ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αυθαίρετες πρωτοβουλίες Αποστολάκη στερούμενες πολιτικής νομιμοποίησης!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Φαίνεται ότι και στο υπουργείο Άμυνας αγνοούν ότι η κυβέρνηση στερείται πλέον πολιτικής νομιμοποίησης και φυσικά η πολιτική ορθότητα επιβάλλει το «business as usual» να έχει πολύ περιορισμένα όρια και οπωσδήποτε δεν να μην συμπεριλαμβάνει μείζονες αποφάσεις και πραγματοποίηση δραστηριοτήτων με πολιτικό αντίκτυπο που ενδεχομένως θα δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.

Την επόμενη εβδομάδα (4-6 Ιουνίου) και ενώ θα διαλύεται η Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει τελικά προγραμματισθείσα επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του κ. Πάτρικ Σάναχαν αλλά και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Εύλογος λοιπόν είναι ο προβληματισμός και πολλά τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση.

Να συζητήσει τι άραγε ο κ. Αποστολάκης όταν μετά από ακριβώς 30 ημέρες δεν θα είναι υπουργός; Δικαιούται να αναλάβει δεσμεύσεις για το μέλλον από την ελληνική πλευρά ή να κάνει προτάσεις που θα προκαταβάλλουν την επόμενη κυβέρνηση; Γιατί με αυτήν την επίσκεψη μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, να πραγματοποιηθεί από τον νέο υπουργό; Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Αποστολάκη (μιας και ο ίδιος εικάζουμε ότι μάλλον το… αγνοεί) ο οποίος μάλιστα έχει υπηρετήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ή/και ο διευθυντής του γραφείου του, γνώστης επίσης των αμερικανικών δεδομένων, έχουν ενημερώσει τον κ. υπουργό, ότι ο ομόλογός του στην Ουάσιγκτον κ. Σάναχαν γνωρίζει πολύ καλά ότι καμία σοβαρή συζήτηση μπορεί να κάνει με έναν σε αποδρομή υπουργό; Εκτός και αν βέβαια θέλουν απλά και μόνο όλοι τους να κάνουν μία τουριστική βόλτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Και να ήταν μόνον αυτό; Σαν να βρίσκονται σε μία άλλη χώρα, προετοιμάζονται στο υπουργείο να υποδεχθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, την υπουργό Άμυνας της «Βόρειας Μακεδονίας» κ. Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Είναι αδιανόητη η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης μέσα στην προεκλογική περίοδο. Μπορεί κατά Σύνταγμα να μην ονομάζεται έτσι αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που έστω και να μην γίνουν συνομιλίες ουσίας η πολιτική ορθότητα δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Εκτός και αν…. εκτός και αν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Αποστολάκη χρησιμοποιήσουν αυτήν την επίσκεψη για να περιδιαβαίνουν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Μακεδονία και να προπαγανδίζουν ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών… εκτοπίσαμε τους Τούρκους από τα Σκόπια!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα διανοηθεί ο κ. Αποστολάκης και οι περί αυτόν παρατρεχάμενοι (που βασιλικότεροι του βασιλέως τον τραβάνε σε μονοπάτια που τον εκθέτουν περισσότερο) να στείλουν τελικά την μεθεπομένη εβδομάδα στην Τουρκία την Τεχνική Επιτροπή του ΥΠΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ για να συζητήσουν τα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε προ 10ημέρου στην Αθήνα. Μπορεί να αφορούν στρατιωτικά μέτρα αλλά αυτά έχουν τεράστιες πολιτικές διαστάσεις και δεν είναι δυνατόν να δεσμευτεί και σε αυτό η νέα κυβέρνηση.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η εμμονή του κ. Αποστολάκη σε αυτό το θέμα (ίσως γιατί πιέζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό λόγω πιθανών δεσμεύσεών του στον Ερντογάν) για να γίνει αυτή η επίσκεψη πριν την Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 26-27 Ιουνίου, που κατά πληροφορίες ετοιμάζεται να ζητήσει και την… συναίνεση της ΝΔ, όπως έκανε και ο κ. Καλογήρου για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ευελπιστούμε ότι υπάρχουν ακόμα εχέφρονες αξιωματούχοι, έστω και ολίγοι στο ΥΠΕΘΑ οι οποίοι θα πείσουν τον κ. Αποστολάκη να κατανοήσει τόσο την παρούσα θέση του όσο και την έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης τέτοιων δραστηριοτήτων. Μία τελευταία ευκαιρία να διασώσει ότι μπορεί από την υστεροφημία του. Αλλιώς θα επιβεβαιώσει όλους εμάς που απορρίψαμε εξ αρχής όταν επιλέχθηκε ως ΥΕΘΑ, τον αυτοπροσδιορισμό «του ακομμάτιστου… Στρατιώτη» και υποστηρίξαμε ότι απλά θα χρησιμοποιηθεί ως ένας ακόμα «χρήσιμος» από τον μαιτρ του είδους κ. Αλέξη Τσίπρα!

Liberal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια