-->

Header Ads

H συριζαία αριστερά

Βάσω Κόλλια

Η σε αποδρομή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να μεγεθύνει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να στήσει επικοινωνιακό σόου στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βάλει στην προεκλογική ατζέντα ακόμη και τα εθνικά θέματα.

Όπως, συνολικά επιχειρεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους το κυβερνών κόμμα, διαστρέφοντας τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και για τα εργασιακά, παρομοίως επισείει την απειλή της Τουρκίας μήπως και συσπειρώσει ένα περιορισμένο κοινό γύρω από την κυβέρνηση. Αφού απέτυχε να εξαγοράσει ψήφους με τα επιδόματα της τελευταίας στιγμής καταφεύγει στην δεύτερη συνταγή των χαμένων: τον φόβο, ακόμη και με την εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.

Είναι όμως στρατηγική ήττας αυτή που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μείζον θέμα της οικονομίας απλώς αντιπολιτεύεται τη ΝΔ καθώς είναι πλέον εμφανές ότι δεν διαθέτει αφήγημα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης προκειμένου να κάνει αναδιανομή της φτώχειας για την προσέλκυση εκλογικής πελατείας. Είναι όμως εμφανές ότι δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμα για την χώρα. Καθηλωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και επιδοματική πολιτική για την διατήρηση της επίπλαστης κοινωνικής ειρήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός στις ομιλίες του είτε αναφέρεται αμήχανα στα εκλογικής στόχευσης μέτρα που ανακοίνωσε προ των ευρωεκλογών, είτε επιτίθεται στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δικό του πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει αποσπασματικά και έξω από το οραματικό του πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα συμπαγές και εσωτερικά συνεπές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης: Μείωση φορολόγησης και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, σε συνδυασμό με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που μαθηματικά θα προσελκύσει επενδύσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιφέρει αύξηση του παραγόμενου πλούτου προς αναδιανομή. Όσο για τα εργασιακά δικαιώματα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής και μάλιστα από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ. Ξεκαθάρισε ότι αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται. Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται.

Την φιλοσοφία της ΝΔ συμπυκνώνει το βασικό σύνθημα των εκλογών: Ισχυρή ανάπτυξη - Αυτοδύναμη Ελλάδα.

Σε τι όμως μπορεί να στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών. Όχι βέβαια στην ανατροπή. Ο στόχος της νίκης έχει εγκαταλειφθεί. Ούτε στις συσκέψεις του Μαξίμου δεν το συζητούν πλέον. Ο στόχος τους είναι διαχρονικά σταθερός: η δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικής ανωμαλίας μέσω της αποτροπής της αυτοδυναμίας της ΝΔ και του εγκλωβισμού του ΚΙΝΑΛ. Στόχος τους είναι να υψώσουν εμπόδια στην ομαλή διακυβέρνηση της χώρας, στην δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει απρόσκοπτα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα. Η εκ των προτέρων υπονόμευση της κυβέρησης Μητσοτάκη ώστε να μην κλείσει η θλιβερή για την χώρα αριστερή παρένθεση με κάθε κόστος.

Η εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων πριν τις εκλογές δεν απέδωσε, το εκλογικό σώμα τους γύρισε περιφρονητικά την πλάτη. Οι δημοσκοπήσει δείχνουν ότι δεν αποδίδει ούτε η εκστρατεία του φόβου. Ούτε το νεοφιλελεύθερο φόβητρο, ούτε ο Ερντογάν θα τους σώσουν. Ο ελληνικός λαός έχει πάρει την απόφασή του να εμπιστευτεί την διακυβέρνηση της χώρας στη μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει όραμα και σχέδιο για να απογειώσει επιτέλους την χώρα μετά την χαμηλή πτήση της χαμένης τετραετίας.
protothema
loading...
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.