-->

Header Ads

Η ΕΛΑΣ χρησιμοποίησε λίγους ακραίους και διέλυσε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Μικρά παιδιά υπέφεραν από τα χημικά - Γυναίκες και άντρες έτρεχαν να γλιτώσουν κι έψαχναν καταφύγιο - Αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη στάση της αστυνομίας που έπνιξε στα χημικά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο - Άλλοθι οι ακραίοι κουκουλοφόροι για να εξελιχθεί η προβοκάτσια

Σε μια χούφτα κουκουλοφόρους παραδόθηκε χθες το μεσημέρι η Αστυνομία στη Σύνταγμα: Μη καταφέρνοντας να ελέγξει μια ομάδα ακραίων υπηρέτησε ουσιαστικά την προβοκάτσια σε βάρος του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου έξω από το ναό της Δημοκρατίας για την Μακεδονία και ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών που από σήμερα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την Ολομέλεια της Βουλής. 
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα στελέχη της που βρίσκονταν στο Σύνταγμα ενήργησαν χθες με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει. Κι όμως, αντί να απομονώσει τους ακραίους -που όπως και η ΕΛΑΣ παραδέχεται ήταν μια ομάδα, μέσα στους δεκάδες χιλιάδες των πολιτών- έπνιξε το συγκεντρωμένο πλήθος στα χημικά, υποχρέωσε γονείς να αναζητούν καταφύγιο για τα παιδιά τους, ηλικιωμένους να τρέχουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τελικά διέλυσε το συλλαλητήριο.  Η κυβέρνηση έσπευσε -όπως είχε κάνει και τον περασμένο Φεβρουάριο- να δώσει «ταυτότητα» σ' εκείνους που προκάλεσαν τα επεισόδια, μιλώντας για ακροδεξιά βία. Αυτή τη φορά απέφυγε να χαρακτηρίσει συλλήβδην το πλήθος, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει να προβλέψει στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο.  Το βέβαιο είναι ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακραίους, τους οποίους η αστυνομία δεν κατάφερε ή δεν προσπάθησε καν να εμποδίσει και να περιορίσει. Η απάντηση μάλιστα, που έδιναν χθες το βράδυ επιτελείς, σύμφωνα με τους οποίους αν τα ΜΑΤ επιχειρούσαν χθες το μεσημέρι να κυνηγήσουν αυτούς που χτυπούσαν τους αστυνομικούς, στέλνοντας μάλιστα 24 στο νοσοκομείο με κατάγματα και εγκαύματα, τότε εκείνοι θα έμπαιναν στο πλήθος και τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ χειρότερα, δεν είναι πειστική. Και αυτό διότι το πλήθος ήταν αυτό που βρέθηκε ουσιαστικά στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ, όταν έριξε ανεξέλεγκτα τα χημικά μέσα στους συγκεντρωμένους. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 12 προσαγωγές, εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Τα επεισόδια στο Σύνταγμα που αμαύρωσαν το ογκώδες και ειρηνικό συλλαλητήριο, αλλά δεν θόλωσαν το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσαν και πολιτική αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να ζητά την παραίτηση της 'Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα.  «Η κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακωστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, που λίγο αργότερα αναρτήθηκε και στο twitter.


Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. https://bit.ly/2RWIzDn 
325 people are talking about this
H υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε με δύο αναρτήσεις στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ανέφερε: «Θα καταδικάσει ο κ.Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; «Οταν εκτρέφεις το τέρας...» Και λίγο αργότερα συνέχισε με δεύτερη ανάρτηση: «Θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό κοινοβούλιο;»

Θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;
358 people are talking about this

Θα καταδικάσει ο κ.Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; «Όταν εκτρέφεις το τέρας…»
359 people are talking about this
Οι αναρτήσεις της κ.Γεροβασίλη ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με την ανακοίνωση του Μαξίμου, που είχε αποδώσει τα επεισόδια στη δράση ακροδεξιών, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα ΜΑΤ λειτούργησαν βάσει των υπηρεσιακών οδηγιών που είχαν. 

Ωστόσο, από την εξέλιξη των γεγονότων στο Σύνταγμα προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα: 

1. Η ομάδα των ακραίων κουκουλοφόρων, είτε επρόκειτο για ακροδεξιούς, είτε για αντιεξουσιαστές δεν εμποδίστηκε να φτάσει στο μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη, παρά τα πολυδιαφημισμένα και από μέρες σχεδιασμένα μέτρα αποτροπής των επεισοδίων. Φορούσαν κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν στυλιάρια και πέτρες με τα οποία επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ, στα σκαλιά της Βουλής, πάνω από το Μνημείο. Η επίθεση που δέχθηκε η διμοιρία ήταν σφοδρότατη. 

2. Η αστυνομία επέλεξε τη μάχη σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους στα σκαλιά της Βουλής. Δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις πέραν της διμοιρίας που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για να κυκλώσει και να απομονώσει τους κουκουλοφόρους, παρότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κινδύνευαν και οι ίδιοι άμεσα, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 24 άνδρες της ΕΛΑΣ διακομίσθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ άμεσος ήταν και ο κίνδυνος να καταφέρουν οι κουκουλοφόροι αυτό που η αστυνομία αναγνωρίζει ως στόχο τους: Να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. 

3. Η δράση των κουκουλοφόρων και η μη αντιμετώπισή τους, έδωσε το άλλοθι για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων: Τα χημικά, όμως, έπεσαν μέσα στο πλήθος, υπηρετώντας ακριβώς το προβοκατόρικο σχέδιο να διαλυθεί το συλλαλητήριο, αφού οι πολίτες έσπευδαν να προστατευθούν. Κατά την αστυνομία, πάντως, τα στελέχη της έπραξαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. 

4. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας η αστυνομία υπηρέτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το συλλαλητήριο και να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».  

Το άλλοθι για τη ρίψη των χημικών

Η επίθεση στη διμοιρία στα σκαλιά της βουλής, ήταν το έναυσμα για να απαντήσει η αστυνομία με χημικά: Σε ζωντανή μετάδοση όλη η Ελλάδα έβλεπε την ΕΛΑΣ να επιδίδεται σε «χημικό πόλεμο» εκτοξεύοντας δακρυγόνα μέσα στο πλήθος και να μην γίνεται η παραμικρή προσπάθεια να απομονωθούν οι κουκουλοφόροι. Τα ΜΑΤ «επέλεξαν» τη μάχη σώμα με σώμα και την καταιγίδα των χημικών προς το πλήθος, ενώ δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις από το προαύλιο της βουλής ή άλλα σημεία, ώστε να κυκλώσουν τους κουκουλοφόρους και να καταφέρουν να τους απομονώσουν. Η στάση της αστυνομίας απέδειξε ότι οι κουκουλοφόροι ήταν το άλλοθι για να πέσουν τα χημικά και να υποχρεωθεί το μέγα πλήθος να φύγει από την πλατεία. 


Μαξίμου: Να απομονωθούν οι ακραίοι 
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας η αστυνομία μιλούσε για έκτακτα σχέδια αστυνόμευσης με την «επιστράτευση» χιλιάδων αστυνομικών, ακόμη και drones «για την αποτροπή επεισοδίων»: Με τον τρόπο αυτό, γινόταν σαφής επιχείρηση αποθάρρυνσης των πολιτών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μετά τα επεισόδια σήμερα, πάντως, αστυνομικές πηγές περιορίσθηκαν να μιλήσουν για δράση ακροδεξιών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση το Μαξίμου ανακοίνωσε: 
 
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. 

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα». 


ΚΚΕ: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τα επεισόδια  
Την «τεράστια ευθύνη» της κυβέρνησης για τα θλιβερά επεισόδια που αμαύρωσαν το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η βία κατά απλών διαδηλωτών είναι απολύτως καταδικαστέα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ευθύνη γι’ αυτό. Ευθύνες, όμως, έχουν και η ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις, με τη στάση τους, καλύπτουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων κι αντιδραστικών μηχανισμών, που επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων και συνεργείων Μέσων Ενημέρωσης. Τεράστια ταυτόχρονα είναι η υποκρισία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παλιότερα συνυπήρχε τυχοδιωκτικά με τέτοιες ομάδες ακροδεξιών, αλλά και δήθεν αντιεξουσιαστών προβοκατόρων.

Σήμερα η καταδίκη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει νόημα μόνο αν στρέφεται κατά των επικίνδυνων αμερικανικών ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του εθνικισμού σε Ελλάδα και FYROM. 


ΕΛΑΣ: Τα ΜΑΤ ενήργησαν σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εντολές«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών στο Σύνταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους λιγοστούς - σε σχέση με το μέγεθος του συλλαλητήριου για τη Μακεδονία - ταραξίες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην οποία όμως, δεν γίνεται καμία κουβέντα για τον τρόπο που (δεν) έδρασε η ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση των καταδικαστέων ακραίων. Η ΕΛΑΣ περιορίζεται στη γενικόλογη διαπίστωση ότι  οι άνδρες των ΜΑΤ «επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».
Τα συνθήματα και οι ομιλίες των διοργανωτών στο σημερινό συλλαλητήριο δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω, ενώ η ανοχή στην ακροδεξιά φασιστική δράση και βία το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών και να δίνει πάσα στην κυβέρνηση να εμφανίζει την πολιτική της με το μανδύα της προοδευτικότητας, ενώ τα υποτάσσει όλα στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». 

Πηγή: Πρώτο θέμα
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.