-->

Header Ads

Θ. Τσουκάτος στη δίκη της Siemens: Το ΠΑΣΟΚ πήρε 16 δισ. από χρηματοδοτήσεις εταιρειών


«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφτασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα. Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει, από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο... Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα».

Επί δύο και πλέον ώρες ο Θ. Τσουκάτος επιχείρησε να αντικρούσει με την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όσα του καταλογίζονται για το 1 εκατ. μάρκα που φέρεται να έλαβε από τη Siemens το 1999 με σκοπό να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση «8002» με τον ΟΤΕ.

Από την αρχή ως το τέλος της απολογίας του και εν μέσω απανωτών ερωτήσεων της Έδρας, ο Θόδωρος Τσουκάτος επαναλάμβανε, όπως από την πρώτη στιγμή έχει πει, πως τα χρήματα που εμβάστηκαν από λογαριασμό της γερμανικής Siemens σε τρίτα πρόσωπα, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Τσουκάτος αναφέρθηκε με έκδηλο θυμό και πικρία στο κόμμα του, η ηγεσία του οποίου, όπως είπε, όχι μόνο δεν τον στήριξε, αλλά δεν είπε καν την αλήθεια όταν ο ίδιος ενημέρωσε για το θέμα που προέκυψε με το επίμαχο ποσό.

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου, να τους πει πώς γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος, καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ‘το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά’. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη χαρακτήρισε τεράστιο λάθος και επιπολαιότητά του την παραλαβή του επίμαχου ποσού και μάλιστα μέσω παρένθετων προσώπων και λογαριασμών του εξωτερικού, ενώ τόνισε πως για τον ίδιο όλη αυτή η υπόθεση είχε τεράστιο κόστος. Ενώπιον των δικαστών, που εδώ και πολλούς μήνες εκδικάζουν την υπόθεση της σύμβασης «8002» μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, ο Θ. Τσουκάτος παραδέχτηκε πως έκανε παρανομία με το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έπρεπε να πάρω τα χρήματα».

Ωστόσο, τόνισε πως «οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν πρακτική. Δεν το έκανα εγώ πρακτική, υπήρχε. Δυστυχώς, δεν έκανα κάτι για να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και τους δώδεκα ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το επίμαχο ποσό ήταν για πρώτη φορά προερχόμενο από το εξωτερικό, ενώ το σύνηθες ήταν οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από εταιρείες «να μας έρχονται με μετρητά στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Θ. Τσουκάτος τόνισε πως οι συγκατηγορούμενοί του πλέον επιχειρηματίες και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν για τη μεταφορά μέσω εταιρικών λογαριασμών κτλ, ώστε να του παραδοθούν τα χρήματα της γερμανικής εταιρείας για να τα δώσει στο κόμμα, δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη και πως ήθελαν απλώς να εξυπηρετήσουν το ΠΑΣΟΚ.

Σε ερωτήσεις από Έδρας για τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, ο Θ. Τσουκάτος επισήμανε πως ήταν ένα καθεστώς, το οποίο «κανείς δεν ήθελε να ερευνηθεί. Ούτε το κόμμα μου, ούτε κανένα άλλο κόμμα. Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία. Γι’ αυτό κανείς δεν ήθελε να το ψάξει.

 Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που δεν τα γνωρίζει αυτά. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Για να πληρώσω τη δικαστική εγγύηση πήρα δάνειο. Πέρασα έναν Γολγοθά δέκα χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος τόνισε πως για το επίμαχο χρηματικό ποσό ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «ούτε το γνώριζε, ούτε του το είπα».
Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό. Μήπως περιστοιχιζόταν από ανέντιμους ανθρώπους;
Κατηγορούμενος: Μπορεί να υπήρχαν τέτοιοι.
Πρόεδρος: Σε ποιούς αναφέρεστε;
Κατηγορούμενος: Αναφέρομαι στον κ. Τσοχατζόπουλο ή στον κ. Μαντέλη. Η συντριπτική πλειονότητα ήταν άνθρωποι που προσέφεραν πολλά στη χώρα.
Πρόεδρος: Η δαιδαλώδης διαδρομή που ακολούθησαν τα χρήματα, να πάνε Ολλανδία, να «σπάσουν» για να περάσουν κάτω από το σύστημα όλα αυτά, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ζητήματα από το ίδιο το γεγονός (σ.σ. της καταβολής). Δεν αντιλαμβάνομαι την ευκολία που δεχθήκατε αυτήν τη διαδρομή, αυτόν τον τρόπο.
Κατηγορούμενος: Ήταν μια επιπολαιότητα δικιά μου, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000. 16 δισ. δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιρειών;
Κατηγορούμενος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.
Πρόεδρος: Ποιές είναι αυτές οι εταιρείες;
Κατηγορούμενος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, μας έχει δεσμεύσει ο κώδικας εχεμύθειας, γιατί αυτές οι εταιρείες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους.
Πρόεδρος: Έχουν περάσει 20 χρόνια.
Κατηγορούμενος: Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές από αυτές και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.
Ο Θ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο, έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ και έγινε στις 2 Απριλίου 1997 και πως συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δύο το 1999.

Όπως είπε, ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ.

Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/1998 και ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες -όπως κατέθεσαν εδώ στο δικαστήριο- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;
Κατηγορούμενος: Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις.
Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;
Κατηγορούμενος: Ο ισολογισμός του 1999, που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα και οι καταθέσεις των δυο ταμιών, που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, «τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα», σας είπαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ.Β.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.