-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Μήπως αυτό έχει σχέση με την "πόρτα" που έφαγαν οι Κινέζοι στον Πειραιά - ΟΛΠ;

Κινέζος πρόεδρος, Σι: Στρατηγικής σημασίας η εταιρική σχέση με τη Ρώμη

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μιλάει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και την Ιταλία.

«Παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση» χαρακτηρίζει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την προσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Ρώμη, με άξονα τη συμμετοχή της Ιταλίας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Μία ημέρα πριν από την άφιξη του κ. Σι στη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε χθες άρθρο του, στο οποίο ο Κινέζος ηγέτης μιλάει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και την Ιταλία.

Η αναφορά στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση αφορά προφανώς τον σκοπό της επίσημης επίσκεψής του στην Αιώνια Πόλη. Πρόκειται για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην Ιταλία να συμμετάσχει στο αμφιλεγόμενο και άκρως φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί με τους ομολόγους μας της Ιταλίας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», γράφει ο κ. Σι και παράλληλα προτείνει στη Ρώμη στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιταλικών λιμένων, της κατανάλωσης, της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής και των φαρμακοβιομηχανιών.

Οπως τονίζει στο εν λόγω άρθρο του, η Κίνα είναι έτοιμη να συσφίγξει τις σχέσεις της «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές των δύο χωρών». Παράλληλα, όμως, ο Κινέζος ηγέτης προτείνει στη Ρώμη να συντονίσουν οι δύο χώρες περαιτέρω τις κινήσεις τους και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να προωθήσουν κοινές θέσεις σε ένα εύρος θεμάτων από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως την κλιματική αλλαγή.

Ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει κολακευτικά για την ιστορία και την κληρονομιά της Ιταλίας. Η Ιταλία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. και του G7 που αποφασίζει να συμμετάσχει στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Με την απόφασή της αυτή η Ρώμη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει συγκρουστεί για τον προϋπολογισμό του 2019, όσο και στην Ουάσιγκτον. Ιδιαιτέρως από αμερικανικής πλευράς έχουν εκφραστεί εντονότατες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δίνει στο Πεκίνο πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει επίσης εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό. Η πρωτοβουλία της Ρώμης να συνάψει διμερή συμφωνία με την Κίνα αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε. που είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες και συνήθως με διαπραγματευτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθημερινή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.