ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προς Θεού, όχι επενδύσεις "ό,τι να ‘ναι"!

Λένε πως "το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε μυρουδιά". Πρόκειται για μία πραγματικότητα της ζωής. Το χρήμα είναι, απλά, χρήμα και αποτελεί τη δύναμη που κινεί σχεδόν τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να το αγνοεί, άσχετα από την προέλευση ή τον χαρακτήρα του. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι υπάρχει μία τιμή, σχεδόν για όλους και για όλα...

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι, κάποιες ιδιότητές του όπως π.χ. η ποιότητα ή ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο τοποθετείται, πρέπει να είναι αδιάφορες για κάποιον που π.χ. σχεδιάζει, αποφασίζει και εφαρμόζει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για μία χώρα σε πολύχρονη κρίση.

Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, είναι αδιαμφισβήτητο ότι μια χώρα στην οικονομική (και όχι μόνο) κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, δεν έχει την πολυτέλεια της ελευθερίας στις επιλογές που θα κάνει για το μέλλον της. Έχει απόλυτη και επείγουσα ανάγκη τεράστιου όγκου ξένων κεφαλαίων να επενδυθούν, στο έδαφός της. Πρέπει να μετατραπεί σε φιλικό άμεσα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν" (beggars can’t be choosers) συνηθίζουν να λένε οι Αγγλοσάξονες και δεν έχουν καθόλου άδικο.

Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει ότι οποιαδήποτε κεφάλαια θελήσουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, θα πρέπει να τα υποδεχτεί με ανοικτές αγκάλες και ανεξέλεγκτα. Χρειάζεται απαραιτήτως, ορισμένοι (γενικοί) παράγοντες, να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και, ενώ οι πάντες θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται έξω από τα όρια συγκεκριμένων ελέγχων και καθορισμένων εκ των προτέρων προδιαγραφών.

Σίγουρα πολλοί, διαβάζοντας τις πιο πάνω γραμμές, θα θεωρήσουν ότι εννοώ ελέγχους διαφάνειας κ.λπ. Όμως όχι! Χρειάζονται και αυτοί αλλά δεν είναι οι πλέον σημαντικοί, καθώς είναι ουσιαστικά αναποτελεσματικοί. Όπως προαναφέρθηκε, το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε μυρωδιά. Ένας από τους λόγους που αυτό το ρητό ισχύει είναι πως, όποιος θέλει να καλύψει τα ίχνη του στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μπορεί να το πράξει πανεύκολα.

Οι έλεγχοι και οι προδιαγραφές που προαναφέρθηκαν, αφορούν την ποιότητα και την ταυτότητα του εισερχόμενου χρήματος και των ιδιοκτητών του. Ποιοι είναι οι πραγματικοί κεφαλαιούχοι μιας προτεινόμενης επένδυσης; Ποιον χρονικό ορίζοντα θέτουν για την επίτευξη των επενδυτικών τους στόχων συνήθως; Έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις επενδυτικές τους προσπάθειες; Μήπως έχουν υπερβολικά καλές επιδόσεις; Πρόκειται για επενδυτές που στοχεύουν στη δημιουργία αξίας ή για "πειρατές"; κ.ο.κ.

Οι απαντήσεις σε αυτά (και κάμποσα ακόμη) απολύτως απαραίτητα ερωτήματα, δεν θα είναι ανάγκη να είναι θετικές ή αρνητικές υπό οποιοδήποτε πρίσμα κρίσης. Οφείλουν οπωσδήποτε όμως, να εξυπηρετούν απόλυτα τις απαιτήσεις του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Δηλαδή προσεκτικά, διακριτικά και διπλωματικά, χωρίς απαραίτητα ν’ απορρίπτεται οποιαδήποτε πρόταση επένδυσης δεν είναι συμβατή με την κυβερνητική στρατηγική, θα πρέπει να παρέχονται "ευάριθμα και πλούσια" κίνητρα (όχι απαραίτητα οικονομικά, μάλλον το αντίθετο) σε όσες προτάσεις ταιριάζουν στο προκαθορισμένο προφίλ επένδυσης.

Η καταλληλότητα και η συμβατότητα των προς επένδυση κεφαλαίων με τα κυβερνητικά σχέδια θα προσδώσει όλη την απαιτούμενη σταθερότητα και ώθηση για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία αναπτυξιακού momentum. Γι’ αυτό και οφείλει απαρέγκλιτα να είναι θέσφατο και Άγιο Δισκοπότηρο του αναπτυξιακού σχεδίου.

Διαφορετικά, αντί να γίνουμε μάρτυρες μιας θεαματικής ανάκαμψης, θα βρεθούμε να παρακολουθούμε ένα ακόμη (σκληρό και επίπονο) μάθημα, για τους λόγους που η Ελλάδα δεν μαθαίνει από τα λάθη της…

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια