-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Πως, ακόμα μια φορά στην ιστορία του, ο ελληνικός λαός προδόθηκε από όλους, οδηγούμενος στη σφαγή και την καταστροφή

Συντάκτης: Απόστολος Κ. Κοκόλιας*

Το 1945 εκδόθηκε η «Λευκή Βίβλος του ΕΑΜ» με ένα ιστορικό κείμενο εξαιρετικής σημασίας, άγνωστο στον πολύ κόσμο. Πρόκειται για τα πρακτικά της πρώτης μέρας της διάσκεψης που έγινε στην Αθήνα στις 26 και 27 Δεκεμβρίου 1944, με τη συμμετοχή του Ουίνστον Τσόρτσιλ και κάτω από το πανδαιμόνιο των βομβαρδισμών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Αυτό το δημοσίευμα αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν σωστά πρόσωπα και πράγματα της εποχής εκείνης, για τα οποία, όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν κληροδοτήσει σ’ εμάς τους μεταγενέστερους εσφαλμένη εικόνα, που χρειάζεται απομυθοποίηση.

Συγκεκριμένα:

1. Ουσιαστικά δεν επρόκειτο για «διάσκεψη», δηλαδή για μια συνάντηση όπου κάποιοι θα ανέλυαν την κατάσταση, θα έκαναν προτάσεις και δημοκρατικά θα κατέληγαν σε κάποιες αποφάσεις.

Επρόκειτο για μια προσχηματική λεόντεια συνάντηση, όπου ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του παιχνιδιού Βρετανός πρωθυπουργός απλώς γνωστοποίησε αυτοπροσώπως τις διαταγές του προς τους εκπροσώπους του ΕΑΜ, που ήταν ταυτόχρονα και διαταγές όλων των συμμάχων.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τα εξής:

α) Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ ζήτησε τη διάσκεψη, αυτός όρισε τον πρόεδρό της και σ’ αυτήν πήρε μέρος ολόκληρη η ανώτατη βρετανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία (Τσόρτσιλ, Ιντεν, Μακ Μίλαν, Λίπερ, Αλεξάντερ, Σκόμπι). Από πλευράς συμμάχων, ο Αμερικανός πρεσβευτής Μακ Βι και οι επιτετραμμένοι ΕΣΣΔ και Γαλλίας. Μόνος εισηγητής ήταν ο Τσόρτσιλ.

β) Μετά την εισήγηση-διαταγή του, ο Τσόρτσιλ αποχώρησε συμπαρασύροντας και όλους τους ξένους. Αυτό σήμαινε ότι οι διαταγές τους δεν έμπαιναν καν σε συζήτηση.

γ) Ουσιαστικά, μοναδικός ακροατής του Τσόρτσιλ ήταν το ΕΑΜ, δηλαδή οι Σιάντος – Παρτσαλίδης. Συνοδός τους, ο γιατρός Μανώλης Σιγανός.

δ) Ο Γ. Παπανδρέου, καίτοι πρωθυπουργός, και ο «πρόεδρος» της διάσκεψης αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ήταν εντελώς διακοσμητικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρακτικά δεν αναφέρεται να είπαν τίποτε το αξιοσημείωτο.

ε) Κανείς δεν μπήκε στον κόπο, ούτε ο «πρόεδρος» της διάσκεψης ούτε ο «πρωθυπουργός» ούτε βέβαια ο Τσόρτσιλ, να γνωστοποιήσει ούτε πριν ούτε και μέσα στη διάσκεψη ποιο ήταν το αντικείμενό της. Και όταν ο Σιάντος εύλογα υπέβαλε το σχετικό ερώτημα, πήρε ωμά από τον Δαμασκηνό την απάντηση: «Μα για να παραδώσετε τα όπλα».

στ) Απερίφραστα το δήλωσε και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ: «Εζητήσαμε την σύσκεψιν αυτή όχι λόγω αδυναμίας». Και συνέχισε υποκριτικά: «Αν αποτύχει, αύριον θα υποταχθώμεν εις το τραχύ καθήκον των όπλων». «Αυτό το καθήκον θα το εκπληρώσωμεν πιστά μέχρι το τέλος«. Κι όμως, βρετανικά κανόνια και αεροπλάνα βομβάρδιζαν ήδη ανελέητα τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας. Και τέλος,

ζ) Μετά την εισήγηση-διαταγή και αποχώρηση του Τσόρτσιλ, κανείς δεν είχε να προσθέσει τίποτε. Και μόνο όταν ο εκπρόσωπος του ΕΑΜ τόλμησε να καταγγείλει αυτή την παρωδία, άρχισε η συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστεί η διαταγή του Τσόρτσιλ και μόνο.

2. Το αιματοκύλισμα της Αθήνας από τον Τσόρτσιλ έγινε με τη συγκατάθεση των Ρούσβελτ και Στάλιν. Το είπε ο ίδιος στην εισήγηση-διαταγή του και οι παριστάμενοι Αμερικανός πρεσβευτής και Σοβιετικός επιτετραμμένος δεν έβγαλαν λέξη.

3. Στο αιματοκύλισμα συνεργός ήταν ο πρωθυπουργός της «εθνικής ενότητας» (!) Γ. Παπανδρέου. Τον κατήγγειλε ευθέως ο Γ. Καφαντάρης: «Αιματοκύλησες τον τόπο», «σκόπευες να φτάσουμε οπωσδήποτε στον εμφύλιο σπαραγμό», «η ευθύνη της αιματοχυσίας βαρύνει εσένα».

4. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτε να αντιτάξει για δικαιολογία σ’ αυτή τη φριχτή καταγγελία. Αντέδρασε μόνο με τον γνωστό θεατρινίστικο παπανδρεϊκό τρόπο. Τάχα αποχώρησε διαμαρτυρόμενος και σε λίγο επανήλθε.

5. Τολμηρός, υπεύθυνος και σωστός πατριώτης εμφανίζεται στη διάσκεψη ο Γ. Καφαντάρης, με πολλές εύστοχες παρατηρήσεις, π.χ.: «Το πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας θα το λύσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας και όχι οι Αγγλοι».

6. Αθλια, αντίθετα, παρουσιάζεται η προσωπικότητα του στρατηγού Νικ. Πλαστήρα. Ο «Μαύρος Καβαλάρης» καταγγέλθηκε από το ΕΑΜ ότι παραθέριζε στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε τους κατακτητές, και ουσιαστικά το παραδέχτηκε. Είπε ότι ο ΕΛΑΣ είχε ασήμαντη δράση κατά την Κατοχή. Και ότι έγινε αιτία καταστροφών στη χώρα. Και δήλωσε ότι θα ξαναφύγει από την Ελλάδα αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του ΕΑΜ. Υπήρξε τόσο προκλητικός, ώστε ακόμη και ο Παν. Κανελλόπουλος τον κατήγγειλε ότι «κάνει εμπαθή επίθεση κατά του ΕΑΜ». Μήπως, τελικά, το σύνθημα «Τι Πλαστήρας τι Παπάγος» δεν ήταν και τόσο αβάσιμο;

7. Ο Στυλ. Γονατάς, πρώην πρωθυπουργός, καταγγέλθηκε από το ΕΑΜ, χωρίς να αντιδράσει, ως «γνωστός συνεργάτης των Γερμανών». Δηλώθηκε μάλιστα ξεκάθαρα ότι αν εκαλείτο και την επομένη στη διάσκεψη, η Αριστερά δεν θα μετείχε. Και όμως, στη δεκαετία του ’60 ο Γονατάς μετείχε σε όλα τα «Συμβούλια του Στέμματος» και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε.

8. Και βέβαια εξόφθαλμα αλλοπρόσαλλη και ακατανόητη προκύπτει από τα πρακτικά και η τακτική της ηγεσίας του κινήματος. Είχε δηλώσει περήφανα και κατηγορηματικά: «Αν μας καλέσατε για τα όπλα, ελάτε να τα πάρετε. Νέο Λίβανο δεν πρόκειται να κάνουμε». Ομως σε σαράντα δύο μέρες υπογράφτηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας.

Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς αβίαστα είναι το εξής αντιφατικό και ανεξήγητο: Κάθε φορά που οι στρατιωτικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές ή έστω το κίνημα διατηρούσε σε σημαντικό βαθμό τις δυνάμεις του (Λίβανος – Βάρκιζα), επεδείκνυε αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα. Και αντίθετα, όταν τα στρατιωτικά δεδομένα ήταν αρνητικά (Δεκεμβριανά – Δημοψήφισμα 1946 – Εμφύλιος πόλεμος), το κίνημα εμφανιζόταν αδιάλλακτο με συνέπεια τελικά την ολοκληρωτική συντριβή του.

*δικηγόρος – συγγραφέας

Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Οι Αμερικανοί μιλάνε για Δημοκρατία στη Μεσογείο

konstantakopoulos
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.