-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για την Άμυνα; Η απάντηση…

Βλέποντας την Τουρκία να επικοινωνεί σχεδόν εβδομαδιαία νέα μεγαλεπήβολα προγράμματα (κατασκοπευτικά πλοία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικροδορυφορους κλπ), τα οποία είναι δικής της έρευνας σχεδίασης και κατασκευής αναρωτήθηκα τι γίνεται με την Ελλάδα και τι κάνει το δικό μας Υπουργείο Άμυνας για ερευνητικά προγράμματα. Διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με τον Νόμο 3978/11 μπορεί να υλοποιεί ερευνητικά – αναπτυξιακά προγράμματα αμυντικού χαρακτήρα είτε μέσω της ανάθεσης συμβάσεων είτε μέσω της συμμετοχής σε Διακρατικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Ψάξαμε να βρούμε πόσα προγράμματα έχει υλοποιήσει μέσω ερευνητικών διαδικασιών και διαπιστώσαμε ότι κανένα πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης τους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

Συγκεκριμένα, οι λεπτομέρειες κατάρτισης και υλοποίησης των προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των τυχόν συναρμόδιων Υπουργείων. Κάθε χρόνο ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για προμήθειες αμυντικού υλικού, εκταμιεύεται για χρηματοδότηση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης. Εντούτοις μέχρι σήμερα κανένα ερευνητικό πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει για υλοποίηση παρότι προβλέπεται και από τον ν.3978/11, κεφάλαιο Η.

Η αιτία του φαινομένου αυτού δεν είναι το ότι δεν έχουν προταθεί κατά καιρούς ερευνητικά προγράμματα αλλά το ότι δεν υπάρχει το Νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο χρηματοδότησης τους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με άλλα λόγια κάποιοι έχουν ολιγωρήσει στον καθορισμό του νομικού πλαισίου την στιγμή που σίγουρα θα υπάρχουν νέες ιδέες για ερευνητικά προγράμματα.

Μήπως ο νέος Υπουργός το έβλεπε σαν ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του σε κάτι θετικό προς αυτήν την κατεύθυνση;

militaire.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.