-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Οι φίλοι μας οι Άγγλοι


Κλαίλια Τομπόλη Θεοδούλου

Συνηθίσαμε να λέμε πως για τη μη λύση του Κυπριακού προβλήματος ευθύνεται αποκλειστικά η Τουρκία! Μόνο η Τουρκία! Και οι φίλοι μας οι Άγγλοι; Είναι άμοιροι ευθυνών;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Το 1878, η νήσος Κύπρος, μετά από πεντακόσια χρόνια Τουρκικής (κατ’ ακρίβεια, Οθωμανικής) σκλαβιάς, πουλήθηκε –ναι, πουλήθηκε– από τους Οθωμανούς στη Μεγάλη Βρετανία, έναντι σεβαστού χρηματικού ποσού. Μαζί με το νησί, πουλήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία κι ό,τι βρισκόταν πάνω στο νησί: Δένδρα κι άλλα φυτά, ζώα, δημόσιες οικοδομές, αρχαιότητες, άνθρωποι –ναι, άνθρωποι– (δηλαδή οι αυθεντικοί γηγενείς Έλληνες Χριστιανοί κάτοικοι και λιγοστοί απομείναντες Οθωμανοί), η θάλασσα με τα ψάρια γύρω από το νησί, το πλούσιο σε ορυκτά και μέταλλα υπέδαφος του νησιού και, φυσικά, ο εναέριος χώρος του.Οι αυθεντικοί γηγενείς Έλληνες Χριστιανοί του νησιού χάρηκαν με τον ερχομό των Άγγλων που τους απελευθέρωσαν από τον Τουρκικό ζυγό, χωρίς να συνειδητοποιήσουν, τότε, ότι συνέχιζαν να είναι υπόδουλοι. Απλώς, άλλαξε ο κατακτητής.

Κι οι Άγγλοι τι έκαναν; Βεβαίως, δεν χώρισαν τα δένδρα, τα ζώα και τα ψάρια σε δύο κατηγορίες. Χώρισαν μόνο τους ανθρώπους του νησιού, σε μουσουλμάνους και «άλλους». Ούτε νοιάστηκαν αν οι «άλλοι» ήταν Χριστιανοί, όπως οι ίδιοι. Για τους Άγγλους, ήταν απλώς οι «άλλοι»!

Αυτοί λοιπόν οι «άλλοι» αποφάσισαν μια μέρα ότι είχε έλθει η ώρα να απελευθερωθούν, με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα, όπως είχαν ενωθεί μαζί της όλα τα ελληνικά νησιά και, για το σκοπό αυτό, άρχισαν το 1955 τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Ώσπου, το 1960, οι Άγγλοι, μετά από έντονο παρασκηνιακό διπλωματικό παιγνίδι, έπεισαν τους «άλλους» ότι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους και τους προίκισαν με ένα δοτό ρατσιστικό Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα αυτό συνέχισε να υφίσταται ο ίδιος διαχωρισμός των ανθρώπων του νησιού σε μουσουλμάνους και «άλλους», μόνο που τώρα άλλαξαν όνομα κι έγιναν «Τουρκοκύπριοι» και «Ελληνοκύπριοι»!

Επιπλέον, δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους και ορισμένα υπερπρονόμια βάσει πλασματικώς διογκωθέντος πληθυσμιακού ποσοστού (από 18% σε 30%), όπως η συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του τόπου με βάση το διογκωμένο αυτό ποσοστό, καθώς και το δικαίωμα του «veto» στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων κτλ. Δεν τους έφτανε αυτό, οι φίλοι μας οι Άγγλοι ξανάφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, ως μια από τις τρεις «εγγυήτριες» δυνάμεις, βάσει μιας αμφιβόλου ισχύος «Συνθήκης Eγγυήσεως»!

Οι δύσμοιροι Eλληνοκύπριοι είδαν κι έπαθαν να απαλλαγούν πρώτα από την Τουρκοκρατία και μετά από τη βρετανική αποικιοκρατία και, τώρα, που πίστεψαν ή τους παραπλάνησαν να πιστέψουν ότι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μέσα στα πλαίσια ενός δήθεν «κανονικού» Κράτους, σύντομα αντιλήφθηκαν ότι το Κράτος τους δεν ήταν στην πραγματικότητα είτε κανονικό, είτε ανεξάρτητο, και ότι δεν μπορούσαν με την ελεύθερη δική τους βούληση να διαφεντεύουν τις τύχες τους και τις τύχες των παιδιών τους. Το Κράτος τους είχε «βαρίδια», έτσι που, ενώ οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούσαν να το απογειώσουν και να το καταστήσουν ένα σύγχρονο δημοκρατικό Κράτος, τα βαρίδια των υπερπρονομίων και το «veto» των Τουρκοκυπρίων το τραβούσαν προς τα κάτω.

Όλ’ αυτά, οδήγησαν στην υποβολή από τον Μακάριο των γνωστών δεκατριών σημείων για τροποποίηση του Συντάγματος, με θλιβερά αποτελέσματα, πρώτα τις δικοινοτικές ταραχές του 1963 και, λίγο αργότερα, το 1974, την Τουρκική εισβολή και κατοχή, με αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε.

Και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, τί έκαναν; Απλώς παρακολουθούσαν ως τρίτοι, και συνεχίζουν να παρακολουθούν ως τρίτοι τον αγώνα των Eλληνοκυπρίων για απελευθέρωση της χώρας τους από τους Τούρκους και να νίπτουν τα χέρια τους ως Πόντιοι Πιλάτοι, με μόνη τους διαχρονική έγνοια να προστατεύουν τις στρατιωτικές τους βάσεις στο νησί.

Μπράβο φίλοι μας! Έτσι κάνουν οι πραγματικοί φίλοι; Ξεχνούν ότι η Κύπρος είναι καλός σύμμαχος μέσα στα πλαίσια τόσο της Κοινοπολιτείας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ξεχνούν ότι και στους δύο παγκόσμιους πολέμους η Κύπρος και η Ελλάδα πολέμησαν παρά το πλευρό τους, ενώ οι Τούρκοι, κατά τον πρώτο, είχαν ταχθεί εναντίων των Άγγλων και, κατά τον δεύτερο, παρέμειναν επιτήδειοι ουδέτεροι; Ξεχνούν ότι τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, τα καλά του οποίου απολαμβάνουν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, την πήραν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

Ξεχνούν ότι, στο βρετανικό μουσείο, μερικά από τα πολυτιμότερα εκθέματα είναι κομμάτια από τις μαρμάρινες μετώπες του Παρθενώνα; Ξεχνούν ότι μεγάλο ποσοστό των αγγλικών λέξεων έχουν ελληνική ετυμολογία; Ξεχνούν ότι εκμεταλλεύθηκαν τον ορυκτό και άλλο πλούτο του νησιού μας και τον ιδρώτα των ανθρώπων του για 77 συναπτά έτη; Ξεχνούν ότι ακόμη κατακρατούν δωρεάν δυο μεγάλα κομμάτια του νησιού μας ως στρατιωτικές τους βάσεις;

Εμείς είμαστε οι φίλοι τους, όχι οι Τούρκοι. Ας το καταλάβουν επιτέλους! Καιρός είναι ν’ αρχίσουν να συμπεριφέρονται ως πραγματικοί φίλοι και να βοηθήσουν ν’ απαλλαγούμε από τους Τούρκους.

Εξάλλου, τους συμφέρει να συναλλάσσονται μ’ εμάς για το αέριο της ΑΟΖ μας και για τις βάσεις τους, παρά με τους Τούρκους,αν, ο μή γένοιτο, μια μέρα οι φίλοι μας οι Άγγλοι, με τη συμπεριφορά τους, συντελέσουν στην κατάληψη από τους Τούρκους ολόκληρου του νησιού μας από τους Τούρκους…

Φιλελεύθερος
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.