-->

Header Ads

Η ιδεολογικοποίηση του συμφέροντος

Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν ομάδες, θρησκείες, ιδεολογίες, απόψεις, γυναίκες, άνδρες, χώρες, σημαίες; Διότι νομίζουν ότι τους συμφέρει

Kαλέ μου, θα διάβαινα τον ποταμό, όταν συνέβη να με επισκεφτεί το δαιμόνιο, ο οιωνός που με επισκέπτεται συνήθως -πάντα με αποτρέπει από αυτό που σκοπεύω να κάνω-, και μου φάνηκε ότι, από το ίδιο μέρος, άκουσα μια φωνή που δε με αφήνει να φύγω πριν εξαγνιστώ, σαν να έχω ακούσει για κάποιο πράγμα το θείο».

Αυτά λέγει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο «Φαίδρος» (242e) για το αγαθό δαιμόνιο που όριζε, κατά κάποιον τρόπο, πολλές επιλογές του βίου του. Αυτή η εσωτερική φωνή λειτουργούσε μόνο αποτρεπτικά, όχι προτρεπτικά. Ελεγε στον Σωκράτη πού βρισκόταν το σφάλμα, το ανήθικο, το ενάντιο στον θείο λόγο και στο συμφέρον της πόλεως. Αφού κατόρθωσε να έχει κρατημένα ορθάνοιχτα τα ώτα του ο Σωκράτης, παρέδωσε την ψυχή του ολόλαμπρη και άσπιλη, όπως την παρέλαβε, και το όνομά του έμεινε άφθαρτο στην Ιστορία. Επρεπε να του κόψει επίδομα του αγαθού δαιμονίου - τον γλίτωσε από παγίδες στις οποίες πέφτουμε οι περισσότεροι.

Το αγαθό δαιμόνιο κάνει σταθερές εκπομπές στο ράδιο «Αλήθεια». Το σήμα του είναι καλό και φτάνει σε όλους - ακόμα κι αν έχουν προβληματική ακοή. Ωστόσο, εκείνοι που επιλέγουν τα αντίθετα απ' όσα ορίζει ο Αγαθοδαίμων, ο αγαπημένος ραδιοφωνικός παραγωγός του Σωκράτη, το κάνουν και βρίσκονται μάλιστα σε θέση να το υποστηρίξουν για έναν και μόνο λόγο: ιδεολογικοποιούν το συμφέρον τους. Η τσέπη, η γαστέρα, το υπογάστριο και η μωροφιλοδοξία τους φωνάζουν τόσο δυνατά, ώστε πείθουν τους άμοιρους φορείς τους ότι αυτά είναι τα μόνα δίκαια στον κόσμο.

Αφού κάνουν και ξανακάνουν και επαναλαμβάνουν το κακό μέχρι να γίνει ένα με αυτούς, χτίζουν και γύρω του έναν ιδεολογικό τοίχο από λογικοφανή πυρότουβλα. Κι ύστερα, όλα μαζί, τα πυρότουβλα, το συμφέρον τους και το ίδιο το κακό τα κάνουν πακέτο και τα πουλάνε σε προνομιακή τιμή από τηλεοράσεις, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Εκπτώσεις, προλάβετε!

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία

Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.