ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δεν είναι πολιτική αυτοκτονία, είναι κάτι χειρότερο - Το κόμμα της κυρίας Φώφης

Η Φώφη Γεννηματά επιλέγει απομακρύνοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο να υπηρετήσει προκελογικά τον Αλέξη Τσίπρα. Η απόφασή της δεν βλάπει απλώς την παράταξη, αλλά την ίδια την χώρα

Θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο για την Φώφη Γεννηματά να της καταλογίσει κάποιος απλώς τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας έπειτα από την απόφασή της να απομακρύνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Δυστυχώς, μάλλον πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο.


Φαίνεται ότι πίσω από την προσβλητική της πρόταση σε ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος αυτού του διαμετρήματος, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και με τέτοια ιστορία, να επιλέξει την πολιτική αποστρατεία με την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενός παραπαίοντος κόμματος, κρύβεται κάτι άλλο.

Καλό είναι λοιπόν όσο πλησιάζουν οι εκλογές να «ξεχωρίσουν τα αγόρια από τους άνδρες», που λένε και στην Αγρια Δύση.

Δεν έχει νόημα να υπερασπιστεί κανείς τον Βενιζέλο στην προκειμένη περίπτωση.

Εχει όμως νόημα να αναλογιστούν όλοι πώς είναι δυνατόν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί σε αυτήν την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία και να μιλάει για αρχές και αξίες, για την παράταξη που θα αναστηθεί, για το σχέδιό της για την χώρα ή για οτιδήποτε άλλο.

Η Φώφη Γεννηματά δίνει την χαριστική βολή στον χώρο που υποτίθεται ότι ανασυντάσσεται. Είτε το κάνει συνειδητά, είτε όχι, παίρνει θέση σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Μέσα στην θολούρα και στην καμαρίλα του ΚΙΝΑΛ, την οποία καλλιέργησε, διαφύλαξε και φρόντισε να διαιωνίσει, γίνεται εκ των πραγμάτων προεκλογική συμπαραστάτις του Τσίπρα, υπηρετώντας ένα κοτόφθαλμο και αδιέξοδο σχέδιο κάποιων. Πιστεύουν αυτοί ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταλάβει και πάλι θέση στο πολιτικό σκηνικό, απευθυνόμενο σε απαρχαιωμένα δήθεν αντιδεξιά σύνδρομα και επαναπατρίζοντας τους ψηφοφόρους που προσκήνυσαν τις σειρήνες της δόλιας και υστερόβουλης εξουσίας που είχε επιστρατεύσει ο Τσίπρας.

Oλα αυτά θα κριθούν και θα φανούν στις εκλογές.

Το θέμα έως τότε είναι ότι η Φώφη Γεννηματά παίρνει την απόφαση να απομακρύνει ένα πρόσωπο που εξέφρασε και συμβόλισε με κάθε τρόπο και καθ’ οιανδήποτε έννοια τον αγώνα κατά της συριζαϊκής αλλοφροσύνης και που είναι ένα από τα ελάχιστα που τα τελευταία χρόνια έχει άποψη και πρόταση για την περίοδο μετά την κρίση.

Παρεμπιπτόντως, η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη. Θα χρειαστούν πολλά ακόμη για να γίνει αυτό.

 Η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να πάει με την λάθος πλευρά, να γίνει de facto ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς να μην κατορθώσει ούτε αυτό.

 Είναι μάλλον περιττό να αναρωτηθεί κάποιος αν αντιλαμβάνεται ότι η απόφασή της αυτή είναι βλαπτική όχι μόνο για την παράταξη, αλλά εν τέλει για την χώρα.

Πηγή: Protagon.gr


Το κόμμα της κυρίας Φώφης

Προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν θα κινδύνευε από τον Βενιζέλο, μετά τις εκλογές του Ιουλίου

Πάνος Λουκάκος

Πίσω από τον εξοστρακισμό Βενιζέλου κρύβονται προθέσεις της Φώφης Γεννηματά για συμπορεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ειλικρινείς οι απορίες αυτών που σήμερα διερωτώνται τι ακριβώς κάνει και τι ακριβώς επιδιώκει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά διαγράφοντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Διότι απλή και σαφής λογική εξήγηση δεν υπάρχει.

Δεν είναι συνηθισμένο ο νυν πρόεδρος ενός κόμματος να διαγράφει χωρίς λόγο και χωρίς αληθοφανείς έστω εξηγήσεις τον προκάτοχό του. Και δεν είναι συνηθισμένο ένα κόμμα που επιτέλους δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό επιφανών στελεχών να εκδιώκει το επιφανέστερο, λίγες μάλιστα ημέρες πριν τις εκλογές.

Δεν είναι ασφαλώς της παρούσας στιγμής η αποτίμηση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, ουδείς όμως μπορεί να αρνηθεί ότι ο Βενιζέλος επέδειξε ασυνήθιστο για Έλληνες πολιτικούς θάρρος και γενναιότητα, σηκώνοντας στους ώμους του βάρη για τα οποία δεν ήταν ο ίδιος ο κυρίως υπεύθυνος. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι σε μία από τις κρισιμότερες ώρες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ο Βενιζέλος αγνόησε το πολιτικό κόστος και έκανε αυτό που οι συνθήκες και η συνείδησή του επέβαλαν. Και ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι στην σημερινή Βουλή είναι με διαφορά ο αξιολογότερος βουλευτής, όπως αποδεικνύεται κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα.

Πέντε μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές όμως, η Φ. Γεννηματά τον εκδιώκει. Προφανές είναι ότι μοναδικός στόχος της είναι να απαλλαγεί από την σημαντικότερη παρουσία μέσα στο κόμμα της. Να εξοστρακίσει κάθε φωνή αντίθετη με τη δική της. Να επιβάλει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ένα μικρό αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχο της ίδιας και του στενού περιβάλλοντός της κόμμα. Έστω και αν όλα αυτά συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος. Έστω και αν με αυτά αγνοούνται οι πάνω από 210.000 άνθρωποι που πήγαν τον Νοέμβριο του 2017 στις κάλπες για να ψηφίσουν υπερ ενός ευρύτερου φορέα της κεντροαριστεράς και όχι υπέρ της νεκρανάστασης του παλαιού ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεμονία της κυρίας Φώφης.

Είναι όμως πάνω απ’ όλα ανόητες οι κινήσεις της Φ. Γεννηματά. Είναι ανόητο να πιστεύει ότι αποτελεί μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι μπορεί να διοικεί αυταρχικά όπως εκείνος -που εν πάσει περιπτώσει είχε πολιτικές ικανότητες- ένα κόμμα. Είναι ανόητο να πιστεύει ότι, απαλλασσόμενη από τον Βενιζέλο, θα αναδειχθεί σε ηγετική προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, αγκαλιά με τον Α. Τσίπρα. Όχι μόνο γιατί δεν διαθέτει τα αναγκαία προς τούτο προσόντα. Αλλά και διότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τελευταίος αυθεντικά γνήσιος εκπρόσωπος του επανειλημμένα καταδικασμένου στις κάλπες και στη συνείδηση των ψηφοφόρων παλαιοκομματικού, λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ.

Διέγραψε τώρα το αξιολογότερο στέλεχός της. Προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν θα κινδύνευε από τον Βενιζέλο, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, στις οποίες δεν αναμένεται να καταγράψει σημαντική επιτυχία, όπως άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου έλαβε ποσοστό χαμηλότερο εκείνου που είχε λάβει ο Βενιζέλος στις Ευρωεκλογές του 2014. Και ότι την επομένη των εθνικών εκλογών του Ιουλίου στη μία γωνία θα την περιμένει ο Λοβέρδος και στην άλλη ο Ανδρουλάκης. Που δεν θα έχουν λόγο να μετέχουν σε ένα κόμμα το οποίο δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτε ΚΙΝΑΛ αλλά το προσωπικό κόμμα της κυρίας Φώφης. Και που δεν θα θέλουν να γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, όπως ήδη συγκαλυμμένα προετοιμάζει τώρα το έδαφος η νυν πρόεδρός τους.

athensvoice.


Η Φώφη αυτοκτόνησε -και σκότωσε το ΠΑΣΟΚ…

Θάνος Οικονομόπουλος

Πάτησε τη σκανδάλη η κυρία Φώφη Γεννηματά. Χωρίς να πάρει χαμπάρι ότι η κάννη του περιστρόφου ήταν στραμμένη στον ίδιο της τον κρόταφο… Και το κόμμα που μοίρα κακιά της έλαχε να ηγείται…

Θα ’λεγε κανείς «δεν φταίει η ίδια, τόση ήταν…». Της δόθηκε (χάρη στο επώνυμό της) η ευκαιρία να αποδείξει πως είχε κάποιο εκτόπισμα, πως μπορούσε να συμβάλει δημιουργικά και με συναίσθηση υπευθυνότητας στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, περιφρούρησης της δημοκρατίας. Δεν το κατάλαβε. Τόση ήταν…

Η κίνησή της να καλέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο της σαββατιάτικα για να του ανακοινώσει με τρόπο ιταμό ότι… τον πετάει έξω από το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ένα μήνα πριν από τις εκλογές ότι η κυρία δεν έχει καταλάβει τίποτε από όσα συμβαίνουν γύρω της!

Και τον πέταξε έξω, επειδή θεωρεί ότι «είχαν διαφορές ως προς τη γραμμή του κόμματος…», τόσο… αξεπέραστες και επικίνδυνες για την παράταξη, που του πρότεινε «για να προσφέρει στη εκλογική μάχη, να δεχθεί να μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας…»!

Πολιτική προσέγγιση και ανάλυση δεν χωρά. Εδώ τον λόγο τον έχει η επιστήμη της ψυχιατρικής. Έδειξε ηγετικό τσαμπουκά η κυρία Φώφη, θέλησε να εκπέμψει το σήμα ότι «το κόμμα είναι αυτή!», και σαν τον… απατημένο σύζυγο «εκδικήθηκε» τον Βενιζέλο… κόβοντας τα δικά της πόδια -μαζί με τις ελπίδες ενός κόσμου που πίστευε σε ένα ΚΙΝΑΛ με ρόλο και λόγο για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε (αυτό που οι πάντες υποψιάζονταν από καιρό…) ότι η Φώφη και η «ομάδα» της (διάβαζε Λαλιώτης και κάτι απολειφάδια της ΔΗΜΑΡ…) θέλουν να κάνουν ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι καταστροφικότερο δηλαδή όχι μόνο για τον χώρο, τον οποίο ο κ. Τσίπρας δεν έκρυβε ότι ήθελε να τον κάνει μια χαψιά, αλλά και για τη χώρα.

Να παίξουν, δηλαδή, το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και να στερήσουν τη δυνατότητα στη ΝΔ (σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της) να σχηματίσει κυβέρνηση. Για να παραμείνει «παίκτης» ο Τσίπρας και η Ελλάδα να πέσει στον τυφώνα της απλής αναλογικής…

Η Φώφη Γεννηματά με την κίνησή της... διατυμπανίζει ότι δεν έχει ιδέα από πολιτική. Διώχνοντας τον Βενιζέλο ως «δεξιό», αυτομάτως τον… «χαρίζει» στη ΝΔ, στρέφει πολλούς που εκτιμούν την κρίση, τον λόγο, και τις απόψεις του, που πιστεύουν στην ανάγκη ένα τέτοιο μυαλό είναι χρήσιμο να υπάρχει στη Βουλή και θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ (ιδίως μετά τα ικανοποιητικά ποσοστά των ευρωεκλογών) να… ψηφίσουν απευθείας ΝΔ, για να μη διακινδυνέψουν αριστερές περιπέτειες από τη Φώφη, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας Μητσοτάκη!

Στη λογική ης λάσπης, μάλιστα, το στενό επιτελείο της Φώφης βάζει παπαγαλάκια να διαδίδουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη συμφωνήσει με τη ΝΔ για θέση στο δικό της ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και με την κίνησή της… πρόλαβε να τον εκθέσει! Μυαλό χήνας…

Θεωρούμε άκρως απίθανο ο κ. Βενιζέλος να έχει συμφωνήσει κάτι τέτοιο, ή να έχει δεχθεί τέτοιο «ντιλ» στο παρασκήνιο η ΝΔ. Αλλά ακόμη κι αν ως υπόθεση εργασίας το δεχθούμε, δεν θα εξέθετε πολύ περισσότερο τόσο τον κ. Βενιζέλο όσο και τη ΝΔ αν τον έβαζε η Φώφη επικεφαλής του Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, και ο Βενιζέλος «την έκανε» όταν θα ξεκινούσε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία;

Αποδεχόμενη de facto τον ηγετικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς και αναλαμβάνοντας να οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ (το όποιο απομείνει στις εκλογές…) στο μαντρί της Κουμουνδούρου, η Φώφη έδωσε τη χαριστική βολή στο κόμμα της. Γιατί, ακόμη και αυτή, δεν είναι δυνατόν να φαντάζεται ότι μετά από αυτό θα… σημειώσει βελτίωση στις βουλευτικές εκλογές. Απλώς, δίνει ένα φιλί ζωής (κι αυτό, αμφίβολο) στις ονειρώξεις του Αλέξη Τσίπρα, για κάποιον κεντροαριστερό ρόλο στο άδηλο μέλλον.

Δυστυχώς, τόσο μυαλό έχει και τόση ήταν η κυρία Γεννηματά…


Θάνος Οικονοκόπουλος
iefimerida


Ενα λάθος με ιστορικό βάθος

Αυτό που έκανε η κυρία Γεννηματά, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία παράτολμη κίνηση στο πολιτικό παιχνίδι. Είναι μία απόφαση με ιστορικό βάθος. Μία απόφαση ασεβής προς την ιστορία του κόμματος. Είνα μία πρωτοβουλία που μειώνει το ειδικό παρεμβατικό βάρος του ΚΙΝΑΛ

Ας αφήσουμε τα προσωπικά για το τέλος. Ας το δούμε πολιτικά. Τι μπορεί να σημαίνει η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τους συνδυασμούς και, γενικά, από το ΚΙΝΑΛ; Είναι προφανές ότι η Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους που εκδηλώνουν δυσανεξία προς το πρόσωπο του Βενιζέλου. Άλλωστε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται συνέχεια το «Ο λαός δεν ξεχνά Βενιζέλο-Σαμαρά».

Η κυρία Γεννηματά απευθύνεται σε αυτούς τους ψηφοφόρους και τους λέει ότι, ως ΚΙΝΑΛ, μπορεί να καλύψει μία πολιτική-ψυχολογική ανάγκη που, μέχρι πρόσφατα, εξυπηρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία τοποθέτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς πρόσφατες μνημονιακές αναφορές και, κυρίως, χωρίς καμία διασύνδεση με τη Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι σαν να δηλώνει ότι η σύμπλευση με τη ΝΔ αποκλείεται, ενώ το κοινό κυβερνητικό παρελθόν γίνεται πλέον αντικείμενο καταγγελίας. Με τον Βενιζέλο επικεφαλής στο Επικρατείας, τα σενάρια για τη μετεκλογική προοπτική του ΚΙΝΑΛ θα ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον στο επίπεδο των συμβολισμών.

Θα κερδίσει ή θα χάσει ψήφους το ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βενιζέλο; Θα συμβούν και τα δύο, απλώς δεν ξέρουμε προς τα πού θα βαρύνει το ζύγι. Σίγουρα κάποιοι θα φύγουν χωρίς ενδοιασμούς για τον Μητσοτάκη. Αλλά και κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο είναι τόσο μεγάλο και ίσως κοστίσει στην κυρία Γεννηματά περισσότερο από όσο είχε υπολογίσει. Σίγουρα πάντως, είναι μία κίνηση που θα προκαλέσει ικανοποίηση στη ΝΔ και προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εδώ μιλάμε για το ΚΙΝΑΛ, έτσι δεν είναι;

Αυτό, λοιπόν, που έκανε η κυρία Γεννηματά, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία παράτολμη κίνηση στο πολιτικό παιχνίδι. Είναι μία απόφαση με ιστορικό βάθος. Μία απόφαση που είναι, πρωτίστως, ασεβής προς την ιστορία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Είναι, τέλει, μία πρωτοβουλία που μειώνει το ειδικό παρεμβατικό βάρος του ΚΙΝΑΛ. Η Γεννηματά είχε στην ομάδα της τον καλύτερο κοινοβουλευτικό της χώρας και τον πέταξε στην κερκίδα. Είχε μία παρεμβατική φωνή που συγκέντρωνε την προσοχή, αλλά αποφάσισε να της χαμηλώσει την ένταση. Στην ουσία τραυματίζει και η ίδια τον εαυτό της. Έγινε και η Φώφη τόσο κυνική;

Ο Βενιζέλος, φυσικά, το περίμενε. Για αυτό και στις τελευταίες τοποθετήσεις του σημείωνε ότι για τον ίδιο το μείζον δεν είναι η κοινοβουλευτική έδρα, αλλά το να ακούγεται σε ένα ευρύτερο, εθνικό πλαίσιο. Ναι, εννοείται, ότι ο Βενιζέλος πάντα θα ακούγεται όπως μία καμπάνα που βρίσκεται έστω και μακριά. Επίσης το πολιτικό του ανάστημα δεν του επέτρεπε, εκ των πραγμάτων, να φιλάει δαχτυλίδια και να σιωπά ή να αναπαράγει τα κομματικά non paper.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δείχνει, αντανακλαστικά, ως ένας λογικός προορισμός αν και εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Ακόμα και αν το σκεφτεί ο Μητσοτάκης, θα πρέπει να το θέλει και η Φώφη. Και αν μη τι άλλο, αν ο Βενιζέλος μπει στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν θα παριστάνει τον τσολιά. Κάτι, όμως, πρέπει να κάνει. Κυρίως για τον εαυτό του. Δεν δύναται να πορεύεται στο εξής ως ο άνθρωπος που τον έβγαλε από την πολιτική η Φώφη

 Πηγή: Protagon.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια