-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Προς πλήρη αποσύνδεση του Ταμείου Υδρογονανθράκων από το χρέος της Κύπρου

Ελευθερία Παϊζάνου

Πλειοψηφία φαίνεται να κερδίζει η τροποποίηση της Συμμαχίας Πολιτών για πλήρη αποσύνδεση του Ταμείου για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες με την εξόφληση του δημόσιου χρέους.

Σήμερα θα αποφασιστεί τελικά εάν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να αναβληθεί η συζήτηση των δύο νομοθετημάτων, για να εξετάσουν περαιτέρω τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.Κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έντονα επιφυλακτικά σε σχέση με κάποιες πρόνοιες των νομοθετημάτων, γι’ αυτό χθες ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί κατά πόσο θα ζητηθεί αναβολή ή όχι.

Από την άλλη, κάποια κόμματα προβληματίζονται πως εάν δοθεί αναβολή, λόγω της πολιτικής σημασίας που έχουν τα νομοθετήματα για το Κυπριακό, τότε θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα. Πάντως, τόσο οι κανονισμοί όσο και το νομοσχέδιο θα εγκριθούν με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης.

Τροπολογίες θα καταθέσουν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, η Συμμαχία Πολιτών και η Άννα Θεολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αποκτά πλειοψηφία η τροπολογία για αποσύνδεση της εξόφλησης μέρους του δημοσίου χρέους από τα έσοδα του Ταμείου. Κι αυτό παρόλο που η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία από τις αλλαγές που προτείνουν τα κόμματα, τα οποία, όπως λέει, διαφοροποιούν τη φιλοσοφία των νομοθετημάτων.

Τόσο γραπτώς όσο και προφορικά τους ανέφερε πως διαφωνεί με τις εισηγήσεις τους και γι’ αυτό δεν πρέπει να ενσωματωθούν στα νομοθετήματα. Τα κόμματα που κατέθεσαν τις τροπολογίες υποστηρίζουν πως με αυτές το Ταμείο Υδρογονανθράκων θα πλησιάζει περισσότερο προς το νορβηγικό μοντέλο. Κάτι το οποίο απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιμένει πως τα νομοθετήματα είναι στα πρότυπα του σχετικού ταμείου στη Νορβηγία καθώς διασφαλίζει τις μελλοντικές γενεές και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σήμερα, εξάλλου, θα ξεκαθαρίσει εάν τελικά οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ θα κινηθούν όχι μόνο σε νομοτεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή εάν θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει τη σύσταση ειδικού λογαριασμού στο οποίο να καταλήγουν τα έσοδα που αναλογούν στους Τουρκοκύπριους. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις το ποσό που τους αναλογεί, όπως είναι η εξόφληση χρέους και η διάθεση ποσοστού των εσόδων για ανέγερση κρατικών υποδομών, κάλυψη άλλων ελλειμμάτων και χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών.

Φιλελεύθερος
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.