-->

Header Ads

Μαφιόζικες καταστάσεις και απλή αναλογική


Το τραπεζικό σύστημα της χώρας κρέμεται από μια κλωστή.

Όχι μόνον κατά τη γενική αίσθηση. Αλλά και κατά τη δημόσια παραδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γενικού συντονιστή και υπεύθυνου για την οικονομική πολιτική της χώρας. Ο καθένας που δεν έχει μυαλό τηλεπαρουσιαστή κοάζοντος υπέρ των δικαιωμάτων κάθε κοινωνικής κατηγορίας μπορεί να αντιληφθεί τι θα συνεπιφέρει, τι θα συμπαρασύρει και τι θα υπονομεύσει η ολοσχερής κατάρρευσή του.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει προ πολλού καταρρεύσει με πάταγο.

Αναρίθμητες σχετικές αποδείξεις θα μπορούσα να προσαγάγω. Φοβάμαι, για παράδειγμα, πως δεν είναι εξαιρετικά ψηλό το ποσοστό των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων ή των λαμβανόντων σήμερα τριτοβάθμια εκπαίδευση μου μπορεί να προσδιορίσει ποιες ευθείες είναι παράλληλες ή πόσες ορθές γωνίες μπορούν να «εγγραφούν» σε έναν κύκλο. Αλλά τέτοιες ειδικότερες αποδείξεις δεν χρειάζονται σε μια χώρα όπου όχι μόνον η πλειονότης των φορέων δημόσιου λόγου –συχνά κρατικοδίαιτων- αλλά και ο ίδιος ο επί σειράν ετών πρωθυπουργός της λειτουργούν ως άκρως επικίνδυνες για τη γλώσσα της ωρολογιακές βόμβες, εκρήξιμες ανά πάσα στιγμή. (Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάτοχος ανώτατης τεχνικής/επιστημονικής παιδείας, θεωρεί πως επιβεβαιώνει την, πολιτικώς συνεπή, ευθύγραμμη πορεία του, με το επιχείρημα πως αυτός δεν κάνει στροφές 360ο)…

Οι –εξαιρετικά πολυδάπανοι και διαρκώς (αυτο)επιδοτούμενοι δικαιοδοτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αδρανούν ή δυσλειτουργούν σε βαθμό απίστευτο, ενώ πλήθος κατεχόντων κρισιμότατες θέσεις στους δικαιοδοτικούς αυτούς μηχανισμούς, σύμφωνα με καταγγελίες προερχόμενες από πολλές πηγές, ακόμη και δικαστικές, συμπεριφέρονται περίπου ως μαφιόζοι εκτελεστές συμβολαίων εξόντωσης.

Οπωσδήποτε, δε, ο χαρακτηρισμός «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» -όπως άλλωστε και «δικαστική ισονομία»- θα μπορούσε εύκολα να πρωτεύσει σε διαγωνισμό σύντομων ανεκδότων. (Αλβανοί τουρίστες ή επενδυτές υπάρχουν πλέον, λειτουργούν μάλιστα ως αιμοδότες της οικονομίας).

Αν, σύμφωνα με τους θεωρητικούς του 3ου Κόσμου βασικό χαρακτηριστικό των τριτοκοσμικών κρατών είναι η ύπαρξη θυλάκων εντός των οποίων δεν ασκείται η δημόσια εξουσία και ατονεί η κρατική κυριαρχία, δύσκολα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής μπορεί να εντοπιστεί κρατίδιο με το βαθμό αυτονομίας ανάλογης εκείνου που εδρεύει όπισθεν του Πολυτεχνείου (της ελληνικής πρωτεύουσας).

Οτιδήποτε έχει σχέση με τη δημόσια ευταξία, τη νομιμότητα και την ασφάλεια αναδεικνύεται από τις απαντήσεις που συνηθίζουν να δίνουν τα όργανα της Τάξης, οποτεδήποτε οι πολίτες προσφεύγουν σε αυτά.

Ενσαρκώνεται, δε, από την εικόνα ενός υπουργού Υγείας, αρειμανίως και ανεξελέγκτως και αδαπάνως και δημοσίως φουμάροντας σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενδεχομένως μάλιστα και σε νοσοκομεία.

Ενώ δε αυτά είναι τα προφανή και (διαχρονικώς) επίκαιρα, κρίσιμα και εθνοβόρα προβλήματα της χώρας μας, εδώ και μέρες ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από τις απαραίτητες θεσμικές ρήξεις που θα επιτρέψουν σε έναν αρχηγό (άνευ) κόμματος να διατηρήσει τα αρχηγικά του προνόμια.

Όχι για την -προφανή- πολιτική βαρύτητα αυτού του αρχηγού, αλλά για την αφανή πολιτική βαρύτητα των όπλων με τα οποία δήλωσε πως –διαφορετικά- θα διεξαγάγει πόλεμο κατά του πρωθυπουργού…

Και εν κατακλείδι: όσοι βλέπουν τον τρόπο λειτουργίας των μικρών προσωποπαγών κομμάτων που ανέδειξε κατά τα τελευταία χρόνια η Κρίση, καθώς και την ποιότητα των δημοσίων ανδρών και γυναικών που αυτά έφεραν στην επιφάνεια
...ίσως θα έπρεπε να προβληματιστούν περισσότερο για μια θεσμική μεταρρύθμιση απέναντι στην οποία η κοινή γνώμη διάκειται εξαιρετικά ευμενώς: την απλή αναλογική…


Θ.Διαμαντόπουλος
liberal.gr


Σκέψου να είχαμε απλή αναλογική


Και το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε νεοπαγείς κομματικούς σχηματισμούς, χωρίς ιστορία, χωρίς κοινοβουλευτική παράδοση. Κόμματα που δημιουργήθηκαν από την αντίδραση μερίδας πολιτών στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιόδου 2010-2014.

Τότε που η κοινωνία δεν ήθελε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τα αίτια του.

Έτσι, έστειλε στην βουλή ανθρώπους χωρίς καμιά ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση, με μηδενική κοινωνική επιφάνεια και γι΄αυτούς τους λόγους εισήλθαν στην βουλή με ελάχιστους σταυρούς. Αντιπροσώπευαν πλην ελαχίστων περιπτώσεων ( βλέπε μερικούς βουλευτές του Ποταμιού) το απόλυτο τίποτα.

Έτσι συγκροτήθηκαν κοινοβουλευτικές ομάδες που λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό μας σύστημα. Αποχωρήσεις και προσχωρήσεις βουλευτών αλλοίωσαν ουσιαστικά την βούληση των πολιτών. Νόθευσαν το πολίτευμα.

Ας αναλογιστούμε τώρα τι θα γινόταν αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες αυτών των κομματιδίων αριθμούσαν, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, 35-40 βουλευτές. Θα είχαμε μια πλήρη μπαχαλοποίηση της πολιτικής μας ζωής.

Ως γνωστόν το σύστημα της απλής αναλογικής θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τι θα συμβεί τότε. Δεν θα είναι μόνον η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ούτε αν αυτή τελικά σχηματισθεί, η αστάθεια της. Το βασικότερο πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι η συμπεριφορά των βουλευτών των κομματιδίων, η οποία και θα απειλεί με κατάρρευση τον κυβερνητικό σχηματισμό, καθώς η παρουσία τους θα είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Αφήνω στην άκρη την συναλλαγή, τους εκβιασμούς και τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε συνειδητά την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, μετά την απομάκρυνση του από την εξουσία. Επιδιώκει μέσα από το χάος να ξαναβρεί ρόλο σε κυβερνητικό επίπεδο, έστω και με την μορφή συμμαχικής κυβέρνησης. Είναι το μοντέλο της οικουμενικής κυβέρνησης που προωθούν ολιγάρχες και ξένα κέντρα αποφάσεων.

Είναι ευνόητο πως ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα πρέπει να αλλάξει από μιαν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να εξουδετερωθεί άπαξ δια παντός η προοπτική της ακυβερνησίας και του μπάχαλου. Ο τόπος πήγε μπροστά με ισχυρές κυβερνήσεις, που δεν εκβιάζονταν.

Ας φέρουμε στην μνήμη μας τον εγκληματικό νόμο Κουτσόγιωργα του 1989 και τις ολέθριες συνέπειες του για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία.

Η προοπτική μερικοί τυχάρπαστοι, κυριολεκτικά, βουλευτές να αποφασίζουν για τις τύχες της πατρίδος μας είναι εφιαλτική. Ίσως η παρούσα βουλή και τα όσα διαδραματίζονται σε αυτήν να είναι το κύκνειο άσμα των κομμάτων του χαβαλέ και της τυφλής ψήφου. Ίσως...

Αυτό βέβαια εξαρτάται από το επίπεδο συνείδησης των πολιτών. Αν έχουν καταλάβει πού πήγε η ψήφος τους σήμερα όταν ψήφιζαν ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι πριν από τέσσερα χρόνια, τότε μπορεί να αισιοδοξούμε.


Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.