-->

Header Ads

Ερωτήματα από Ελλάδα και προβλήματα από πΓΔΜ για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Πολύβιου Πετρόπουλου

Τα προβλήματα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα σε σχέση με τη στάση των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και άλλων -ανεξάρτητων και μη- για τη συγκέντρωση των 151 ψήφων, είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτά που δεν είναι απολύτως σαφή είναι:

- Τί ακριβώς σημαίνει η δήλωση των ΑΝΕΛ ότι, αν και όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, θα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση, αλλά όμως την στηρίζουν... Ή μήπως όχι... Μήπως αποχωρήσουν και από τη Βουλή (και όχι μόνο αυτοί) την ημέρα που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση, κι έτσι καταστεί ευκολότερη η ψήφιση της συμφωνίας με πλειοψηφία μόνο των παρόντων, γεγονός του οποίου η νομιμότητα είναι συζητήσιμη;

- Η ΝΔ, αφού διαφωνεί για εθνότητα και γλώσσα, γιατί δεν λέει ποια ακριβώς εθνότητα και γλώσσα προτείνει;

- Μήπως η άποψη Μπόλαρη (πριν γίνει υφυπουργός) για ονομασία της χώρας "Σλαβομακεδονία", και σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα θα ήταν μια ιδανική συμβιβαστική πρότασή μας προς τους γείτονες;

Προβλήματα όμως υπάρχουν και από πλευράς πΓΔΜ, παρά την αισιοδοξία που εκφράζει ο κ. Ζάεφ στις δηλώσεις και συνεντεύξεις του, και τα οποία είναι λιγότερο γνωστά.

Κατ' αρχήν, τα δύο αλβανικά κόμματα, BESA και Alliance for Albanians, που έχουν από δύο βουλευτές το κάθε ένα, απαιτούν, προκειμένου να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, (1) η εθνικότητα να προσδιορίζεται χωρίς το "Μακεδόνες", δηλαδή μόνο ως "πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας", και (2) η αλβανική γλώσσα να αναφέρεται κι αυτή σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα στο Σύνταγμα. Η πρώτη απαίτηση αντίκειται στο γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από ελληνικής πλευράς. Η δεύτερη δεν γίνεται δεκτή και δεν υπογράφεται από τον πρόεδρο Ιβάνοφ. Και μολονότι οι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι η υπογραφή του προέδρου δεν είναι απαραίτητη, αυτό αμφισβητείται από έγκυρους νομικούς κύκλους των Σκοπίων.

Επομένως οι σίγουροι να ψηφίσουν την αναθεώρηση του συντάγματος στη συζήτηση που άρχισε χθες 9 Ιανουαρίου στη βουλή είναι 76 βουλευτές μέχρι στιγμής. Και το αν αρκούν 80 ψήφοι για την πλειοψηφία, ή απαιτούνται 81, είναι κι αυτό συζητήσιμο από τους νομικούς κύκλους των Σκοπίων.

Όμως προβλήματα υπάρχουν και με το θέμα της γλώσσας της πΓΔΜ. Οι Βούλγαροι, τόσο ο πρόεδρος Radev όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Karakachanov το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, πως θεωρούν ότι η γλώσσα της πΓΔΜ είναι Βουλγαρική διάλεκτος, και δηλώνουν ότι αν υπάρξει η λέξη "Μακεδονική" για τη γλώσσα στο σύνταγμά της, θα ασκήσουν βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που μόλις δημοσιεύτηκε στην πΓΔΜ δείχνει ότι μόνο 34,3% των κατοίκων της συμφωνούν πλήρως με τη συμφωνία των Πρεσπών, οι δε Σλαβομακεδόνες (εξαιρουμένων των Αλβανών) μόνο 24,4%. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στην Ελλάδα. Και προκύπτει το λογικό ερώτημα: Μια συμφωνία που δεν την θέλουν ούτε οι Έλληνες ούτε οι Σλαβομακεδόνες ποιοί μας την επιβάλουν, και γιατί την δεχόμαστε;

Όσον αφορά τη δυνατότητα μιάς επόμενης κυβέρνησης της πΓΔΜ να καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών, και άσχετα απ' όσα λέγονται και από τις δύο πλευρές, η Σύμβαση της Βιέννης επιτρέπει την καταγγελία και ακύρωσή της, αν μία εκ των δύο πλευρών επικαλεσθεί πλάνη, δωροδοκία και άλλα παρόμοια.

* Ο κ. Πολύβιος Πετρόπουλος είναι Πρώην καθηγητής Αμερικανικών πανεπιστημίων
Capital
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.