-->

Header Ads

Έφυγε ο Νίκος Μουγιάρης - Η κυπριακή παροικία των ΗΠΑ πενθεί για τον θάνατό του

Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο ομογενής επιχειρηματίας Νίκος Μουγιάρης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο εκλιπών έφυγε ήσυχα στον ύπνο του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Καταλείπει τη σύζυγό του Κάρολ, την κόρη τους Αριάνα, δύο εγγόνια και τον αδελφό του Γιώργο.

Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μουγιάρης ήταν πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της Ομογένειας.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και στην γενέτειρά του Κύπρο και σ’ όλα τα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και ηγετικά στελέχη των αποδήμων Κυπρίων με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Ανακοινώνοντας το θάνατό του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μουγιάρης παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island”.

Το HALC χαρακτηρίζει το Νίκο Μουγιάρη ταυτόχρονα και παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου.

«Ενώ έφτασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής - στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά – έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι «Μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά γνωρίζουν ότι δεν θα το καθίσουν ποτέ». Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση».

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά ΣΟΣ, στην Έδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.

«Ο Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε μια ζωή κάνοντας τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Απέφυγε τους τίτλους και ήταν η επιτομή του να ηγείσαι δια του παραδείγματος. ‘Εδωσε στον ελληνισμό και τον κόσμο πολλά περισσότερο από τον θησαυρό του - αφιέρωσε το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του. Δεν υπάρχει απλά κανένα μέτρο για να μετρήσει τις συνεισφορές του».

Αντί ανθέων, μπορούν να γίνονται προσφορές στο Hellenic American Leadership Council και στο Ίδρυμα Mouyiaris Foundation.

O Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος, προέβη σε δήλωση για την εκδημία του Νίκου Μούγιαρη.

«Με πολλή θλίψη μόλις προ ολίγου πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη, ανθρώπου ο οποίος διακρίθηκε για την συνεχή και μεγάλη προσφορά του στην Εκκλησία και στον ελληνισμό», αναφέρει.

Ο αείμνηστος Νικόλαος Μούγιαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοήθησε αποφασιστικά σε ανάπτυξη θεμάτων και προγραμμάτων, υποτροφιών και παρομοίων εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ελληνορθόδοξη παιδεία. Υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος στον τομέα αυτό. Όντως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την ομογένεια, την ομογένεια γενικώς, αλλά ιδιαίτερα την κυπριακή ομογένεια την οποία πράγματι ετίμησε με την ζωή και την προσφορά του, σημειώνει.

«Προσευχώμεθα ο Θεός να τον αναπαύει εν σκηναίς διακαίων, να δίνει όλη την παρηγορία στην οικογένειά του και να αναδεικνύει στην Ομογένειά μας ανθρώπους του είδους και της προσφοράς του αειμνήστου Νικολάου Μούγιαρη. Αιωνία η μνήμη αυτού», καταλήγει.

Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος Τζορτζ Λούκας και ο πρόεδρος του συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, εκφράζουν βαθειά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και χαρακτηρίζουν το Νίκο Μουγιάρη «καταξιωμένο επιχειρηματία, που κατανόησε και αποτίμησε την αξία της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας, αποτέλεσε παράδειγμα της ουσίας του αμερικανικού ονείρου και επέδειξε πάθος για την πρόοδο των ελληνικών ιδεωδών. Επιπρόσθετε θα μας λείψει για την αγάπη, την υποστήριξη και τον αγώνα του για την Κύπρο».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ – που συνδεόταν με φιλία και κοινούς αγώνες 40 χρόνων με το Νίκο Μουγιάρη – σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News ανέφερε πως η Ομογένεια της Αμερικής και ο Παγκύπριος έχουν βαρύ πένθος.

«Πενθούμε τον μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της Ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης – γι’ αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers – και του άρεσε να μας απαγγέλει τους στίχους του: Όσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα – πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε με νοσταλγία για τους κοινούς αγώνες τους, αλλά και για τον σπάνιο χαρακτήρα του Νίκου Μουγιάρη.

«Τα χρήματα δεν τον άλλαξαν ποτέ. Τα τελευταία λόγια που είχαμε ήταν: Όταν πεθάνω, θέλω να μου δώσεις 20 δολάρια. Δεν χρειάζομαι περισσότερα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ, SigmaLive


Ένα προφητικό άρθρο του Νίκου Μουγιάρη, 14 χρόνια πριν: Οι ομογενείς μπορούν να πετύχουν πολλά εάν οργανωθούν σωστά


Βαθυστόχαστη ομιλία του Νίκου Μούγιαρη για τις δράσεις του ελληνισμού

NEA YOΡΚΗ.-
Σχόλιο του Νίκου Μουγιάρη, Νέα Υόρκη

Το ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πρόβλημα. Πάντα είχε πρόβλημα. Η δουλειά στο λόμπι γίνεται από 20-30 άτομα, τα οποία προσφέρουν ανιδιοτελώς. Το κόστος το επωμίζονται οι ίδιοι και σταθερή είναι η προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα ομογενειακά, ελληνικά, κυπριακά και γενικά όλα τα προβλήματα του ελληνισμού. Πραγματικά ασχολούνται με ένα τιτάνιο έργο και είναι άθλος αυτό που πετυχαίνουν.

Εδώ και 20 χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ότι οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει να συνδράμουν στην όλη προσπάθειά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε κατά τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνισμού. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια από τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες οργανώσεις που αποτελούν το εβραϊκό λόμπι της Αμερικής (το οποίο, τα τελευταία δέκα χρόνια βοηθά το τουρκικό λόμπι λόγω της συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ).

Η Αμερικανό-Εβραϊκή Επιτροπή (ΑΕΕ), που έχει τα επταώροφα κεντρικά γραφεία της, στους 56 Δρόμους και στην 3η λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, έχει στις υπηρεσίες της πάνω από 500 υπάλληλους. Διαθέτει παραρτήματα στην Ουάσιγκτον όπως και σε όλες τις κύριες πόλεις της Αμερικής, καθώς και σε πολλές σημαίνουσες πόλεις του κόσμου.

Ο μόνος σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι η στήριξη του Ισραήλ. Η στήριξη και ενδυνάμωση των συμφερόντων των εβραίων ανά την υφήλιο. Οι εβραίοι κατάλαβαν από πολύ νωρίς ότι μόνο με μια παροικία, με δυνατές πολιτικές επιρροές σε όλα τα επίπεδα, στις Η.Π.Α. σε τοπικές διοικήσεις πόλεων, πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έλεγχο των μαζικών μέσων ενημερώσεως μπορεί να τους δώσει δύναμη. Όχι μόνο να ελέγχουν καταστάσεις, αλλά ως επί το πλείστον τα τελευταία 40-50 χρόνια να επηρεάζουν προς το συμφέρον τους την πολιτική μιας υπερδύναμης. Τα επιτεύγματα της εβραϊκής παροικίας δεν έγιναν ούτε περιστασιακά, ούτε αυθημερόν. Έγιναν με μεγάλο προγραμματισμό στηριζόμενα στο διακαή πόθο και τη συνεχή προσπάθεια των εβραίων να διασώσουν και να ενδυναμώσουν τη φυλή τους καθώς επίσης να διασώσουν και να ενδυναμώσουν το Ισραήλ που είναι γι’ αυτούς η αιώνια πηγή της ύπαρξής τους.

Για να πετύχουν αυτά, κατάλαβαν ότι οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να είναι ερασιτεχνικές. Πρέπει να είναι οργανωμένοι επαγγελματικά και οι οργανώσεις αυτές να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με εκτελεστικό διευθυντή και διοικητικό συμβούλιο. Οι εβραίοι σαν λαός είναι πολύ γενναιόδωροι όσον αφορά τα ιδρύματά τους, τις συναγωγές τους και σε ό,τι αφορά την επιβίωσή τους και τη διαιώνιση της φυλής τους. Βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και βοηθούν. Η ΑΕΕ είναι ένας από τους Οργανισμούς που λειτουργούν πολύ γενναιόδωρα.

Πώς επιτυγχάνει τους σκοπούς της η ΑΕΕ; Οι πεντακόσιοι και πλέον υπάλληλοί της στη Νέα Υόρκη, καθώς και οι υπόλοιποι στην Αμερική και παγκοσμίως, είναι οργανωμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αγγίζουν όλους τους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν το σκοπό τους, π.χ. ο ακαδημαϊκός τομέας βοήθα την οργάνωση εβραίων φοιτητών και καθηγητών καθώς και φίλους των εβραίων στα διάφορα σχολεία και πανεπιστήμια για την στήριξη και διαιώνιση των εβραϊκών συμφερόντων. Ο πολιτικός τομέας βοηθά στην οργάνωση τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών εκδηλώσεων όπου εβραιο-Αμερικανοί πολίτες θα αναλάβουν να μαζέψουν χρήματα και ψήφους για κάποιον που είναι υποψήφιος είτε για δήμαρχος ή πρόεδρος ή βουλευτής ή γερουσιαστής, ασχέτως του κόμματος στο οποίο ανήκει. Και αυτό τους δίνει επιρροή σε όλα τα επίπεδα της τοπικής διοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης. Κι ας μη ξεχνάμε ότι απ’ όλους αυτούς τους εκλελεγμένους, άλλοι θα γίνουν βουλευτές, γερουσιαστές, πρόεδροι κ.λπ.

Αυτοί που εκλέγονται, χρειάζονται βοηθούς και στελέχη επανεκλογής. Και οι εβραιο-Αμερικανοί τους βοηθούν ώστε πολλά από τα στελέχη αυτά να είναι εβραίοι. Αυτοί μαθαίνουν τους τρόπους διακυβέρνησης. Γι’ αυτό αν κάποιος κοιτάξει τις λίστες των γραφειοκρατών στα πιο πολλά Υπουργεία, όπως Εξωτερικών, Άμυνας κ.λπ., οι πιο σημαίνοντες γραφειοκράτες είναι εβραίοι. Όμως η πολιτική της χώρας συνήθως ετοιμάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους γραφειοκράτες.

Άλλος τομέας είναι η συλλογή χρημάτων για την αυτοσυντήρηση της επιτροπής καθώς και για λειτουργικές ανάγκες. Οι εβραίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αλλά είναι και πανέξυπνοι. Μαζεύουν και χρήματα από πολλούς μη εβραίους. Πως; Απλό. Ο πρόεδρος της ΑΕΕ, η οποία λόγω συνεχούς αυτοπροβολής, σε διάφορα μέσα ενημερώσεως, θα τηλεφωνήσει π.χ. στον πρόεδρο μιας μεγάλης εταιρείας π.χ. της WAL-MART, και θα τού ανακοινώσει ότι η ΑΕΕ αποφάσιζε να τον τιμήσει την τάδε μέρα στο τάδε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης για την εισφορά της εταιρείας του στα κοινά. Ο υποψήφιος θα δεχθεί την τιμή. Τότε η ΑΕΕ θα πάρει τη λίστα από την εταιρεία αυτών που τροφοδοτούν την WAL-MART με διάφορα προϊόντα. Τότε, η ΑΕΕ θα στείλει επιστολές στους προέδρους των εταιρειών. Με την πρόσκλησή τους γνωστοποιείται ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκτός από τον πρόεδρο του WAL-MART και σημαίνοντα στελέχη της εταιρείας. Παράλληλα τους καλούν να διαφημιστούν στο Journal της εκδήλωσης. Όλα αυτά στοιχίζουν σε μια εταιρεία από 5.000 ως 50.000 δολάρια.

Κάποιος που τροφοδοτεί αυτές τις εταιρείες, συνήθως ανταποκρίνεται θετικά για να δείξει τη συμπαράσταση και το σεβασμό του προς ένα μεγάλο πελάτη. Από μια τέτοια εκδήλωση ξεκαθαρίζει για την ΑΕΕ ένα ποσό από 500.000 δολάρια ως και 2.000.000. Αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται τόσο σε τοπικό όσο και παναμερικανικό επίπεδο. Έτσι η ΑΕΕ είναι και παραμένει μια πανίσχυρη οργάνωση για την προάσπιση των συμφερόντων της κοινότητάς τους τοπικά, παναμερικανικά και διεθνώς.

Τι μπορεί να γίνει με την ελληνική ομογένεια στην Αμερική;

Όπως τονίσαμε, αν και ανοργάνωτοι και ερασιτέχνες 20-30 άτομα τα τελευταία 30 χρόνια πέτυχαν αρκετά. Άλλα γνωστά και αλλά άγνωστα για την προώθηση του Κυπριακού καθώς και για τη στήριξη του Ελληνισμού γενικά. Επί της Προεδρίας Κλίντον, το ελληνο-αμερικανικό λόμπι κατόρθωσε και πέρασε την ιδέα ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., με ή χωρίς λύση του προβλήματος.

Ο Χόλμπρουκ, ένας από τους αρχιτέκτονες της ιδέας αυτής, έγινε ένθερμος υποστηρικτής μας. Το επίτευγμα αυτό του λόμπι, να θέσει το βάρος της αμερικανικής Κυβέρνησης υπέρ της εισδοχής της Κύπρου ήταν ένας από τους κύριους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φανταστείτε, τι μπορούν τα δυο εκατομμύρια των Ελληνο-Αμερικανών, οι οποίοι είναι οι πρώτοι στην εκπαίδευση και οι δεύτεροι σε εισόδημα από όλες τις εθνικότητες στην Αμερική, να καταφέρουν αν οργανωθούν όπως είναι οργανωμένοι και οι εβραίοι.

Οι ανέκαθεν και νυν κυβερνώντες στην Κύπρο και στην Ελλάδα, γνωρίζουν τα λίγα άτομα που μπορούν να τους βοηθήσουν ανιδιοτελώς στο πώς να βοηθήσουν εμάς εδώ να οργανωθούμε ούτως ώστε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τη στήριξη και υποστήριξη του Ελληνισμού στην Αμερική, καθώς και του Ελληνισμού στον εθνικό χώρο Ελλάδος και Κύπρου και ανά την υφήλιο.

Ενόσω οι υποψήφιοι στην Αμερική χρειάζονται όχι μόνο ψήφους, αλλά και παρά πολλά χρήματα. Μια κοινότητα που διαθέτει ψήφους σε 50 πολιτείες και πολλά χρήματα, μπορεί να πετύχει πολλά αν οργανωθεί με σωστή βάση.

Αυτή είναι μια ευκαιρία, μια πρόκληση. Ας μην τη χάσουμε.

**** To άρθρο του αείμνηστου Νίκου Μουγιάρη δημοσιεύτηκε στη Greek News στις 25 Ιουλίου 2005. Αναπτύσσει το όραμά του για την δημιουργία πραγματικού Ελληνοαμερικανικού λόμπι, το οποίο και έθεσε σε εφαρμογή λίγα χρόνια αργότερα με την ίδρυση του HALC.

Πηγή: Απόψεις

N. Μούγιαρης: Eνας ηγέτης του Ελληνισμού

Ενας σημαντικός ηγέτης του Ελληνισμού, ο Νίκος Μούγιαρης έφυγε από την ζωή. Ηταν ένας άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Kατάλαβε πόση σημασία έχει η αναζωογόνηση και αναδιοργάνωση του ελληνοαμερικανού λόμπυ στην Ουάσιγκτον, το οποίο είχε περιπέσει σε παρακμή εδώ και πολλά χρόνια.

Αντελήφθη τη σημασία συμμαχιών και ανάλυσης υψηλού περιεχομένου που ξεφεύγουν από τη συνήθη ελληνοκεντρική εσωστρέφεια. Τον στενοχωρούσε πολύ η ματαιότητα και ρηχότητα των συνεχών εκδηλώσεων με στόχο μία φωτογραφία με κάποιον αμερικανό επίσημο που σπανίως συνοδευόταν από κάποια ουσιαστική δράση.

Εχω την απόλυτη πεποίθηση πως ο Ελληνισμός θα ήταν πολύ πιλο ισχυρός αν είχε και άλλους ηγέτες σαν τον Νίκο Μούγιαρη, ανθρώπους που να έχουν όραμα και να ηγούνται με έργα και όχι μόνο λόγια. Ελπίζω η παρακαταθήκη του να οδηγήσει και άλλους να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμά του.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.