-->

Header Ads

Για ένα μπουκάλι αδειανό, για μια γκαζόζα...

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι Έλληνες είναι ένας μελαγχολικός λαός. Και ταυτόχρονα ένας λαός καλλιτέχνης. Φτιαγμένος από στίχους και ρίμες. Κι οι Ιταλοί είναι κάπως έτσι. Ίσως κι οι Γάλλοι. Απλά σ΄αυτούς, ο Διαφωτισμός και οι αγορές τους έδωσαν πιο δυνατούς θεσμούς και καλύτερο κράτος.

Η μελαγχολία δεν είναι μόνο κατάρα. Πολλές φορές είναι και ευλογία. Οι πρόγονοί μας ας πούμε, δεν διέφεραν πολύ από μας. Το ίδιο πονηροί, το ίδιο ζηλόφθονοι και το ίδιο πεσιμιστές ήταν. Η μελαγχολία όμως τους έσπρωχνε στην δημιουργία. Στην τέχνη. Στην διαλεκτική. Αν μιλάμε επομένως, για το ελληνικό θαύμα, αυτούς ακριβώς τους περίεργους τύπους εννοούμε που ήταν ικανοί να χτίζουν Παρθενώνες και μετά να σφάζονται μεταξύ τους.

Υπάρχουν βέβαια, και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι αυτή η περίεργη μελαγχολία γεννάει τα αυτοκαταστροφικά μας ένστικτα. Μας σπρώχνει, λένε, στην άρνηση της πραγματικότητας και μας ωθεί στον εξευτελισμό.

Υπάρχουν διάφορες φάσεις στην πολιτική ιστορία μας που το αποδεικνύουν. Αυτή όμως, που ζούμε τώρα είναι από τις πιο εμβληματικές. Όχι μόνο γιατί απίστευτοι τύποι διοικούν την χώρα και τους θεσμούς της αλλά κυρίως επειδή εξυφαίνεται ένας πρωτοφανής μηδενισμός στην ελληνική κοινωνία που τους επέλεξε. Ένας μηδενισμός παράγωγος της ανωριμότητας και της διαχρονικής άρνησης που μας κατατρύχει.

Τα κρούσματα πια, είναι καθημερινά. Και δυστυχώς μέσα στη Βουλή, η οποία έχει εξελιχθεί σε ξεκαρδιστική επιθεώρηση, όπως ακριβώς προέβλεπαν πολλοί από μας, πριν τις εκλογές του 2015.

Χθες όμως, είχαμε ένα απίστευτα κωμικό περιστατικό που δείχνει ότι αρκετά από τα μέλη του κοινοβουλίου, δεν έχουν πια όρια στον αυτοεξευτελισμό τους. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αριστείδης Φωκάς, προκειμένου να εξηγήσει τη χθεσινή του απουσία από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, είπε ότι θα έπρεπε να δουν όλοι το βίντεο, που υπάρχει στη Βουλή, όπως υπάρχει στο ποδόσφαιρο το VAR! Και στη συνέχεια δήλωσε ότι «ξεκινάει η ψηφοφορία και επειδή είχα πιει μια γκαζόζα από το καφενείο, πήγα στην τουαλέτα»! Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον περιμένουν για να συνεχιστεί η διαδικασία. «Σε ποιο άρθρο αναφέρεται αυτό που έγινε χθες», προσέθεσε χαρακτηριστικά με την Ολομέλεια να ξεσπά στα γέλια!

Κάθε μέρα, στον δημόσιο πολιτικό χρόνο και χώρο, διαδραματίζονται απίστευτες κωμικές ιστορίες και αναδεικνύονται σε σταρ πρόσωπα που μέχρι χθες, ζούσαν τον μύθο τους εντός ενός κλειστού δωματίου. Ενώ σήμερα, απολαμβάνουν το «έπος» τους σε ένα περιβάλλον κωμικοτραγικής ανοχής που δικαιολογεί τα πάντα.

Γιατί τα κάνουν αυτά οι βουλευτές και κυρίως γιατί τους ψηφίζουν οι ψηφοφόροι τους; Γιατί βαριούνται. Γιατί κάνουν πλάκα. Γιατί θεωρούν ότι, ευτελίζοντας ιδιότητες, ρόλους και λειτουργίες απαλλάσσονται από τις δικές τους ευθύνες.

Ακόμα κι ένα έξυπνο παιδί θα καταλάβαινε ότι το κοινοβούλιο που θα προέκυπτε από τις εκλογές τους 2015 θα έπαιρνε "όσκαρ" πολιτικής παρωδίας. Οι μόνοι που δεν το υποψιάστηκαν ήταν οι θυμωμένοι Έλληνες που "επαναστάτησαν" εναντίον των μνημονίων.

Γιατί ψήφισαν τον Τσίπρα, τον Πολάκη, τον Καμμένο και τον Φωκά; Για έναν μύθο και μια φαντασίωση. Για ένα μπουκάλι αδειανό, για μια γκαζόζα...

Liberal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.