-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Ανατρέπεται η «αριθμητική Τσίπρα» για τις Πρέσπες

Οι τοποθετήσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» έρχονται σε αντίθεση με όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σοβαρές περιπλοκές στην «αριθμητική Τσίπρα», για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με πλειοψηφία σαφώς άνω των 151 βουλευτών, προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που υπονοούν την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας, αλλά και οι υπόγειες διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ δημιουργούν εκ νέου ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, καθώς αποτέλεσαν αφορμή για να «σπάσει» ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στον απόηχο του επεισοδιακού υπουργικού συμβουλίου που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Τσίπρας, όταν τον περασμένο Ιούνιο υπέγραφε στις Πρέσπες τη συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, είχε τη βεβαιότητα ότι, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία κύρωσης στην ελληνική Βουλή θα αποσπούσε και άλλες θετικές ψήφους. Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου προσέβλεπε στη θετική ψήφο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου. Επίσης, στην υπερψήφιση της συμφωνίας από τέσσερις εκ των έξι βουλευτών του Ποταμιού –οι κ. Αμυράς και Ψαριανός θα καταψηφίσουν– και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον κ. Στ. Θεοδωράκη και τους κ. Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη και Σπ. Λυκούδη. Τέλος, προσμετρούσε στις θετικές ψήφους την κ. Κατερίνα Παπακώστα που εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα στον τελευταίο ανασχηματισμό, στον κ. Χ. Θεοχάρη, αλλά και σε ακόμη έναν ανεξάρτητο βουλευτή που λέγεται πως έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, υπήρχε η βεβαιότητα για διαμόρφωση πλειοψηφίας 153 θετικών ψήφων, ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, δηλαδή της κ. Ελενας Κουντουρά, που έχει αναφέρει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και του Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Με απλή πλειοψηφία

Ομως, την τελευταία εβδομάδα τα ανωτέρω δεδομένα έχουν ανατραπεί άρδην, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να μεταδίδει ότι οι Πρέσπες είναι δυνατόν να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία, κάτω των 151 ψήφων. Πλέον, ο κ. Θεοχαρόπουλος, σε συζητήσεις εντός του ΚΙΝΑΛ, σημειώνει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία μόνον εάν ο κ. Τσίπρας δεσμευθεί ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ομως, με δεδομένο ότι η κύρωση της συμφωνίας θα δρομολογηθεί εντός του Φεβρουαρίου, ο «όρος» αυτός δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, εάν εξακολουθεί να ισχύει ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Επίσης, από το Ποτάμι, βέβαιη θεωρείται, πλέον, η υπερψήφιση της συμφωνίας μόνο από τον κ. Σπ. Δανέλλη. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση σχολιάζοντας το μπαράζ των τελευταίων δηλώσεων Ζάεφ, ο κ. Λυκούδης επίσης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, ενώ ο κ. Μαυρωτάς συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς την ψήφο του με τη διαμόρφωση ενός επίσημου πρωτοκόλλου μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων που θα αποσαφηνίζει τις «γκρίζες ζώνες» των Πρεσπών. Ομως, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, τέτοιο πρωτόκολλο δεν πρόκειται να συναφθεί: το μόνο που αναμένει η Αθήνα, ώστε να διευκολυνθεί η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, είναι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ να προβεί σε μια δήλωση που θα κλείνει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ζήτημα αλυτρωτισμού.

Θα πρέπει να επισημανθεί, παράλληλα, πως το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα πως τυχόν μεταστροφή του Ποταμιού συνδέεται με μια παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη και του κ. Στ. Θεοδωράκη για σύμπραξη στις προσεχείς εκλογές. Το συγκεκριμένο σενάριο διαψεύδεται με κατηγορηματικό τρόπο, τόσο από την Πειραιώς όσο και από τη Σεβαστουπόλεως. Μάλιστα, πηγές της Ν.Δ. τονίζουν πως σχετική συζήτηση μπορεί να γίνει μόνον εάν ο κ. Θεοδωράκης αποφασίσει να μην κατέλθει το Ποτάμι αυτόνομα στις προσεχείς εκλογές, ενώ τυχόν συμφωνία δεν θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες.

Οριο 150 ψήφων

Τέλος, «ανατροπές» υπάρχουν και σε σχέση με τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές στους οποίους προσέβλεπε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τον κ. Χ. Θεοχάρη, προκειμένου ο τελευταίος να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, οι σχετικές συζητήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος ανεξάρτητος βουλευτής να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ετσι, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας έχει «δεδομένες» τις 145 ψήφους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές του κ. Δανέλλη, ενός ανεξάρτητου βουλευτή και πιθανότατα της κ. Παπακώστα και δύο των ΑΝΕΛ, δηλαδή σύνολο 150. Οπως προαναφέρθηκε, η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία, αλλά το πλήγμα στο κύρος της ίδιας και του πρωθυπουργού θα είναι μεγάλο. Τέλος, η δυναμική που δημιουργείται κατά της συμφωνίας αυξάνει κατακόρυφα την πίεση στον κ. Π. Καμμένο, εξέλιξη που προοιωνίζεται νέες έντονες διαφοροποιήσεις του το επόμενο διάστημα, αλλά και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να φοβάται πλέον τη ρήξη με τον κ. Καμμένο.

Κωνσταντίνος Παπαδίοχος
Καθημερινή

Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.