-->

Header Ads

Υπόθεση Novartis: Μια βιαστική αρχειοθέτηση, μια αγωγή κακοδικίας και οι διαρροές για διώξεις

Οργιώδες παρασκήνιο στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, ενώ αναμένονται εξελίξεις για την υπόθεση Novartis.

Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται να επανέλθει στο προσκήνιο τις επόμενες μέρες η υπόθεση Novartis, καθώς στο πολιτικό παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά και την κατάθεση του πορίσματος της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου είναι έτοιμη να κάνει τα επόμενα βήματα.

Το σκηνικό, όμως, μοιάζει ναρκοθετημένο, καθώς και εντός της Θέμιδος λαμβάνουν χώρα έντονες διεργασίες.

Θρυαλλίδα αυτών ήταν η παραίτηση του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ο οποίος επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς και είχε διαχωρίσει τη θέση του από χειρισμούς που ακολούθησαν ένα ραντεβού που έγινε στη Βιέννη με το FBI, από το οποίο υπήρξαν διαρροές για «λαβράκια», κάτι που όμως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς ουδέποτε οι αμερικανικές αρχές έδωσαν πληροφορίες που να αφορούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Αγγελής, μαζί με την παραίτησή του, είχε υποβάλλει και αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γρηγόρη Πεπόνη να διατάσσει κατ’ αρχήν πειθαρχική έρευνα εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

Η εν λόγω πειθαρχική έρευνα, όμως, διέρρευσε το Σάββατο και, ενώ δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη μεριά της Δικαιοσύνης για την ουσία της δίωξης, αίφνης, το βράδυ του Σαββάτου και μέσω του ΑΠΕ έγινε γνωστό ότι ο κ. Πεπόνης έθεσε στο αρχείο τις καταγγελίες του κ. Αγγελή εις βάρος της κ. Τουλουπάκη και των συνεργατών της. Είναι σαφές ότι τόσο ο τρόπος όσο και ο χρόνος της απόφασης αρχειοθέτησης, ενώ είχε διαρρεύσει η είδηση της δίωξης, γεννούν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο οι καταγγελίες του κ. Αγγελή πράγματι εξετάστηκαν στην ουσία τους, καθώς εδώ και πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι διαρροών για «επικείμενες εξελίξεις» στην υπόθεση, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει ουσιωδώς τίποτε.

Η αγωγή κακοδικίας

Σε αυτό το σκηνικό, δε, υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις θα εκδικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας και η αγωγή κακοδικίας που έχει υποβάλλει η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου εις βάρος της κ. Τουλουπάκη. Η κυρία Ράικου επικαλείται παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας σχετικά με την υπόθεση της Novartis, προσφεύγοντας μαζί με τον σύζυγό της, γιατρό Λάζαρο Καρνέση, για τον οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, ότι ήταν στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis. Για τη διαρροή των σχετικών πληροφοριών οι προσφεύγοντες θεωρούν υπεύθυνη την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, επίκουρους εισαγγελείς, και για το λόγο αυτό κατέθεσαν και την αγωγή ζητώντας αποζημίωση που φτάνει τα 300.000 ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελέων

Όλοι, πάντως, στο πολιτικό σκηνικό περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των εισαγγελέων. Αυτό που προκύπτει ως ασφαλής πληροφορία είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί από τα κατονομαζόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, ώστε να τεκμαίρεται η καταγγελία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που, ουσιαστικά, είναι και το μόνο μη παραγεγραμμένο αδίκημα. Από την άλλη, είναι αδήριτη πολιτική ανάγκη, η εν λόγω υπόθεση να κρατηθεί ζωντανή, τουλάχιστον ως τις εκλογές.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το σχέδιο που λεγόταν πως υπήρχε για άσκηση έστω και γενικών διωξεων επί των αδικημάτων που περιέγραφε η Βουλή για πολιτικά πρόσωπα, ώστε στη συνέχεια το μπαλάκι να πεταχτεί στον ανακριτή Διαφθοράς, δεν λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή, η Δικαιοσύνη φέρεται να προσανατολίζεται σε κλήσεις για «ανωμοτί» καταθέσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, στη συνέχιση της έρευνας για κάποια και, τέλος, για αρχειοθέτησή ως προς άλλα. Ως προς αυτούς που μπορεί να κληθούν για κατάθεση, ακούγονται από συγκλίνουσες πηγές τα ονόματα του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου και ως «μπαλαντέρ», είτε του Μάριου Σαλμά, είτε του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Από όλα αυτά, όμως, και ιδίως από την αδυναμία να εντοπιστούν ίχνη χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα, καθίσταται σαφές ότι το έργο των εισαγγελέων να κρατήσουν ενεργή την υπόθεση με αξιώσεις καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

https://www.reader.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.