-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

«Κλειδωμένη» είναι πλέον η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ
Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το ΔΣ της ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν άμεσα από την 1η Σεπτεμβρίου
«Κλειδωμένη» είναι πλέον η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως επίσης και τα «αντίμετρα», δηλαδή η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα αντισταθμίσουν κατά μεγάλο μέρος, για το πορτοφόλι του καταναλωτή, τις αυξήσεις που θα επέλθουν.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως και η διοίκηση της ΔΕΗ, κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό τα νούμερα που θα παρουσιαστούν αύριο, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κάποια στοιχεία πιθανόν θα περιλαμβάνονται στο φάκελο με την ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου που θα παραλάβουν σήμερα τα μέλη του.

Όπως μεταδίδει το energypress.gr, η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου είναι να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα της ΔΕΗ, να διατηρηθεί – έστω αποδυναμωμένη – και να εκσυγχρονιστεί η πολιτική επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο ο καταναλωτής και, τέλος, να διατηρηθεί ικανό «μαξιλάρι» στο ταμείο των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς.


Η λύση της δύσκολη αυτής εξίσωσης έχει ήδη επιτευχθεί, όχι όμως χωρίς «απώλειες», κυρίως για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15% και θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.


Ταυτόχρονα θα πέσει περίπου στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ.


Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019 και θα καθοριστεί οριστικά όταν εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα οριστεί για τους οικιακούς καταναλωτές στα επίπεδα των 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 22,67 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή μείωση περίπου κατά 25%.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος περίπου το 50%). Το περίπου άλλο μισό, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος. Το γεγονός αυτό υποσκάπτει τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι τελικά από τις αυξήσεις και μειώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη μείωση του ΦΠΑ ως δεδομένη κατάσταση.


Δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα αναμένεται να πάει παρακάτω. Η όποια αλλαγή στο θέμα αυτό θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν άμεσα από την 1η Σεπτέμβριο.ΕΚ ΤΟΥ  /www.newmoney.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.