-->

Header Ads

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν πόλεμο μεταξύ Λατινοαμερικανών

Μιλώντας στην κοινότητα αντι-Κάστρο στο Miami Dade College, ο Τζον Μπόλτον κατήγγειλε «Αυτή τη τρόικα της τυραννίας, που εκτείνεται από την Αβάνα στο Καράκας μέσω της Μανάγκουα, που είναι η αιτία τεράστιου ανθρώπινου πόνου, η ώθηση για μια τεράστια περιφερειακή αστάθεια και η γένεση ενός άθλιου λίκνου του κομμουνισμού στο δυτικό ημισφαίριο ». 

Τιερί Μεϊσάν
Σιγά σιγά οι οπαδοί του δόγματος  Σεμπρόουσκι προωθούν τα πιόνια τους. Αν πρέπει να σταματήσουν να δημιουργούν πολέμους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα το κάνουν στη λεκάνη της Καραϊβικής. Πάνω από όλα, το Πεντάγωνο σχεδιάζει τη δολοφονία ενός εκλεγμένου αρχηγού κράτους, τη καταστροφή της χώρας του και υπονομεύει την ενότητα της Λατινικής Αμερικής.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο Τζον Μπόλτον, νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επανέλαβε το σχέδιο του Πενταγώνου για την καταστροφή των κρατικών δομών στη λεκάνη της Καραϊβικής.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο τότε υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δημιούργησε ένα Γραφείο Μετασχηματισμού Δυνάμεων (Office of Force Transformation) και διόρισε τον ναύαρχο Άρθουρ Σεμπρόουσκι για να το διευθύνει. Αποστολή του ήταν να εκπαιδεύσει τον αμερικανικό στρατό στη νέα αποστολή του στην εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Επρόκειτο για την αλλαγή της στρατιωτικής κουλτούρας, προκειμένου να καταστραφούν οι κρατικές δομές των περιοχών που δεν συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία. Το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η διάλυση της "ευρύτερης Μέσης Ανατολής". Το δεύτερο βήμα ήταν γίνει το ίδιο και στη «λεκάνη της Καραϊβικής». Το σχέδιο προέβλεπε να καταστραφούν περίπου είκοσι παράκτια και νησιωτικά κράτη, με εξαίρεση την Κολομβία, το Μεξικό και όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εδάφη της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών.

Κατά την προσχώρησή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιτάχθηκε στο σχέδιο Σεμπρόουσκι. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, δεν κατάφερε πάρα μόνο να απαγορεύσει το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ να αναθέσουν ένα Κράτος στις τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν (το «χαλιφάτο»), αλλά όχι να εγκαταλείψουν τη χειραγώγηση της τρομοκρατίας. Όσον αφορά την ευρύτερη Μέση Ανατολή, κατάφερε να μειώσει την ένταση, αλλά οι πόλεμοι συνεχίζουν με χαμηλότερη ένταση. Όσο για τη λεκάνη της Καραϊβικής, έχει περιορίσει το Πεντάγωνο, απαγορεύοντας του να ξεκινήσει άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Μάιο, η Στέλα Καλόνι (Stella Calloni) αποκάλυπτε ένα σημείωμα του ναυάρχου Κουρτ Τιντ (Kurt Tidd), αρχηγού της SouthCom, που περιέγραφε τα μέσα που εφαρμόζονταν κατά της Βενεζουέλας [ 1 ]. Μια δεύτερη διείσδυση διεξάγεται ταυτόχρονα στη Νικαράγουα και μια τρίτη εδώ και μισό αιώνα ενάντια στην Κούβα.

Σε διάφορες προηγούμενες αναλύσεις, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας, που ξεκίνησε από το κίνημα των guarimbas, που αμολούσε η απόπειρα πραξικοπήματος της 12ης Φεβρουαρίου 2015 (Επιχείρηση Ιεριχώ) [ 2 ] και μετά από τις επιθέσεις στο εθνικό νόμισμα και την οργάνωση της μετανάστευσης, θα είχε ως αποτέλεσμα στρατιωτικές επιχειρήσεις [3 ] που θα διεξαχθούν από τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Γουιάνα. Οι πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια για τη μεταφορά στρατευμάτων οργανώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους τον Αύγουστο του 2017 [ 4 ]. Η έλευση στην εξουσία στη Μπραζίλια, την 1η Ιανουαρίου 2019, του φιλοισραηλινού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου θα καταστήσει δυνατή αυτή τη δυνατότητα.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο και ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Πράγματι, ο επόμενος αντιπρόεδρος της Βραζιλίας θα είναι ο στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, του οποίου ο πατέρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο προ-ΗΠΑ στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964. Ο ίδιος διέπρεψε από τις δηλώσεις του εναντίον των προέδρων Λούλα και Ρούσεφ. Το 2017, είχε δηλώσει - εξ ονόματος της Στοάς της Μεγάλης Ανατολής της Βραζιλίας - ότι ήρθε η στιγμή ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εντέλει, εξελέγη με τον πρόεδρο Μπολσονάρου. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Piaui , ανακοίνωσε την επικείμενη ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολα Μαδούρο, και την ανάπτυξη μιας βραζιλιάνικής «ειρηνικής» δύναμης» (sic). Δεδομένης της σοβαρότητας αυτών των δηλώσεων που συνιστούν παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπολσονάρου βεβαίωσε ότι κανείς δεν ήθελε να κάνει πόλεμο σε κανέναν και ότι ο αντιπρόεδρος του παραμιλούσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος Μαδούρο, σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Δεκεμβρίου 2018, αποκάλυψε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εξασφάλιζε το συντονισμό μεταξύ της ομάδας του Κολομβιανού πρόεδρου Iván Duque και του Βραζιλιάνου αντιπροέδρου. Μια ομάδα 734 μισθοφόρων εκπαιδεύεται σήμερα στη Tona (Κολομβία) για να πραγματοποιήσει μια επίθεση κάτω από ψευδή σημαία της Βενεζουέλας εναντίον της Κολομβίας και ως εκ τούτου να δικαιολογηθεί ένας πόλεμος της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας. Φέρεται ότι είναι υπό τις διαταγές του πρώην συνταγματάρχηOswaldo Valentín García Palomo, σήμερα σε διαφυγή μετά την απόπειρα δολοφονίας με drone του προέδρου Μαδούρο κατά τη διάρκεια της επετείου της Εθνικής Φρουράς, στις 4 Αυγούστου 2018. Αυτοί οι μισθοφόροι υποστηρίζονται από ειδικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Τολεμαΐδα (Κολομβία) και στο Εγκλίν (Φλόριντα). Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τη κατάληψη από την αρχή της σύγκρουσης των τριών βενεζουελικών στρατιωτικών βάσεων Libertador de Palo NegroPuerto Cabelloet Barcelona.


Ένταλμα σύλληψης του συνταγματάρχη Oswaldo Valentín García Palomo της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας, αφού διέταξε απόπειρα δολοφονίας του πρόεδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ προσπαθεί να πείσει διάφορα κράτη να μην αναγνωρίσουν την δεύτερη θητεία του Νίκολα Μαδούρο (επανεξελέγη το Μάιο, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει με το νέο έτος). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη της Ομάδας της Λίμα αμφισβήτησαν τις προεδρικές εκλογές πριν ακόμη πραγματοποιηθούν και απαγόρευσαν παράνομα τα προξενεία της Βενεζουέλας να τις οργανώσουν. Ομοίως, η μεταναστευτική κρίση αποδεικνύεται ότι δεν είναι παρά μόνο μια επιπλέον χειραγώγηση: οι Βενεζουελάνοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη νομισματική κρίση πιστεύοντας ότι εύκολα θα έβρισκαν εργασία σε άλλο λατινοαμερικανικού κράτος είναι σήμερα πολλοί να προσπαθούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αλλά ο Όμιλος της Λίμα τους εμποδίζουν, απαγορεύοντας στα αεροσκάφη της Βενεζουέλας που προσπαθούν να τους επαναπατριστούν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο τους και στα λεωφορεία που έρχονται να τους πάρουν να περάσουν τα σύνορα.
Όλα συμβαίνουν σαν να ήμασταν μάρτυρες ενός ριμέικ των γεγονότων που αιματοκυλούν την ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το κυριότερο δεν βρίσκεται στις στρατιωτικές δράσεις, αλλά στην απεικόνιση της διαταραχής που προκαλείται από τα γεγονότα. Πρόκειται καταρχάς να μας περάσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες [ 5].  Σε πέντε χρόνια, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, που είχαν μια θετική εικόνα στο εξωτερικό, θεωρούνται σήμερα λανθασμένα ως «αποτυχημένα κράτη». Αν και δεν ξαναγράφεται ακόμα η ιστορία των Σαντινίστας και του αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία του Σομόζα, τίθεται ως δεδομένο ότι ο Ούγκο Τσάβες Frías ήταν «κομμουνιστής δικτάτορας» (sic) ενώ η χώρα του έζησε ένα απίστευτο άλμα προς τα εμπρός, πολιτικό και οικονομικό, υπό την προεδρία του. Θα καταστεί σύντομα δυνατή η καταστροφή αυτών των καταστάσεων χωρίς να μιλήσει κανείς.

Ο χρόνος ρέει όλο πιο γρήγορα. Έτσι, όταν το 1823 ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε αποφάσισε να κλείσει την Αμερική στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, δεν γνώριζε ότι το δόγμα του θα αλλάξει 50 χρόνια μετά σε μια επιβεβαίωση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το ίδιο σήμερα, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την ημέρα της ανάληψης του ότι η εποχή των αλλαγών καθεστώτων τελείωσε, ο ίδιος δεν σκεπτόταν ότι θα προδοθεί από τους δικούς του. Και όμως, την 1η Νοεμβρίου 2018, ο σύμβουλος ασφαλείας του John Bolton δήλωνε στο Μαϊάμι ότι η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα αποτελούν την «τρόικα της τυραννίας». Στη συνέχεια, ο υπουργός της  άμυνας του, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ενώπιον του Reagan National Defense Forumότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μαντούρο είναι ένας «ανεύθυνος δεσπότης» που «πρέπει να φύγει» [ 6].


Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

[1] « Plan to overthrow the Venezuelan Dictatorship – “Masterstroke” », Admiral Kurt W. Tidd, Voltaire Network, 23 février 2018. « Le « Coup de Maître » des États-Unis contre le Venezuela » (Το «κτύπημα μετρ» των ΗΠΑκατά της Βενεζουέλας), par Stella Calloni, Traduction Maria Poumier, Réseau Voltaire, 11 mai 2018.
[2] « Απέτυχε το πραξικόπημα του Ομπάμα στη Βενεζουέλα », Τιερί Μεϊσάν,Δίκτυο Βολταίρος, 23 Φεβρουαρίου 2015.
[3] « Le général Jacinto Pérez Arcay considère "inexorablelinvasion duVenezuela » (Ο στρατηγός Jacinto Pérez Arcay θεωρεί «αναπόφευκτη» την εισβολή στη Βενεζουέλα), Réseau Voltaire, 10 juin 2016.
[4] « Ελιγμοί γύρω από τη Βενεζουέλα », του Manlio DinucciTraduction Marie-Ange PatrizioIl Manifesto (Italie) , Δίκτυο Βολταίρος, 23 août 2017.
[5] « Venezuelalintervention illégale » (Βενεζουέλα, η παράνομη επένβαση),par Julio Yao VillalazTraduction Maria PoumierRéseau Voltaire, 3 mars 2018.
[6] “Mattis condemns Venezuela’s Maduro as a ’despot’ who has to go”,Reuters, Phil Stewart, December 1, 2018
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.