-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Με την απλή αναλογική η αυτοδιοίκηση οδηγείται σε παράλυση

Στον β' γύρο δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν πήραν μπόνους εδρών, δεν έχουν απόλυτη πλειοψηφία συμβουλίων, άρα θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες

Είναι φανερό, με όλες τις παλαιοκομματικές τακτικές που παρατηρούνται παραμονές των εθνικών εκλογών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αποκλειστικά και μόνον το κομματικό όφελος, αλλά κι αυτό των στελεχών του, για να διατηρηθούν στην πολιτική σκηνή.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών απέδειξαν εκτός των άλλων, ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να παράγει έργο, εκεί όπου θα απαιτηθούν συνεργασίες πολλών αυτοδιοικητικών φορέων. Αν το πράξει, θα οφείλεται εν πολλοίς σε αδιαφανείς συνδιαλλαγές, με λήψη αποφάσεων που δεν θα είναι αντίστοιχες με την βούληση των πολιτών. Οι λίγες εξαιρέσεις, θα αποτελούν επιβεβαίωση του κανόνα.

Από την στιγμή, που στον δεύτερο γύρο οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν πήραν μπόνους εδρών, και δεν έχουν απόλυτη πλειοψηφία συμβουλίων, θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες με τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς. Για ποιο λόγο θα υπάρξει αυτή η συνεργασία με φορείς της αντιπολίτευσης, αφού εξήγγειλαν διαφορετική πολιτική από τον δήμαρχο; Τίνος πολιτική θα μεταστραφεί; Του δημάρχου ή των συνεργαζομένων φορέων;

Κατ’ αρχάς, προσέξτε τη δήλωση επ’ αυτού στο CNN Greece, του Πάνου Σκουρλέτη, που ήταν αυτός ως υπουργός Εσωτερικών που συνέταξε το νόμο για την απλή αναλογική και τον πέρασε στη Βουλή. Ο Π. Σκουρλέτης είπε:
«Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Αναμφισβήτητα. η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων όταν είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση είχε ταλαιπωρηθεί από κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια».

Αναρωτιέμαι, αν τα πιστεύουν αυτά που λένε. Βέβαια, δεν γνωρίζω ποιο είναι χειρότερο: Να τα πιστεύουν, οπότε δείχνουν έλλειψη γνώσης της πολιτικής, ή να παραπλανούν τον λαό. Η απλή αναλογική είναι αυτή που ακριβώς θα φέρει την αδιαφάνεια και την κακοδιαχείριση.

Φυσικά και πιστεύω, ότι ο σκοπός ήταν να υπάρχει δείγμα ΣΥΡΙΖΑ στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, γνωστού όντος ότι δεν διαθέτουν στελέχη κύρους, που να αναδείξουν οι τοπικές κοινωνίες στις ύψιστες θέσεις. Με το χάος που θα προκύψει, είτε ο τοπικός άρχοντας θα υποχρεωθεί να διοικήσει και με την συμμετοχή των Συριζαίων, είτε θα τους έχει συνεχώς απέναντι, με ένα διοικητικό συμβούλιο χωρίς ιδεολογικούς και πολιτικούς δεσμούς.

Στο διαδίκτυο, θα βρει κάποιος δημοσιεύματα της εποχής που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είχε πει: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Επρόκειτο για ένα από τα ασμένως αποστηθισμένα τσιτάτα του Κινέζου Μάο Τσε Τουνγκ. Στην δημώδη έκφραση, έχουμε το γνωστό «στην αναμπαμπούλα χαίρεται ο λύκος».

Μείωσε επίσης σκοπίμως και των αριθμό των συμβούλων, ώστε οι λίγοι Συριζαίοι που θα βρίσκονται στα συμβούλια, να μη χαθούν στα πολυμελή συμβούλια. Δεν υπάρχει επομένως αμφιβολία, ότι η απλή αναλογική καθιερώθηκε αποκλειστικά και μόνον για να αποβεί ο ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστής των εξελίξεων, όπου μπορεί.
[Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή οι τρεις πρώτοι συνδυασμοί έχουν αστικό πρόσημο, υποθέτω ότι δεν θα αντιμετωπιστούν δυσεπίλυτα προβλήματα, τουλάχιστον όχι όπως σε άλλους Δήμους. Άλλωστε, και ο νέος Δήμαρχος, δεν ελκύεται από τον αυταρχικό τρόπο διοίκησης του Μπουτάρη, που κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να διαλυθεί η ομάδα που βρισκόταν στην διοίκηση, και να μη έχει σήμερα ουσιαστική συμμετοχή σ’ αυτήν].

Είναι σαφές επομένως, ότι σκοπός της Αριστεράς είναι η παράλυση της αυτοδιοίκησης, αφού ήταν παγκοίνως γνωστό ότι δεν μπορεί να την ελέγξει.

Ο Μακεδών
Voria
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.