-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Καταγγελία WWF: Έγκλημα στον αιγιαλό με το νέο ν/σ της κυβέρνησης


«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των παραλιών της χώρας» καταγγέλλει το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης WWF, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που κατατέθηκαν στις 5 Απριλίου στη Βουλή.

Σε ανακοίνωση η οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:«Τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας. Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα. Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι «μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπουργείο προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση:

- Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη. Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).[1]

- Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή "κόκκινη γραμμή" της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα). Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν "έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας" (άρθ. 34, παρ. 1.β).

-Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

-Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

-Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο».

«Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο. Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα προστασίας των θαλασσών και ακτών μας και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα. Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί» σχολιάζει η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου.

.liberal.


«Τακτοποιούν» παραλιακά αυθαίρετα και καταπατημένα με το Ν/Σ για τον αιγιαλό-Καταγγελίες στη Βουλή από WWF και Σύλλογο τοπογράφων


Η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Πολιτικής WWF, στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τον αιγιαλό αναφερόμενη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, είπε ότι υπάρχουν άρθρα που «τακτοποιούν ή ανοίγουν το παράθυρο σε νέα φουρνιά τακτοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη της χώρας».

«Εμείς δεν βλέπουμε την παράκτια ζώνη ως οικονομικό αποκλειστικά πόρο της χώρας, τη βλέπουμε ως την πιο κρίσιμη φυσική υποδομή και υποδομή προστασίας ανθρώπων, περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος και ενόψει της κλιματικής αλλαγής», είπε η διευθύντρια Πολιτικής της WWF και υπογράμμισε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με τα άρθρα 34 και 28 του σχεδίου νόμου που «ανοίγουν νέες μεγάλες σελίδες για τακτοποίηση αυθαιρέτων».

«Μας προβληματίζει ότι συνεχώς η Βουλή, αντί να σηκώσει τη σημαία της νομιμότητας, συζητά νέες τροποποιήσεις και επεκτάσεις στην παράδοση, στη χώρα μας, να τακτοποιούμε αυθαίρετους και παρανομούντες αντί να τιμούμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα για να τιμήσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας», είπε η κ. Νάντσου και κατήγγειλε ότι με τα συγκεκριμένα άρθρα του σχεδίου νόμου «ανοίγει το θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων, είτε επενδύσεων που νομίμως έχουν γίνει στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων και έχουν επεκτάσεις στην παράκτια ζώνη, τουριστικές επιχειρήσεις και γενικά έργα που επεκτείνονται παράνομα στον αιγιαλό είτε έργα που έχουν παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, στερούμενα περιβαλλοντικής άδειας».

Η εκπρόσωπος της WWF υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει πλέον η συζήτηση για ένα σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του αιγιαλού, το οποίο θέτει ως πρόταγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Είπε, επίσης, ότι πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κύρωση του Πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, επέκρινε τα άρθρα 28 και 34 λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για αδειοδότηση εκ των υστέρων και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις που οδηγούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα και τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο που αφήνουν περιθώρια συναλλαγής. Ειδικότερα, είπε ότι θα μπορεί οποιοδήποτε ξενοδοχείο, που έτυχε να είναι στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ, να κάνει εφεξής ό,τι θέλει για πάντα. Είπε ακόμη ότι ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι απλώς οι αυθαιρετούχοι αλλά οι καταπατητές.

«Αυτά είναι τεχνικά εγκλήματα στα οποία ο τεχνικός κόσμος δεν μπορεί να συμμετέχει. Η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων», είπε ο κ. Καλογιαννάκης, σημειώνοντας ότι λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις οικιστικές πυκνώσεις, με βάση την οποία δεύτερες κατοικίες απλών πολιτών στην ουσία θεωρούνται ότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει μεγάλα ξενοδοχεία διότι θεωρούνται εθνικής σημασίας.

Το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού εισάγει σκληρά μέτρα, επέμεινε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, διευκρινίζοντας ότι θα προβλεφθεί προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να προσδιορίζεται εάν κάποιο έργο είναι εθνικής σημασίας προκειμένου να του παραχωρηθεί χρήση σε αιγιαλό.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τακτοποίηση για οτιδήποτε στερείται περιβαλλοντικής άδειας ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ανέφερε επίσης η Κατερίνα Παπανάτσιου και επισήμανε ότι προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να δώσει άδεια παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, πρέπει να έχει τηρηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία και να έχει δώσει έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, θα πρέπει να έχει δώσει την έγκρισή του και το ΓΕΝ στις περιπτώσεις έργων που εξυπηρετούν πλωτά μέσα, και τα συναρμόδια υπουργεία όπου πρέπει. Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι εξαίρεση της κατεδάφισης θα υπάρχει μόνον εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα «να φέρει την επαναχάραξη του αιγιαλού, με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Χωροταξίας”.

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Σπυριδάκη, διευθύντρια τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία αύξησης της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ με νέες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών, στόχος που δεν πρόκειται να εκπληρωθεί εάν δεν αρθούν χρονίζοντα προβλήματα και αντικίνητρα που διαιωνίζουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ανασφάλειας, δικαίου και αβεβαιότητας». Στο κλίμα αυτό τόνισε ότι «το πλαίσιο παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για τις βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα και απαιτεί άμεση ρύθμιση μέσω ενιαίων και σταθερών κανόνων για όλες τις κρίσιμες λειτουργίες».

Ο Ιωάννης Πελεκανάκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, είπε ότι με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από το 2017, με στόχο να δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου. «Η χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων σ’ αυτές. Και με το παρόν νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση της απλής χρήσης, της απευθείας παραχώρησης και της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την εκτέλεση δραστηριοτήτων και έργων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργητών.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.