-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Τσαλαγανίδης – Πλιώτας στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Επιλέχθηκαν για τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Τον Ι. Τσαλαγανίδη και τον Β. Πλιώτα επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις δύο ανώτατες θέσεις του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για νομικούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση που απολαμβάνουν την αποδοχή και το σεβασμό των συναδέλφων τους. Τόσο ο Ι. Τσαλαγανίδης όσο και ο Β. Πλιώτας ήλθαν πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας ο καθένας από 14 ψήφους.


Στη προαγωγή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του. Ακόμη, αποφασίστηκε η προαγωγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έλθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους έναντι των άλλων υποψηφίων συναδέλφων τους, που είχαν επίσης προκριθεί για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1955. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα μετά τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022 και είναι δεύτερος στην επετηρίδα.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

Με τη σημερινή επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πρώτος στόχος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να αποκατασταθεί η ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης, μετά τα όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις προεκλογικές προαγωγές της προηγούμενης κυβέρνησης στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.

Προαγωγές, που τελικά δεν επικυρώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο προσωρινά καθήκοντα προέδρου στον Άρειο Πάγο να ασκεί, όπως προβλέπεται, η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Αγγελική Αλειφεροπούλου και προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας.


Ι. Τσαλαγανίδης: Να εμπιστευθούν όλοι τη Δικαιοσύνη

Οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου και τουη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Στην προσπάθεια που θα καταβάλει, ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης, αναφέρεται σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγανίδης επισημαίνει στη δήλωσή του: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση, να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ανέφερε: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Κ. Τσιάρας: Λύθηκε μια εκκρεμότητα
«Λύθηκε μια εκκρεμότητα για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την εισήγησή του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Πρόσθεσε πως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (πρόεδρος του Αρείου Πάγου) και ο Βασίλειος Πλιώτας (εισαγγελέας) είναι δύο πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση ενήργησε με σεβασμό στην ιεραρχία» και τόνισε ότι «είναι δεδομένη η θεσμική μας προσπάθεια για αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας των θεσμών». Κατέληξε λέγοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Ποιος είναι ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης
Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1953 και είναι έγγαμος με τέσσερα παιδιά.

Ημερ. Προαγωγής: 22-8-2012
Υπηρεσιακή προέλευση: από δόκιμος Ειρηνοδίκης
Χρονολογία εισόδου στον κλάδο: 7-8-1979
Διάρκεια παραμονής στον τόπο όπου υπηρετώ: από 7-9-2012
Προηγούμενες υπηρεσίες: 1) Ως Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981, 2) Ως Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Λαμίας από 2-4-1981 έως 21-11-1989, 3) Ως Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 21-11-1989 έως 15-9-1999, 4) Ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-1999 έως 15-9-2008, 5) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αιγαίου από 16-9-2008 έως 15-9-2010, 6) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-2010 έως 7-9-2012.
Τυπικά προσόντα
Πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με βαθμό «Άριστα 9 & 6/9». Αποφοίτησε το 1976. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Επιστημονικές εργασίες: 1) “Το Ναυτικό Ατύχημα” Εισήγηση το 1997 στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου στον Πειραιά, 2) “Ο περιορισμός της ευθύνης του πλοιοκτήτη” Εισήγηση το 1998 στην 4η Ελληνοκυπριακή Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο στη Ρόδο, 3) “Ευθύνη από τις Διαπραγματεύσεις” (Νομολογιακή Αντιμετώπιση), Εισήγηση το 2009 σε ημερίδα της Ένωσης Αστικολόγων στην Αθήνα, 4) “Υιοθεσία” (Νομολογιακή Αντιμετώπιση), Εισήγηση το 2011 στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Καβάλα.

Ποιος είναι ο Βασίλης Πλιώτας
Ο Βασίλης Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977.

Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας.

Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πύργου, Πειραιώς και Αθηνών.

Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δευτερο βαθμό στις εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών.

Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πλιώτας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανέλαβε μαζί με δυο συναδέλφους του την διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ασχολήθηκε επίσης με τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του Δύστος.

Ήταν ο εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, όταν είχε προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη για δυο κακουργήματα για την περίφημη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Επίσης ήταν αυτός που πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση της απόφασης κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση της Siemens.

Έχει ασχοληθεί επίσης με τις αποκαλούμενες υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος», όπου είχε προτείνει την παραπομπή πρώην υπουργού, καθώς και με υποθέσεις τρομοκρατίας.

Είναι παντρεμένος (η σύζυγός του είναι Αρεοπαγίτης) και πατέρας δύο παιδιών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας

https://fimotro.gr/
loading...
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.