ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μοιραία και επικίνδυνη η κυβέρνηση στα εθνικά


Από τον Παναγιώτη Κωστόπουλο

Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Τσιρώνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και, όπως συμβαίνει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούν ως λαγοί, έσπευσε να ανασκευάσει τη δήλωσή του. Η φράση, όμως, ειπώθηκε και καταγράφηκε, όπως καταγράφηκαν και οι αντιδράσεις που προκάλεσε, για να εξετάσουν κάποιοι τα κοινωνικά αντανακλαστικά.

Με διαφορά λίγων ημερών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε από την Αττάλεια ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν παρών, να τρίβει τα χέρια του. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις αρχές του Μαρτίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μάς «είχε διδάξει» από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι «στις διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες, γιατί γινόμαστε μέρος του προβλήματος». Μην μπερδεύεστε, στη χώρα μας αναφερόταν, που έχει συνηθίσει να διεκδικεί τα πάντα! Ή μήπως όχι; Αποτέλεσμα της παραπάνω διδαχής είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο δημιουργός και θιασώτης της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι «το Καστελόριζο δεν έχει 100% την ΑΟΖ στην περιοχή».

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως επιστέγασμα της προς ετών δήλωσης του πρωθυπουργού ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να συμπεράνει κάποια πράγματα. Αρκεί να κάνει μια απλή ανάγνωση των γεγονότων. Επομένως, όταν ακούμε από τα χείλη στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για Δίκαιο της Θάλασσας, ΑΟΖ και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τρέμουμε.

Η κυβέρνηση μας έχει δείξει ότι είναι όχι μόνο αναξιόπιστη, αλλά και επικίνδυνη. Και αν θεωρείται αναξιόπιστη για την πολιτική της στα οικονομικά θέματα, και όχι μόνο, στα εθνικά και στα θέματα που άπτονται της συλλογικής ταυτότητάς μας αποδεικνύεται μοιραία και επικίνδυνη. Το θλιβερό είναι ότι ο κόσμος που ιδεοληπτικά υποστηρίζει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει οτιδήποτε επιζήμιο για τη χώρα μας υιοθετεί η κυβέρνηση.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε κάποιο σχόλιο του Άγγελου Συρίγου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Θέλουμε την ΑΟΖ, αλλά για άλλους λόγους από εκείνους που νομίζει ο κόσμος, όχι για το πετρέλαιο και το αέριο». Και συνεχίζει ο κ. Συρίγος: «Χρειαζόμαστε ΑΟΖ για πολιτικούς λόγους. Για να δείξουμε την ενότητα του ηπειρωτικού με τον νησιωτικό χώρο».

Δημοκρατία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια