-->

Header Ads

ΣΤΑΛΙΝικές πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ - Έστειλαν κατηγορούμενο μάρτυρα που δεν υπέγραφε αυτά που ήθελαν


Αφού ο προστατευόμενος μάρτυρας- αυτή είναι η έννοια ενός τέτοιου μάρτυρα στο Ποινικό Δίκαιο- καλείται να αποκαλύψει όλα όσα ξέρει για μια υπόθεση, ακόμα και στοιχεία που τον εκθέτουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχει ασυλίας. Πώς είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε κατηγορούμενο;

Ποιός θα μιλήσει και θα κάνει αποκαλύψεις για μια σκοτεινή υπόθεση, αν ξέρει ότι όσα αποκαλύψει, παρά την προστασία και την ασυλία που του προσφέρει η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, μπορεί τελικά να τον οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

Η υπόθεση όμως έχει και ένα πολύ σκοτεινό παρασκήνιο που θίγει την ουσία της υπόθεσης Νοβάρτις.

Γιατί η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Νίκου Μανιαδάκη- αυτό είναι το ονομά του προστατευόμενου μάρτυρα που κατέθεσε ως «Γιάννης Αναστασίου»- είχε προαναγγελθεί ήδη εδώ και καιρό από το Documento.gr με σαφείς απειλές εναντίον του μάρτυρα, ότι σε περίπτωση που δεν αποκαλύψει όλα όσα ξέρει θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.

Πώς είναι δυνατόν, Μέσο Ενημέρωσης με ειδικές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να γνώριζε την εξέλιξη της υπόθεσης, διερωτούνται οι νομικοί παραστάτες του προστατευόμενου μάρτυρα και νύν κατηγορούμενου, που ετοιμάζουν ήδη την απάντησή τους;

Μήπως οι απειλές αποσκοπούσαν στο να δηλώσει ο μάρτυρας αυτά που του ζητούσαν οι ανακριτές; Εστω κι αν δεν ήταν σε γνώση του;

Μήπως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ζήτησαν από τον μάρτυρα να αναφερθεί σε πολιτικά πρόσωπα και όταν δεν το έπραξε τον εκδικήθηκαν;

Μήπως και αυτή η δίωξη, είναι το ύστατο μέσο ώστε να τον αναγκάσουν να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα, αν και ο ίδιος παρά την ασυλία που διέθετε, το έχει διαψεύσει;

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν δικαστικές πηγές, η υπόθεση της έρευνας Νοβάρτις έχει δεχθεί καίριο πλήγμα αξιοπιστίας, οι δε λειτουργοί της Θέμιδας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Διαψεύδει οτι επιχείρησε να αποδράσει από την χώρα

Τα παράδοξα στην υπόθεση ξεκινούν από την πρώτη στιγμή που έφθασε η πληροφορία οτι ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, εμποδίστηκε να φύγει από την χώρα. Ακόμα εκείνη την στιγμή, το πρωί της Δευτέρας, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν είχε γίνει γνωστό ότι θα ακολουθήσει και η άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα όμως με πηγές από το περιβάλλον του, το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να φύγει από τη χώρα δεν ισχύει, αφού όπως υποστηρίζει ο μάρτυρας και επιβεβαιώνουν οι δικηγόροι τουι, ήταν γνωστό πως εδώ και μήνες εργαζόταν στο εξωτερικό και ταυτόχρονα είχε ενημερώσει και τις αρχές. Η πληροφορία θέλει μάλιστα τον μάρτυρα να είχε μιλήσει ήδη από την Παρασκευή με την εισαγγελία πως για επαγγελματικούς λόγους μετακομίζει στο εξωτερικό. Τι συνέβη και ξαφνικά του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα; Ποιός έδωσε την εντολή; Και γιατί;

Ποιός είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας;

Ο προστατευόμενος μάρτυρας που ξαφνικά έγινε κατηγορούμενος είναι καθηγητής στην Δημόσια Σχολή Υγείας, με μεγάλη πείρα στην αγορά του Φαρμάκου. Μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε μιλώντας το πρωί στον Σκάι, οτι ήταν εξ οφίτσιο ο σύνδεσμος των υπουργών Υγείας με την Τρόικα για το θέμα των Φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει διατελέσει σύμβουλος τόσο του Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και του Μάκη Βορίδη- όχι όμως του Ανδρέα Λοβέρδου- αλλά και του Παναγιώτη Κουρουπλή, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Είχε καταθέσει δυο φορές με ψευδώνυμο για χρηματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε μιλήσει ποτέ για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Μήπως αυτό δυσαρέστησε τις δικαστικές αρχές που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της έρευνας της υπόθεσης, διερωτώνται νομικές πηγές με σαφή γνώση του φακέλου;

Πιθανόν να έχει καταθέσει και άλλες φορές στην δικαιοσύνη και μάλιστα- όπως σημειώνεται- ήταν πάντα στη διάθεση των αρχών και πάντα ανταποκρινόταν στις προσκλήσεις της Εισαγγελίας. Είχε καταθέσει επίσης, για λόγους αυτοπροστασίας όπως επισημαίνεται, και με το όνομά του στις αρχές. Το FBI τον θεωρούσε πάντα πρόσωπο με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης γι αυτό και το πρόσωπο αυτό έχει καταθέσει και έχει μιλήσει πολλές φορές με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.


Δεν μίλησε ποτέ για εμπλοκή πολιτικών προσώπων

Οι καταθέσεις που έδωσε ο μάρτυρας αρχικά με ψευδώνυμο προσέφεραν στοιχεία για την διακίνηση χρημάτων στην αγορά φαρμάκων, σε γιατρούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά έλειπε κάτι. Το πολιτικό. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να δώσει ονόματα πολιτικών, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε αν ήταν αυτός που έκανε την μεταφορά χρημάτων σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα των οποίων υπήρξε σύμβουλος, αυτός το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Τότε άρχισαν οι πιέσεις... Το πρώτο πρωτοφανές γεγονός ήταν ότι ενώ του είχε παρασχεθεί πλήρης ασυλία, ξαφνικά βρέθηκε άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Για τους νομικούς που έχουν αναλάβει να συμβουλεύσουν τον πρώην μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο- και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ισόβια κάθειρξη- αυτή ήταν μια σαφής κίνηση για να του ασκηθεί πίεση να πει αυτά που ήθελαν όσοι χειρίζονταν την υπόθεση. Ο ίδιος δεν ενέδωσε και διέψευσε και πάλι την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση. Υπάρχει ακόμα η πληροφορία οτι υπήρξε συνάντηση σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων και Αμερικανών του FBI με αντικείμενο το συγκεκριμένο πρόσωπο, χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση.

Ενα «προφητικό» δημοσίευμα- όλο απειλές- του Documento

Οι πιέσεις πήραν απροκάλυπτη μορφή με ένα δημοσίευμα στο Documento, σαφώς απειλητικό, που προανήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα. Πώς ήταν δυνατόν να γνωρίζει ένα Μέσο Ενημέρωσης ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος προστατευόμενου μάρτυρα; Προφανώς είχε μιλήσει κάποιος από τους Εισαγγελείς...λένε νομικές πηγές. Εγραφε τότε το συγκεκριμένο Μέσο, υποστηρίζοντας ότι άλλα είχε δηλώσει ο προστατευόμενος μάρτυρας στους Αμερικανούς και άλλα στους Ελληνες εισαγγελείς: «Κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα. Δυστυχώς για τον ίδιο τον μάρτυρα που αποφάσισε να «κελαηδήσει» στους Αμερικανούς ποντάροντας στην απόλυτη μυστικότητα της ανάκρισης, κερδίζοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη εύνοιά τους, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ενημερώθηκαν για όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το ακριβές «καυτό» περιεχόμενο της κατάθεσης του εν λόγω κυρίου, πλην όμως δύνανται, εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να «μιλήσει» και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στο κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων.»

Ο Πολάκης «αποκάλυψε» την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα

Η υπόθεση πήρε άλλες διαστάσεις, ενδεχομένως και ποινικές, με την αποκάλυψη από τον Παύλο Πολάκη της ταυτότητας του μάρτυρα. Πώς γνώριζε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας την ταυτότητα του μάρτυρα, σημειώνουν νομικές πηγές; Γιατί έσπευσε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του; Είναι μία άλλου είδους απειλή; Σε κάθε περίπτωση η αποκάλυψη της ταυτότητας του μάρτυρα εκτός από πολιτικές, ενδέχεται να παρασύρει και ποινικές ευθύνες για τον Παύλο Πολάκη.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη είναι χαρακτηριστική του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Νοβάρτις. Ο κ. Πολάκης παρουσιάζει την φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη, αυτός είναι ο καθηγητής, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, με σαφή υπαινιγμό οτι πρόκειται για το πρόσωπο που μετέφερε μίζες σε βαλίτσες.

Ο Παύλος Πολάκης συνοδεύει την ανάρτησή του με πέντε εικόνες. Στην μία εμφανίζεται η φωτογραφία της εταιρείας Νοβάρτις, στην δεύτερη μια βαλίτσα, με την οποία υποτίθεται οτι μεταφέρονταν τα χρήματα, στην τρίτη φωτογραφία είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, που υποτίθεται ότι είναι ο μεταφορέας των χρημάτων και στις άλλες δύο βλέπουμε το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας. Εκεί όπως σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέληξαν τα χρήματα.

«Ο αποστολεας (φωτο1), το μέσο (φωτό 2), ο μεταφορεας (φωτό 3), ο προορισμός (φωτό 4-5). Εχει να σχολιάσει κάποιος απο τους υπουργούς των οποίων υπήρξε σύμβουλος ο"μεταφορέας" κάτι;;;;; Εχει πέσει άκρα του τάφου σιωπή ,απο το πρωί σημερα βλέπω!!!! Μου' χουν λείψει οι τσιρίδες....», γράφει η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη.Τι συνέβη στο αεροδρόμιο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Νίκο Μανιαδάκη ξεκίνησε τα ξημερώματα της παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αρχικά κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από το σπίτι του με τη μετακόμιση. Οι κυκλοφορίες εμφανίστηκαν στην εφημερίδα Μακελειό. Είναι δυνατόν, σημειώνει το περιβάλλον του, να θέλει να φύγει κρυφά και να παίρνει μαζί του και την οικοσκευή του. Και να ενημερώνει προηγουμένως και την Εισαγγελία;

Όταν έφτασε μαζί με την οικογένειά του- είναι παντρεμένος με πρώην τραγουδίστρια- στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να πετάξει για την Μαδρίτη, οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να πετάξει. Αμέσως ειδοποίησε τον συνήγορό του Θόδωρο Μαντά. Μαζί περίμεναν μέχρι τις 2 το μεσημέρι έως ότου, του κοινοποιηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να πετάξει. Τότε τον ενημέρωσαν οτι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα και οτι συνεπώς απαγορεύεται η έξοδό τους από την χώρα.

Πρωτοφανής ποινική εμπλοκή

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε προστατευόμενο μάρτυρα δημιουργεί ένα μείζων πολιτικό πρόβλημα. Ο Νίκος Μανιαδάκης για να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία, είχε εκδοθεί ειδική διάταξη των αρχών όπως προβλέπεται. Για να μετατραπεί από μάρτυρας σε κατηγορούμενο θα έπρεπε να εχει προηγουμένως ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Ομως αυτό δεν είχε γίνει έως ότου του επιδόθηκε η ποινική δίωξη και είναι άγνωστο αν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Για εσχάτη προδοσία κάνει λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Αδωνις Γεωργιάδης τα έβαλε με τον Παύλο Πολάκη τον οποίο κατηγόρησε για εσχάτη προδοσία αλλά- όχι τυχαία- καταφέρθηκε και κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελενας Τουλουπάκη με αιχμές εναντίον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμμένα ζήτησε απο την κ. Ξένη Δημητρίου να ενημερώσει σήμερα κιόλας για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι απολύτως κενές.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για καταφανώς στημένη απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, και υποστήριξε πως ο κ. Πολάκης πρέπει να τεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Προσέθεσε πως από την κατηγορία της έσχατης προδοσίας δεν εξαιρείται ούτε η εισαγγελική Αρχή...

Τι λέει ο δικηγόρος του Θόδωρος Μαντάς

«Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά» επισήμανε ο κ. Μαντάς μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 για τον εντολέα του και συμπλήρωσε: «Ή εσφαλμένα τον ενέταξε στην κατάσταση προστατευόμενου μάρτυρα αν και υπήρχαν σε βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά ή σωστά τον ενέταξε και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουν ενεργήσει σύννομα. Μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Κατά την άποψη του Θεόδωρου Μαντά, συνηγόρου του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη «υπάρχουν δύο σκέλη που διαμορφώνουν ένα καινούριο τοπίο στη συγκεκριμένη υπόθεση:

1ον Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα λειτουργεί αποτρεπτικά η συμπεριφορά αυτή. Ποιος θα δεχτεί να μπει στο καθεστώς αυτό; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Και 2ον: Αν κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας έχει δώσει καταθέσεις και μετά γίνεται κατηγορούμενος, τότε οι καταθέσεις του έχουν απόλυτη ακυρότητα

iefimerida.gr
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.