-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Μεικτός μισθός 391,32 ευρώ για 1 στους 3 εργαζομένους


Μείωση του μέσου μισθού κατά 1,23% μέσα σε ένα χρόνο, παρά την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το 2018, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία προέρχονται από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) των εργοδοτών προς το Ταμείο και «φωτογραφίζουν» την πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας και των μισθών που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. Και δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους (29,88%) απασχολείται με μερική απασχόληση και αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 391,32 ευρώ τον μήνα.

Στην πράξη, διαπιστώνεται ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλισμένων, ο προηγούμενος χρόνος σημαδεύθηκε από την έστω και μικρή μείωση των μισθών, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες επενδύσεις έγιναν αφορούσαν χαμηλότερης ποιότητας θέσεις εργασίας. Και αυτό, όταν η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς βρέθηκε στην προμετωπίδα του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ αποτελεί και μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των στοιχείων του ΕΦΚΑ για το σύνολο του έτους, με έως 1.000 ευρώ μεικτά αμείβονται 6 στους 10 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (60,9%).

Στον αντίποδα, από 1.001 έως 1.500 ευρώ μεικτά λαμβάνει μόλις ένας στους 5 εργαζομένους (21,4%).

Αναλυτικά, από την επεξεργασία των στοιχείων των ΑΠΔ προκύπτει πως τον Δεκέμβριο του 2018 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός των ασφαλισμένων στις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,13%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 5,64% και στο σύνολο αυξήθηκε κατά 5,13%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 7,38%, ενώ με μερική απασχόληση κατά 1,37%. Ο μέσος μισθός, βέβαια, μειώθηκε στις επιχειρήσεις κατά 0,25% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 0,53%. Ειδικά στις επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,23%. Σε απόλυτους αριθμούς, τον περασμένο Δεκέμβριο το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε σε 50,27 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.160,91 ευρώ για ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, ενώ στην περίπτωση της μερικής το ημερομίσθιο ανήλθε σε 23,66 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 391,32 ευρώ.

Το 70,2% των μισθωτών εργάζεται με πλήρη απασχόληση (1,53 εκατομμύριο μισθωτοί) ενώ το 29,88% με μερική απασχόληση (655.000 μισθωτοί). Η ισότητα δεν... πέρασε ούτε το 2018 από την εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς ο μέσος μισθός των γυναικών αντιστοιχεί στο 80,52% του αντίστοιχου των ανδρών. Για παράδειγμα, οι άνδρες διευθύνοντες και ανώτερα στελέχη έχουν μέσο μισθό 4.403 ευρώ ενώ οι γυναίκες στην ίδια ειδικότητα εισπράττουν 2.786 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας είναι υπάλληλοι γραφείου και πωλητές... Το 13% –σταθερά από το 2016 και μετά– είναι ανειδίκευτοι εργάτες, ενώ το 12% τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί. Το υπόλοιπο 10% είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Η μέση ηλικία του συνόλου των ασφαλισμένων είναι τα 39,88 έτη, ενώ 90,26% έχουν υπηκοότητα ελληνική.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, το 21,87% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 13,26% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ το 13,04% στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων είναι «υπάλληλοι γραφείου»...

ΠΗΓΗ: Καθημερινή
loading...
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.