ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Berenberg: Η εκλογή Μητσοτάκη δημιουργεί βάση για συμφωνία "win-win" με τους πιστωτές

Την εκτίμηση ότι η εκλογική νίκη και η ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εκφράζει η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg, σε σημείωμά της με το οποίο αναλύει τις προοπτικές μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.

Εκτιμά παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να δώσουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσιονομικό "αέρα" ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό και φιλοαναπτυξιακό της πρόγραμμα.

"Υπό την νέα, φιλομεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορούσε επιτέλους να ανακάμψει ισχυρά από την βαθιά της κρίση", σημειώνει η Berenberg.

"Σε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση πολιτικής ωριμότητας, οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν τις λαϊκιστικές και άλλες ριζοσπαστικές συνταγές. Περίπου τέσσερα χρόνια αφού παρέδωσαν την εξουσία σε μια συμμαχία αριστερών και δεξιών το 2015, οι Έλληνες υποστήριξαν φιλοευρωπαϊκά κόμματα, την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τον αποριζοσπαστικοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ του απελθόντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής.

"Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αποφασισμένος εκσυγχρονιστής, ο οποίος έχει δώσει δείγματα της δουλειάς του ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013-2014. Αναμένουμε από εκείνον τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο, ενδεικτικά τη μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και μια πιο εντατική εφαρμογή των φιλοαναπτυξιακών δομικών μεταρρυθμίσεων", προστίθεται στο σημείωμα της γερμανικής τράπεζας.

"Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μητσοτάκη είναι συνεκτικό. Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση για τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας. Μετά τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα θα αγωνιστεί σκληρά ούτως ή άλλως για να φτάσει το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%, όπως απαιτούν οι πιστωτές της. Οι φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει ο Μητσοτάκης για τον Ιανουάριο του 2020 θα μειώσουν αρχικά το πρωτογενές πλεόνασμα πριν η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης και η σταδιακή αναμόρφωση του δημόσιου τομέα να οδηγήσουν σε αύξηση εσόδων.

Οι αγορές ενδέχεται να ανταποκριθούν θετικά στον Μητσοτάκη. Οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν νίκη της ΝΔ έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και στο Χρηματιστήριο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν, παρέχοντας στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό περιθώριο υπό τον όρο ότι ο Μητσοτάκης θα προσφέρει πράγματι τις διακηρυχθείσες μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, κάτι τέτοιο θα ήταν μια συμφωνία "αμοιβαίου ωφέλους" (win-win).

https://www.capital.gr/
loading...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια