ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σαλβίνι για μετανάστες: «Γερμανική ΜΚΟ τους πήρε από τις αφρικανικές ακτές οπότε να τους πάει στο Αμβούργο – Οχι εδώ»

Εξήντα τέσσερις παράνομους μετανάστες περισυνέλεξε από τις αφρικανικές ακτές η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye ανοιχτά της Λιβύης και ετοιμαζόταν να τους αποβιβάσει στην Ιταλία, αλλά ο Ιταλός ΥΠΕΣ Μ.Σαλβίνι αρνήθηκε να τους δεχθεί στο ιταλικό έδαφος σημειώνοντας μάλιστα ότι «Αφού είναι γερμανική ΜΚΟ να τους πάει στο… Αμβούργο»!

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε στην διάσωση αυτή διότι επιχειρήθηκε ένα είδος πίεσης για ανοίξουν τα ιταλικά λιμάνια: «Πλοίο υπό γερμανική σημεία, γερμανική ΜΚΟ, Γερμανός εφοπλιστής, καπετάνιος από το Αμβούργο. Λοιπόν, ας πάει στο Αμβούργο» είπε.

Η οργάνωση Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια χθες το πρωί από τους μετανάστες, που της έδωσαν τις συντεταγμένες της θέσης τους, ανοικτά της Ζουάρας. «Οι αρχές με τις οποίες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε δεν απάντησαν» κατήγγειλε η οργάνωση, αναφερόμενη στη λιβυκή ακτοφυλακή, στην οποία ανήκει επίσημα η ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2018.

Αντ’ αυτών, η οργάνωση ειδοποίησε το «Alan Kurdi», το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, το οποίο περιπολεί στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα. Το όνομά του το πήρε τον Φεβρουάριο από τον μικρό Σύρο που είχε βρεθεί πνιγμένος σε παραλία στην Τουρκία και η εικόνα του είχε σοκάρει όλο τον κόσμο.

«Είναι όλοι σώοι και ασφαλείς στο πλοίο μας» ανακοίνωσε η Sea-Eye νωρίς χθες το απόγευμα.

Από την περασμένη εβδομάδα η Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε κλήσεις για βοήθεια από άλλα δύο πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη: ένα που αναχώρησε την 23η Μαρτίου με 41 επιβαίνοντες και άλλο ένα τη Δευτέρα με περίπου 50 επιβαίνοντες. Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε για το δεύτερο πλεούμενο και διαβίβασε την πληροφορία στο λιβυκό λιμενικό. Όμως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που είναι γενικά παρών στην αποβίβαση μεταναστών που διασώζονται από το λιβυκό λιμενικό, δεν υπάρχει ακόμα «κανένα νέο» για τα δύο πλεούμενα.

Και στις δύο περιπτώσεις, το «Alan Kurdi» έπλευσε στην περιοχή κι έκανε έρευνες – μάταια – για πολλές ημέρες.

«Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώνει ότι οι δυνατότητες όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί και θα έπρεπε να ενισχυθούν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για τη Μεσόγειο Φλάβιο ντι Τζάκομο.

odosdrachmis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια