-->

Header Ads

Επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο Σ. Κουρτς

Μία επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επισημαίνει, ενόψει των νέων προσκλήσεων απαιτείται μία επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινή συνέντευξή του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στην εφημερίδα Die Presse και σε μία σειρά αυστριακών επαρχιακών εφημερίδων.

Την απαίτησή του αυτή ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρόβαλε το μεσημέρι και κατά την πανηγυρική έναρξη στη Βιέννη, του προεκλογικού αγώνα του κόμματός του για τις εκλογές της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικητή του αξιώματος του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε μία "αναδόμηση της ΕΕ", αναφέροντας ότι από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη, όπου, όπως σημείωσε, "είχαμε μία κρίση χρέους, μία κρίση του ευρώ, τη μεταναστευτική κρίση, την κλιματική κρίση, το χάος του Brexit".

Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρχουν "αυστηρότεροι μηχανισμοί κυρώσεων για χώρες-μέλη οι οποίες δημιουργούν χρέος, ποινές για χώρες που δεν καταγράφουν παράνομους μετανάστες και τους αφήνουν να διέρχονται από το έδαφός τους, καθώς επίσης να υπάρχουν συνέπειες για παραβιάσεις κατά του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας", ενώ, κατά την άποψή του, αυτή η "αναδόμηση της ΕΕ'" πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εστίασης από την ΕΕ σε μεγάλα ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας, όμως, κατά την άποψή του δεν θα υπάρξει ένας στρατός της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, "οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες την απόφαση για την αποστολή των δικών τους στρατιωτών σε περιοχές κρίσης".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε εκ νέου να δοθεί ένα τέλος του "περιφερόμενου τσίρκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", το οποίο έως τώρα συνεδριάζει στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, και να έχει ως μοναδική έδρα του τις Βρυξέλλες, και προς τούτο ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει η υποχώρηση από την πλευρά της Γαλλίας, η οποία αντιδρά σε αυτή την μεταρρύθμιση.

Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος επανέλαβε την απαίτησή του για μία μείωση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως σήμερα υπάρχουν ήδη περισσότεροι επίτροποι από τομείς αρμοδιότητας και τόνισε ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει κάθε χώρα αυτόματα να έχει και τον επίτροπό της, αλλά η κάλυψη των θέσεων να γίνεται εκ περιτροπής στη βάση ενός δίκαιου συστήματος.

Ως προς τους "δεξιούς λαϊκιστές" στην Ευρώπη --στην ομάδα των οποίων στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει το συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων-- ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως αυτοί δεν θα συμπεριλαμβάνονται στους συμμάχους κατά την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, "δεν θέλουμε να παραδώσουμε την ΕΕ στους αριστερούς και στους δεξιούς χαοτικούς, αλλά χρειάζεται μία ισχυρή πολιτική του κέντρου".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
kathimerini
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.