ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τούρκος «πρέσβης»: Δεν είστε φυσιολογικό κράτος, δεν σας ανήκει ο ορυκτός πλούτος


“Δεν είμαστε κλειστοί για μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Πρέπει όλες οι εναλλακτικές να είναι στο τραπέζι”, δήλωσε ο Τούρκος “πρέσβης” στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα Αλί Μουράτ Μπαστσερί εξέφρασε την ελπίδα στο συνέδριο στα κατεχόμενα να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ή το μέλλον του Κυπριακού. Ανέφερε ότι “από το 1968 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έμεινε κανένα θέμα που δεν συζήτησαν οι πλευρές με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού”. Υποστήριξε ότι “η ένταξη της ε/κ πλευράς στην ΕΕ ήταν η αιτία για την απομάκρυνση της ε/κ πλευράς από την ιδέα της λύσης”, ενώ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι από το 1974 που η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη “στο νησί πλέον δεν ρέει αίμα, κανείς δεν πεθαίνει”.

Ο Αλί Μουράτ Μπαστσερί είπε ότι η Τουρκία τόσο στο θέμα του σχεδίου Ανάν το 2004 όσο και στο Κραν Μοντάνα έκανε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Υποστήριξε πως όλες οι εποικοδομητικές ιδέες τέθηκαν στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά. “Γι’ αυτό και εξηγήσαμε και θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στους συνομιλητές μας γιατί δεν μπορεί οι διαπραγματεύσεις που τελείωσαν το 2017 να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν”, είπε ο Τούρκος “πρέσβης”, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια δοκιμάστηκαν όλες οι μέθοδοι αλλά δεν υπήρξε επιτυχία. “Πλέον πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα πρέπει πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις να ξεκαθαρίσουν όλες οι λεπτομέρειες για το ποιος είναι ο στόχος και πως αντιλαμβάνονται οι πλευρές τις βασικές έννοιες.

Ο Τούρκος Πρέσβης είπε “δεν είμαστε κλειστοί για μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Πρέπει όλες οι εναλλακτικές να είναι στο τραπέζι. Οι πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να μοιράζονται το ίδιο κοινό όραμα στη βάση της πολιτικής ισότητας για το μέλλον της Κύπρου. Εάν επιδειχθεί μια τέτοια πολιτική βούληση αναπόφευκτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα καταλήξει με επιτυχία”, ανέφερε. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ανοιχτοί για ‘νέες ιδέες’.

Για τους υδρογονάνθρακες, ο Τούρκος “πρέσβης” είπε ότι είναι πλούτος για την Κύπρο και αν γίνουν βήματα λαμβάνοντάς το αυτό υπόψη τότε μπορεί να αποτελέσει μια αλλαγή παιχνιδιού προς την καλή κατεύθυνση, εάν όμως γίνει το αντίθετο τότε θα αποτελέσει αλλαγή παιχνιδιού προς την κακή κατεύθυνση. Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης και μοναδική νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και ότι απέρριψε τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς για από κοινού διαχείριση των υδρογονανθράκων.

Ο Τούρκος Πρέσβης υποστήριξε ότι “στη ανατολική Μεσόγειο η ε/κ διοίκηση δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Δεν υπάρχουν οι φυσιολογικοί όροι εδώ. Οι διεθνείς εταιρείες πρέπει πλέον να το συνειδητοποιήσουν αυτό”, ανέφερε ο Τούρκος Πρέσβης προσθέτοντας ότι μπορεί να πυροδοτήσουν νέα προβλήματα οι σχεδιασμοί σαν να μην υπάρχει κυπριακό πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς να αντιδράσει. Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει ένα μοντέλο συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να κάνει κάθε βήμα για να στηρίξει και τα δικά της συμφέροντα και των Τ/Κ.

HellasJournal

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια