-->

Header Ads

Δωρεάν νερό και ενέργεια με τη βοήθεια του αέρα

Με τα αποθέματα πόσιμο νερού να μειώνονται επικίνδυνα, και την επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο για εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω έλλειψης νερού, η είδηση που ήρθε από τη Ρωσία, γέμισε αισιοδοξία την επιστημονική κοινότητα. Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο ερευνών της ρωσικής πόλης Σαμάρα, κατασκεύασαν μια νέα συσκευή, η οποία μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον αέρα της ερήμου.

Η αυτόνομη συσκευή είναι μια μη πτητική εγκατάσταση που ονομάζεται Vortex Spring, για την απόκτηση γλυκού νερού από τον ατμοσφαιρικό αέρα κι έχει συμπαγείς διαστάσεις: ύψος: 6-10 m, διάμετρος: 1-2 m και είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Η εγκατάσταση βασίζεται στην αρχή της συμπύκνωσης. Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία και όταν ο αέρας ψυχθεί, η υγρασία συμπυκνώνεται, με αποτέλεσμα καθαρό, απεσταγμένο νερό. Η ψύξη είναι ένα σαφές παράδειγμα συμπύκνωσης στη φύση.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της συσκευής του πανεπιστημίου της Σαμάρα από άλλες ανάλογες συσκευές βρίσκεται στο ότι η συσκευή αυτή αξιοποιεί τις στροβιλοειδείς ροές.

Οι προγραμματιστές της εγκατάστασης – μέλη του προσωπικού του Τμήματος Θερμικής Μηχανικής και Θερμικών Κινητήρων του Πανεπιστημίου της Σαμάρα – σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο στις ερημικές και άγονες περιοχές. Η ειρωνεία είναι ότι στον ξηρό ζεστό αέρα των ερήμων και των στεπών υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας, δηλαδή η συσκευή Vortex Spring είναι η πιο αποτελεσματική στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

«Η ιδέα να παίρνεις νερό από τον αέρα δεν είναι καινούργια. Σε σημειώσεις που κρατούσαν Άραβες περιηγητές, υπάρχουν αναφορές που λένε, ότι κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούσαν τα καραβάνια στον Μεγάλο Δρόμο του μεταξιού, υπήρχαν πηγάδια με νερό, η κατασκευή των οποίων ήταν τέτοια που δημιουργούσε στο εσωτερικό τους πτώση θερμοκρασίας, η οποία με της σειρά της προκαλούσε στροβιλοειδείς ροές. Χάρη σ’ αυτές τις ροές, ο πυρακτωμένος αέρας της ερήμου μετατρέπονταν σε κρύο νερό», λέει ο καθηγητής της έδρας θερμοτεχνικής και θερμικών κινητήρων του πανεπιστημίου της Σαμάρα Vladimir Biryuk, ο οποίος είναι ένας από τους κατασκευαστές της συσκευής.

Η «Vortex Spring » διαφέρει από τα πηγάδια της αρχαιότητας, αλλά χρησιμοποιεί επίσης και ροές στροβίλων. Η λήψη υγρασίας από τον ατμοσφαιρικό αέρα συμβαίνει μέσω της χρήσης του ανέμου, που πιέζεται χάρις στη ροή στροβίλου, με τη βοήθεια μιας «γεννήτριας στροβίλων». Στη συνέχεια ψύχεται σε «σημείο δρόσου» με τη βοήθεια ενός «ψύκτη στροβίλου». Το αποτέλεσμα αυτής της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, στα υδρόφοβα τοιχώματα της εγκατάστασης εμφανίζεται συμπύκνωμα, η υγρασία απομακρύνεται και συσσωρεύεται στη μονάδα συλλογής νερού. Ο ξηρός αέρας ανεβαίνει και βγαίνει στην ατμόσφαιρα μέσω του σωλήνα Venturi, ο οποίος διαθέτει ανεμιστήρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για μια αντλία που παρέχει νερό στους καταναλωτές.

Για την ευκολία συλλογής του γλυκού νερού, ο συλλέκτης νερού με τον συμπυκνωτή ψύξης τοποθετείται κάτω από την εγκατάσταση κάτω από την επιφάνεια. Με τη συσσώρευση του νερού στη μονάδα συλλογής νερού δίνεται στον καταναλωτή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η συσκευή παράγει μόλις πάνω από 0,8 m³ καθαρού κρύου νερού.

«Είναι πολύ σημαντικό το νερό που εξάγεται από την ατμόσφαιρα να αποδειχθεί ότι είναι πιο φθηνό σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Επιπλέον, η εγκατάσταση μας δεν απαιτεί κεφάλαια για λειτουργία», – λέει ο Vladimir Biryuk. Επιπλέον, λόγω των φυσικών πόρων – αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η λειτουργία της εγκατάστασης καθιστά το «The Vortex Spring» εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον και το κάνει να λειτουργεί ομαλά.

Πηγή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.