-->

Header Ads

Απ’ τα κόκκινα μάτια στα Κίτρινα Γιλέκα


Ιωάννης Αναστασάκης

Πλησιάζουν οι γιορτές και το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Τα κοινωνικά μερίσματα και άλλα αντίδωρα που μοιράζει η κυβέρνηση, θα απαλύνουν προσωρινά τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση αυτοκτονιών, έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων και καρκίνων. Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μετανάστευση των νέων, έχουν αποδοθεί στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία ξεσηκώθηκαν για πολύ λιγότερα.

Ο ξεσηκωμός των «κίτρινων γιλέκων» που ξεκίνησε στη Γαλλία, είναι ένα νέο είδος επανάστασης ενάντια σε οικονομικά μέτρα. Βρήκε γρήγορα μιμητές σε άλλες δυτικές χώρες, καθώς ακόμα και στην Κύπρο. Βέβαια, η εκδήλωση της επανάστασης των «κίτρινων γιλέκων», προκαλείται μετά από στάδια ωρίμανσης, που γίνονται διακριτά από τα κόκκινα μάτια. Σήμερα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε έξαρση η επιδημικών διαστάσεων εμφάνιση των κόκκινων ματιών.

Αυτά είναι τα κόκκινα μάτια που οφείλονται στην αϋπνία από το άγχος. Όταν τα εισοδήματά σου δεν επαρκούν για να καλύψεις τις μηνιαίες υποχρεώσεις σου, όταν οι φόροι αυξάνονται ανεξέλεγκτα, όταν οι εισπρακτικές εταιρείες και οι τράπεζες σε βομβαρδίζουν με τηλεφωνήματα για καθυστερημένες οφειλές, όταν ακόμα και το Δημόσιο σε τιμωρεί με υψηλά επιτόκια και πρόστιμα χωρίς να συνυπολογίζει ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που βρίσκεσαι σε αυτή την οικονομική ανεπάρκεια.

Όταν το Δημόσιο δεν σου επιστρέφει τις παράνομες μειώσεις αποδοχών που έχουν κριθεί από τα Ανώτατα Δικαστήρια, όταν είσαι συνταξιούχος και δεν σου επιτρέπεται να δουλέψεις για να συμπληρώσεις τα εισοδήματά σου, με την απειλή περικοπής της σύνταξης, τότε βρίσκεσαι σε απόγνωση και χάνεις τον ύπνο σου.

Είναι επίσης τα κόκκινα μάτια που οφείλονται σε υψηλή πίεση από τον εκνευρισμό. Όταν για παράδειγμα μία τράπεζα αρνείται να σε διευκολύνει με μείωση των υψηλών επιτοκίων, για να μπορέσεις να αποπληρώσεις στο ακέραιο το κεφάλαιο του χρέους σου, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώνεσαι από τα μέσα ενημέρωσης, ότι τράπεζες πωλούν δάνεια σε ξένες εταιρείες σε μικρό ποσοστό της αξίας τους, ακόμα και στο 6% για τα «κόκκινα δάνεια».

Βέβαια, στο τελικό στάδιο απογοήτευσης, εμφανίζονται τα κόκκινα μάτια που οφείλονται στο κλάμα από τη στεναχώρια. Τη στεναχώρια που δημιουργείται όταν δεν βρίσκεις δουλειά, όταν δεν μπορείς να συντηρήσεις την οικογένειά σου, ή όταν εκποιούνται τα υπάρχοντά σου από πιστωτικά ιδρύματα ή ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο. Ειδικά το τελευταίο, έχει φτάσει στο απώτερο όριο παραλογισμού, να κατάσχει περιουσίες και να κλείνει επιχειρήσεις ακόμα και από οφειλέτες που το ίδιο το Δημόσιο τους οφείλει επιστροφές, ίσως και υψηλότερες από τα χρέη τους.

Όταν τα μάτια κοκκινίζουν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οδηγούν συνήθως σε εξωτερίκευση και ξεσηκωμό, όπως αυτός με τα «κίτρινα γιλέκα» στη δυτική Ευρώπη. Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει το μίσος. Κατά μία ειρωνεία της φύσης, το κίτρινο των γιλέκων και το κόκκινο των ματιών, δημιουργούν το πορτοκαλί, σαν συμπληρωματικό χρώμα. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα της ενέργειας και είναι διεθνώς το χρώμα της διάσωσης.

Ελληνική εσωστρέφεια
Για παράδειγμα, πορτοκαλί ονομάστηκε η επανάσταση στην Ουκρανία το 2004, που ξέσπασε μετά τις τότε εκλογές, επειδή ο κόσμος πίστεψε ότι αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη διαφθορά, εκφοβισμό ψηφοφόρων, καθώς και άμεση εκλογική νοθεία. Το τι ακολούθησε στην Ουκρανία την επόμενη δεκαετία και μέχρι σήμερα, είναι γνωστό. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε, η εμπλοκή της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Κριμαία δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν διεθνούς εντάσεως τριβές και προϋποθέσεις νέου ψυχρού πολέμου, αν όχι και θερμή σύγκρουση.

Στη χώρα μας δυστυχώς, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα κόκκινα μάτια έχουν δημιουργήσει εσωστρέφεια στους Έλληνες. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από ψυχολόγους μελετητές, η εσωστρέφεια αυτή έχει οδηγήσει σε πολλές αυτοκτονίες, αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων και του καρκίνου. Η εσωστρέφεια οφείλεται κατά ένα ποσοστό στην ιδιοσυγκρασία και την υπερηφάνεια των Ελλήνων, που όμως υποθάλπεται και καλλιεργείται από συντονισμένο σχέδιο κυβερνητικής ρητορικής και μερίδα των μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως μέσο ψυχικής καταστολής και απογοήτευσης των μαζών.

Το ερώτημα που προκύπτει αμείλικτο είναι πότε η εσωστρέφεια θα φτάσει στο ανώτατο σημείο καμπής και θα μετατραπεί σε εξωστρέφεια, όπως στη δυτική Ευρώπη. Ο οπορτουνισμός χωρίς αναστολές στη διακυβέρνηση, δημιουργεί δυσαρεστημένους πολίτες, που όταν φθάσουν στο όριο βρασμού, οδηγούνται στους δρόμους με θυμό και ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Απαιτείται το ταχύτερο μία αλλαγή, για να εφαρμοστεί το «Σχέδιο Ελλάδα», να επιλυθούν προβλήματα και να αποσοβηθεί το κακό.

slpress.gr/
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.