ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ομερτά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τα “μπαλώσουν” με τον Πετσίτη

Πρωτοφανής κυβερνητική μεθόδευση για μία ακόμη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου η Τασία Χριστοδουλοπούλου ενεργώντας προφανώς με εντολή του Μαξίμου “έκρυψε” την Άννα Ζαΐρη (προϊστάμενη της Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος) για να μην μάθουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE –Πετσίτη.

Η ομερτά που έχει επιβάλλει το Μαξίμου φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου στην έναρξη της συζήτησης ο Νίκος Παρασκευόπουλος απέστειλε συνθηματικό μήνυμα στην Άννα Ζαΐρη, υπενθυμίζοντας της πως την δεσμεύει το απόρρητο. Εξίσου αποκαλυπτικές ήταν και οι αντιδράσεις τις Τασίας Χριστοδουλοπούλου που σχολίαζε με ειρωνική διάθεση τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης «τροχοδρομώντας» κατ’ επέκταση και τις απαντήσεις της προσκεκλημένης.

Όταν δε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από την κυρία Ζαΐρη για το γεγονός ότι ο προκάτοχός της ξεκίνησε την έρευνα για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ-ΕΛΦΕ, εμφανίζοντας και σχετικά έγγραφα, η κ. Χρισοδουλοπούλου έκλεισε εσπευσμένα την συνεδρίαση λέγοντας: « λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει. Τελειώσαμε».


Από την πλευρά η επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος αν και απέφυγε όπως αναμενόταν να μιλήσει για την πρόοδο των ερευνών επιχείρησε να περιγράψει την υπόθεση ως μια απλή δικαστική αντιδικία της ΔΕΠΑ με την ELFE. Παράλληλα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την δημοσίευση επιστολής υπαλλήλου της Αρχής που καταγγέλλει ότι εκδιώχθηκε κατά την διάρκεια των ερευνών που διεξήγαγε για την επίμαχη υπόθεση. «Πρέπει να σας πω μιλώντας για το συγκεκριμένο άνθρωπο πως είναι πολλά χρόνια στην επιτροπή.

Μπορεί και 15 χρόνια. Είναι ένας αστυνομικός και όχι κάποιο μεγάλο στέλεχος. Τον παρέλαβα ως χαμηλό στέλεχος. Ένας υπαστυνόμος κοντά στα 60 έτη. Ο άνθρωπος αυτός έγινε από εμένα προϊστάμενος γιατί ήταν πιο έμπειρος. Στην επιστολή του έχει πολλά ψεύδη. Πρώτο ψεύδος ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση του ζητήματος. Στην πραγματικότητα αυτός επέβλεπε έναν άλλο υπάλληλο δεν έκανε την έρευνα. Την υπόθεση χειρίζεται εκτός από τους υπαλλήλους και ένα μέλος που είναι συνεχώς ενήμερο».

“Δεν μπορώ να μιλήσω”

Συγκεχυμένες ήταν και οι απαντήσεις της για την ΔΕΠΑ. Αρχικά ανέφερε πως «Η ΔΕΠΑ είναι μια υπόθεση που απασχολεί την Αρχή σχεδόν 2 χρόνια. Δεν μπορώ να μιλήσω για την ουσία της υπόθεσης. Οσάκις έχουμε βρει αξιόλογα στοιχεία τα έχουμε στείλει στον εισαγγελέα και ανακριτή…

Δεν θα πάρουμε ότι παίζουν οι εφημερίδες για να τα ξαναστείλουμε στην δικαιοσύνη. Αν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το σταλεί αρμοδίως». Στην συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με το αν έχει συνταχτεί πόρισμα ή αν έχει διαβιαστεί πληροφοριακό υλικό στην δικαιοσύνη είπε: « έχει λάβει δημοσιότητα η υπόθεση ΔΕΠΑ αν και είναι μια υπόθεση που χρονίζει 20 χρόνια. Οι οφειλές των Λιπασμάτων προς ΔΕΠΑ δεν είναι τωρινές. Το γεγονός ότι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη πριν μια 10ετία έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις αλλά δεν είναι υπόθεση που ξεκίνησε από εμάς. Εδώ τι πόρισμα να εκδώσουμε. Είναι υπόθεση που ερευνάται επί δεκαετίες. Δεν μπορώ να κάνω εγώ εσωτερικό έλεγχο στην ΔΕΠΑ. Στέλνεις πληροφοριακό υλικό μήπως και βοηθήσει. Το να βρεις ότι μεταφέρθηκαν 20 χιλ ευρώ από το ένα σημείο στο άλλο τι πληροφορία είναι; Εμείς το στέλνουμε – δεν ξέρουμε κάθε φορά που βρίσκεται η υπόθεση – στον αρμόδιο εισαγγελέα που ξέρει την πορεία».Ο διάλογος για τον Πετσίτη

ΖΑΪΡΗ: “Δεν ξέραμε για τον Πετσίτη. Από την δημοσιότητα πήραμε το έναυσμα. Δεν είχαμε βρει κάτι αξιόλογο εμείς από την έρευνα”
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είπατε ότι δεν βρήκατε κάτι αξιόλογο. Εδώ κάνετε κρίση. Τελικά στείλατε στον εισαγγελέα ή όχι;
ΖΑΪΡΗ: Έχουμε στείλει στον εισαγγελέα. Ότι βρίσκουμε το στέλνουμε για ενημέρωση
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα στοιχεία
ΖΑΙΡΗ: Έχουμε στείλει ενημερωτικά γενικότερα για την ΔΕΠΑ. Σας είπα ότι γενική αρχή είναι να στέλνουμε ότι βρίσκουμε

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπήρχε φάκελος στην Αρχή σας για τη ΔΕΠΑ;
ΖΑΙΡΗ: Όχι
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τότε γιατί λέτε ότι εκκρεμούσε επί 20 χρόνια;
ΖΑΙΡΗ: Όχι σε εμάς. Μεταξύ τους. Σε αυτή την υπόθεση δεν ξέρω με ποια αφορμή ξεκίνησε το Μάιο 2017 ο κ. Παντελής προκάτοχός μου
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γι αυτό έφυγε ο κ. Παντελής
ΖΑΙΡΗ: Όχι δεν έφυγε γι αυτό.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπου απευθυνόμενη στην Ζαΐρη είπε: “Πείτε κάτι να αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στην Βουλή”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα: “Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είστε πρόεδρος ή αβανταδόρος”.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: ” Έλα τα θεατρικά τώρα, τελειώνουμε”.
ΒΟΡΙΔΗΣ: “Για ποιο λόγο αισθάνεστε την ανάγκη να παρεμβαίνετε συνέχεια;”
ΖΑΙΡΗ: “Μετά την υποβολή της μήνυσης και αφού επελήφθη η εισαγγελία εκεί εντείναμε και είχαμε κάτι ποιο συγκεκριμένο και είχαμε περισσότερη προσοχή στην υπόθεση”.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πότε έγινε η μήνυση;
ΖΑΙΡΗ: Προ 6μηνου… Ασχολούμεθα με ζητήματα που είναι περιφερειακά. Αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε και αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι παρακλάδι. Αυτό είναι πρόβλημα. Απαντώ σε όλους. Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να ψάξω αν οι καταβολές των ΕΛΦΕ προς ΔΕΠΑ ήταν ή όχι σωστές. Αν ήταν ορθές. Ερχόντουσαν στο γραφείο μου οι δικηγόροι ΔΕΠΑ και προσπαθούσαν κάτι να πετύχουν. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τέτοιο έλεγχο. Άλλωστε είχε γίνει ήδη αγωγή ή αίτηση ασφαλιστικών που εξεδόθη και αυτή προσφάτως. Δεν είναι σκοπός της Αρχής αυτός.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω μια επιστολή. Ο κ. Παντελής, ο προκάτοχός σας, στις 2 Μαΐου 2017 απευθύνεται στον Κιτσάκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον ρωτά αν έχει επαφές με την ΕΛΦΕ. Γιατί το κάνει αυτό;
ΖΑΙΡΗ: Δεν μπορώ να απαντήσω.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει θεσμική μνήμη
ΖΑΙΡΗ: Η ροή των εγγράφων που ξεκίνησε από αυτή την επιστολή συνεχίστηκε και τα παίρναμε . Δεν είμαστε εμείς σε θέση να ελέγξουμε κάτι που εκκρεμεί στα δικαστήρια. Δεν υποκαθιστούμε όλες τις αρχές.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Παντελής έχει μια ενδιαφέρουσα παράγραφο. Κάτι ξέρει ο κ. Παντελής και ζητά στοιχεία
ΖΑΙΡΗ: Με αυτό το θέμα τελειώσαμε. Δεν μπορώ να τελέσω αξιόποινη πράξη και να αναφερθώ στην Βουλή ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα. Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει. Δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι. Λειτουργούμε με μια επιτροπή που εσείς την ορίσατε. Είναι εντυπωσιακό πόσα απόρρητα έγγραφα βρίσκονται τα χέρια σας.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης. Ο εισαγγελέας Βενιζέλος επιμένει. Τελειώσαμε

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου: “Αφήστε την πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη”.

www.iapopsi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια