-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

ψήφος εμπιστοσύνης στα γρήγορα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση, με τον Νίκο Βούτση να προτείνει η ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη το βράδυ, δηλαδή με διαδικασίες fast track.

«Η αντιπολίτευση δεν έκανε την πρόταση μομφής, την πρωτοβουλία την έχει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Η πρόταση μου θα είναι αυτή, για Τετάρτη», είπε ο κ. Βούτσης ενημερώνοντας τους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα, δικαιολόγησε την… περικοπή της μιας ημέρας επειδή όπως είπε πρόσφατα διεξήχθησαν εφ’ όλης της ύλης συνεδριάσεις.

«Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό και έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Προσωπικά δεν βλέπω γιατί πρέπει να έχουμε περισσότερες ημέρες εφ' όλης της ύλης μετά θα έχουμε και τις Πρέσπες που θα είναι επίσης εφ' όλης της ύλης», υποστήριξε.

Σε ότι αφορά την περίφημη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F16 είπε ότι αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων θα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής», από την στιγμή που θα υπάρχουν απουσίες βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Liberal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.