-->

Header Ads

Πλουτίζουν ασύστολα οι Γερμανοί σε βάρος μας

Ασύστολα πλουτίζουν οι Γερμανοί με εργαλείο τον έλεγχο του κοινού νομίσματος και της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης που την ποδηγετούν προς όφελος της δικής τους οικονομίας. Ο νεο-γερμανικός πλουτισμός γίνεται σε βάρος κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και ειδικότερα της φτωχοποιημένης Ελλάδας, έτσι ώστε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει στην ουσία μεταβληθεί σε “Ευρωπαική Απόκλιση”. Και η Ενωμένη Ευρώπη σε Ευρώπη της Γερμανίας. Τα στοιχεία για την αλματώδη άνοδο της γερμανικής οικονομίας είναι συντριπτικά

Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας μπορεί να μειωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο από το ανώτατο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς, μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας οδηγεί σε δημοσιονομικό πλεόνασμα – ρεκόρ.

Ο Σολτς ανέφερε ότι το επίπεδο χρέους της Γερμανίας θα υποχωρήσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2019 που ήταν ο αρχικά σχεδιαζόμενος στόχος.

Σύμφωνα με το Reuters, στη μείωση του επιπέδου χρέους συμβάλλει η ευρωστία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), ωθώντας το πλεόνασμα του δημόσιου τομέα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στο επίπεδο – ρεκόρ των 48,1 δισ. ευρώ.

Το αυξανόμενο πλεόνασμα έχει οδηγήσει σε αύξηση των εκκλήσεων στη Γερμανία από άλλες κυβερνήσεις να επενδύει περισσότερο. Σήμερα, όμως, ο Σολτς επιβεβαίωσε τη γερμανική δέσμευση για επίτευξη των λεγόμενων κριτηρίων του Μάαστριχτ.Σημειωτέον ότι το κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ που αφορά στο δημόσιο χρέος έχει παραβιασθεί από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία αποδίδεται στην εμμονή του Βερολίνου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην άρνηση των Γερμανών να βάλουν το χέρι στις αποταμιεύσεις τους. Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας οφείλεται και στην τάση των γερμανικών εταιρειών να μην επενδύουν στη χώρα τους τα κέρδη που έχουν, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία έχουν υποχωρήσει από το 13% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1990 στο 11% στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Οι γερμανικές εταιρείες, παρότι έχουν κέρδη, δεν τα χρησιμοποιούν για να κάνουν επενδύσεις στη χώρα τους ή για να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους ή για να δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους», σχολιάζει η Τζούλι Κόζακ, ειδήμων σε θέματα γερμανικής οικονομίας, που εργάζεται στο ΔΝΤ. «Η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν διοχετεύεται σε επενδύσεις κεφαλαίων ή ενεργητικού εντός των συνόρων της χώρας», τονίζει ο Χιου Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Goldman Sachs.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνουν τη Γερμανία να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, ώστε να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στα 299 δισ. δολάρια το 2018, που σημαίνει ότι θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το πλεόνασμα καταλαμβάνουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα υπερβούν τις εισαγωγές κατά 265 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ifo. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προβεί σε αλλαγές στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι για να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα. Στην τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία.

Ανάλογες συστάσεις έχουν διατυπωθεί από στελέχη επιχειρήσεων που αναφέρουν ότι η φορολογική νομοθεσία στη Γερμανία δεν προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις, ενώ επείγει η αναβάθμιση των υποδομών για την καλύτερη λειτουργία του Διαδικτύου. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κίνητρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, λόγω της οικονομικής ευρωστίας και της χαμηλής ανεργίας που παρατηρούνται στη χώρα.

odosdrachmis.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.