ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Βήμα για δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο

Η διεθνής κοινοπραξία των JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, Άκτωρ και Metron, με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding και Wilhelmsen Ship Management, κατετάγη πρώτη στην αξιολόγηση για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Στις υποδομές αυτές συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, καθώς και μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε χθες ακολούθησε μια μακρά και σύνθετη διαγωνιστική διαδικασία, την οποία διαχειριζόταν η εταιρεία με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της αγοράς, μεταξύ των οποίων ήταν εξειδικευμένοι τεχνικοί, νομικοί, εμπορικοί και οικονομικοί σύμβουλοι.

Η κοινοπραξία, που αναδείχθηκε πρώτη, έπρεπε να πληροί μια σειρά από ποιοτικά, ποσοτικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει η ΔΕΦΑ για τη δημιουργία των υποδομών που αφορούν την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Πρόσκληση στη Λευκωσία
Η κοινοπραξία αναμένεται να προσκληθεί σύντομα στη Λευκωσία για οριστικοποίηση της σύμβασης με την αναθέτουσα αρχή, την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορούσε το επόμενο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο και σε αυτόν συμμετείχαν κοινοπραξίες από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ενέργειας.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του από την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, δρ Συμεών Κασσιανίδης. «Στη ΔΕΦΑ πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας ταυτίζεται με το φυσικό αέριο, το οποίο τα επόμενα χρόνια φιλοδοξούμε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία. Η δημιουργία της αγοράς φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό LNG θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Το τερματικό LNG έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την Ε.Ε. μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF). [SID:12904207]

Ναυτεμπορική
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια