-->

Header Ads

Το χρονικό ενός ανέντιμου, ταπεινωτικού και εγκληματικού συμβιβασμού. Οι λόγοι που ήταν μία παταγωδώς αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια

Αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης
Επί 27 χρόνια συζητούσαμε
1. Ένα σύνθετο όνομα αντί για δύο (Σλαβομακεδονία, Νεο-Μακεδονία, Ανω-μακεδονία). Το χάσαμε. Είναι Βόρεια Μακεδονία. Δύο λέξεις, εκ των οποίων το πρόθεμα μπορεί να γίνει ένα γράμμα και να ξεχαστεί.
2. Αμετάφραστο (πχ Nova-Makedonija). Το χάσαμε. Θα μεταφραστεί σε κάθε γλώσσα κανονικά.
3. Το όνομα του κράτους θα συμβαδίζει με την ιθαγένεια. Το χάσαμε. Σκέτη «μακεδονική»
4. Το όνομα του κράτους θα συμβαδίζει με την γλώσσα. Το χάσαμε. Σκέτη «μακεδονική»
5. Το όνομα του κράτους θα συμβαδίζει με τα διεθνή σύμβολα (πχ RNM – Republic of North Macedonia). Το χάσαμε. Σκέτα ΜΚ και MKD.

6. Θα γίνεται ρητή αναφορά στη χρήση του όρου Μακεδονία από την Ελλάδα. Το χάσαμε(«περιοχή του βόρειου τμήματος» και «πληθυσμός της βόρειας περιοχής».
7. Δεν θα υπάρχει ούτε μία αναφορά σε «μακεδονικό κράτος/λαό/έθνος» στο Σύνταγμα. Το χάσαμε (βλέπε άρθρο 36 και 49 του Συντάγματος).
8. Θα αφαιρεθούν ΟΛΕΣ οι παραπομπές σε διακηρύξεις ιστορικών κειμένων στο Προοίμιο και γενικώς στο Σύνταγμα. Το χάσαμε. Παρέμεινε η αναφορά στην διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944.
9. Θα αφαιρεθούν όλες οι αναφορές σε «Μακεδόνες» εκτός της χώρας. Το χάσαμε. Παρέμεινε το άρθρο 36.
10. Θα κάνουν πρώτα τις αλλαγές στα Σκόπια και μετά θα κυρωθεί από εμάς. Το χάσαμε. (α. δεν το υπέγραψε ο Πρόεδρός τους, άρα είναι ευάλωτο νομικά εκεί, β. οι αλλαγές ισχύουν ΑΦΟΥ μπουν στο ΝΑΤΟ και όχι πριν κυρωθεί από την Ελλάδα).
11. Θα κάνουν αποδεκτό ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Το χάσαμε. (αυτό που μπήκε ήταν ότι η δική τους ιστορία δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Έλληνες – ευχαριστώ πολύ για το νέο. Ποτέ δεν τη θεώρησαν ότι σχετίζεται!)
12. Θα πρόκειται μόνο για συμφωνία για το όνομα. Το χάσαμε. Τους παραχωρούμε δωρεάν τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς αδιακρίτως! Ακόμα και σε μελλοντικά πράγματα.

Αποτέλεσμα ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
Πηγή – Αντίβαρο 
Περίληψη χρονικού:
2017
Ιούνιο-Αύγουστο συμφώνησαν με τα Σκόπια,
Σεπτέμβριο-Οκτώβριο βολιδοσκόπησαν αντιδράσεις και πήραν εγγυήσεις από το Ποτάμι και ίσως ορισμένους των ΑΝΕΛ ότι θα το στηρίξουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του περιεχομένου,
Νοέμβριο-Δεκέμβριο ξεκίνησαν αντιδράσεις από όσους αρνήθηκαν να το στηρίξουν (ομογένεια)
Δεκέμβριο-Ιανουάριο άρχισαν να βγαίνουν δημοσίως ένας-ένας οι διάφοροι να υποστηρίζουν την λύση (δεν έβαλα συνδέσμους, υπάρχουν ΔΕΚΑΔΕΣ σχετικά άρθρα στον τύπο, ίσως δε και εκατοντάδες!)
2018
Ιανουάριο αρχικά η ΝΔ ήταν επιφυλακτική, όταν είδε τη μαζική συμμετοχή αποφάσισε να το αφήσει κατά συνείδηση
Ιανουάριο στο Συμβούλιο αρχηγών στα Σκόπια βλέπουμε ότι ο Ζάεφ γνωρίζει ότι στην Ελλάδα θα ψηφιστεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ λύση έρθει
Ιούνιος – υπογράφεται
Δεκέμβριο επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω ο Κοτζιάς
2019
Ιανουάριο – ψηφίζεται
Τίτλοι των πηγών
3.6.2017 – Κάτι αρχίζει να ψήνεται. Η Εστία γράφει ότι επίκειται «συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE». Περνάει όμως εν πολλοίς απαρατήρητο.
11.8.2018 – Η Καθημερινή στον κόσμο της.
31.8.2017 – Ο Κοτζιάς στα Σκόπια, ανταποδίδει επίσκεψη του Δημητρώφ στην Αθήνα τον Ιούνιο (η ΕΡΤ πάντα μέσα στα πράγματα με πληροφόρηση απ’ ευθείας από την κυβέρνηση).
1.11.2017 – Ο Μέρτζος φαίνεται να γνωρίζει ήδη πάρα πολλά και δίνει ακριβέστατο χρονοδιάγραμμα με λύση τέλη του 2018 ή αρχές του 2019.
20.11.2017 – Κατοχυρώνεται το onomasia.gr, στο οποίο μερικές ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κατά του επικείμενου συμβιβασμού από τους ομογενείς των ΗΠΑ (προφανώς, είχαν βολιδοσκοπηθεί 1-2 μήνες νωρίτερα από την κυβέρνηση, αρνήθηκαν να το υποστηρίξουν και ξεκίνησαν τις αντιδράσεις)
29.12.2017 – Ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει το πράσινο φως δημοσίως ότι θα στηρίξει την όποια λύση έρθει. Άρθρο στα Νέα
5.1.2018 – Οδηγία της ΝΔ στα στελέχη της στη Θεσσαλονίκη να μην υπογράφουν κείμενα, να μην συμμετέχουν σε συλλαλητήρια και να μην εκφράζουν άποψη για το Μακεδονία
7.1.2018 – Ο Μέρτζος πατάει γκάζι στην υποστήριξη ενός ένιτμου συμβιβασμού
18.1.2018 – ο Μητσοτάκης λέει ότι οι βουλευτές του είναι ελεύθεροι να πάνε στο Συλλαλητήριο 3 ημέρες αργότερα, στις 21.1.2018
21.1.2018 – Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
27.1.2018 – Συμβούλιο αρχηγών στα Σκόπια. Ο Ζάεφ λέει ότι όπως του είπε ο Τσίπρας το Ποτάμι θα ψηφίσει και θα περάσει η όποια συμφωνία κάνουν (Δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά στην Καθημερινή στις 2.10.2018)
27.1.2018 – Μητσοτάκης «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». Έλαβε το μήνυμα από τον όγκο του συλλαλητηρίου.
30.12.2018 – Ο Κοτζιάς λέει ότι η Συμφωνία είχε κλειδώσει από τον Σεπτέμβριο του 2017
30.12.2018 – Ο Κοτζιάς λέει ότι όχι μόνο η Συμφωνία, αλλά και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε κλειδώσει από το 2007
Πηγές και παραπομπές
3.6.2017 – Κάτι αρχίζει να ψήνεται. Η Εστία γράφει ότι επίκειται «συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE». Περνάει όμως εν πολλοίς απαρατήρητο.
Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ετοιμάζεται για συμβιβασμό με την Ελλάδα για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους σε NATO και την ΕΕ. … Ως αντάλλαγμα για τη στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, ο νέος υπουργός, ο όποιος συντόμως θα προσκληθεί στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, θα υποστηρίξει ότι ο συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE, γράφει η ΕΣΤΙΑ.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.