ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Τσίπρας αποδέχεται την οδυνηρή γι' αυτόν πραγματικότητα

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου αποδέχονται πλέον την πραγματικότητα ως προς το αποτέλεσμα της Κυριακής των εκλογών και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να διαχειριστούν την επερχόμενη ήττα. Η αναφορά του στην ΕΡΤ και το ενδεχόμενο ακόμη και πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Σε τόνους πολύ χαμηλότερους από αυτούς των προηγούμενων ημερών χωρίς εξάρσεις έδειξε να αποδέχεται τις εξελίξεις έχοντας και ο ίδιος διαπιστώσει στις περιοδείες του ότι οι πολίτες επιλέγουν την πολιτική αλλαγή.

Η προσπάθεια πλέον του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στη διαχείριση της επερχόμενης ήττας. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήδη θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή αφού μια μακρά προεκλογική περίοδος θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις σε επίπεδο ποσοστό.

Ταυτόχρονα όμως θα επιβαρύνει και την οικονομία. Οι δανειστές άλλωστε έχουν στείλει τα πρώτα μηνύματα εξαιτίας των αλόγιστων προεκλογικών παροχών και έχουν προειδοποιήσει πως όλα θα συζητηθούν στις αρχές Ιουνίου

Το σκηνικό που δημιουργείται είναι εκρηκτικό για τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αμφισβητείται ευθέως, υπάρχουν πλέον ισχυρές πιέσεις που αν χάσει θα ενταθούν. Ειδικά στην περίπτωση που επιλέξει να διατηρήσει την εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι επιλογές του αμφισβητούνται. Τα πρόσωπα που διεκδικούν τη ψήφο την Κυριακή τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές κρίνονται ανεπαρκή από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο προεκλογικός λόγος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα έχει τεθεί στο τραπέζι των επικρίσεων ως προς την ποιότητά του

Ειδικά ως προς το σημείο που προτάσσει τον διαχωρισμό των πολιτών και μια πολιτική διχασμού την ώρα που στον αντίποδα ο βασικός του αντίπαλος επιλέγει τον ενωτικό λόγο κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό ψηφοφόρους από έναν χώρο που ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διεμβολίσει με προκλητικό και εν μέρει εκβιαστικό τρόπο μέσω διαφόρων μορφών πολιτικής συναλλαγής.

Η προσπάθεια δε υφαρπαγής ψήφων με τη χρήση των πιο παλαιοκομματικών μεθόδων ενόχλησε και στελέχη και ψηφοφόρους. Οι διαρροές που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις απ ευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. είναι ενδεικτικές.

Όπως και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων συνολικά, αφού παρά το μπαράζ των παροχών και των υποσχέσεων η διαφορά παραμένει σταθερή μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής περιόδου. Την ώρα που ΄δήλωνε πως οι ευρωεκλογές είναι μια απλή δημοσκόπηση μετατρέποντας την αρχική του δήλωση περί δημοψηφίσματος, ασχολήθηκε αποκλειστικά με εσωτερικά θέματα και κυρίως με προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυρ. Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας ακόμη και ακραίες εκφράσεις.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός κάνοντας ταμείο διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις τον προσπερνούν. Και βάζει στόχο την επόμενη ημέρα όχι των ευρωεκλογών αλλά των εθνικών σχετικά με το μέλλον του ιδίου και του κόμματός του.

Y.Γ. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αποκαλούμενος και εκλογολόγος του Μαξίμου ήταν και αυτός σαφής σήμερα ως προς τις εκλογές της Κυριακής, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Ιούνιο.

Liberal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια