-->

Header Ads

Ο Γκούμας, ο Κατσίφας και η Βόρεια Ήπειρος


Μήπως ο αλβανικός εθνικισμός ετοιμάζει την κηδεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας; Θα το επιτρέψουμε;

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκηδεύθη καλυμμένος από την ελληνική σημαία. Αιωνία του η μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ήταν ένας αγνός Έλληνας, τον οποίο σκότωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το αλβανικό καθεστώς και συκοφάντησαν ορισμένοι Έλληνες ψευδοπροοδευτικοί.

Άλλο ένα παλικάρι είχε φονευθεί το 2010 μόνο και μόνο επειδή μιλούσε ελληνικά εντός Αλβανίας. Ήταν ο Αριστοτέλης Γκούμας. Δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Όπως δεν θα ξεχάσουμε και τους πολυάριθμους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οι οποίοι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του καταπιεστικού και αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία.

Μετά τον Γκούμα και τον Κατσίφα, ποιος άλλος -ο μη γένοιτο- θα κηδευτεί; Μήπως ο αλβανικός εθνικισμός ετοιμάζει την κηδεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας; Θα το επιτρέψουμε; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ηθική, εθνική και συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό που ζει στη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο και γενικότερα στο κράτος της Αλβανίας.

Είναι καιρός να σταματήσουν οι πάσης φύσεως υποχωρήσεις προς τη γειτονική χώρα, η οποία εφαρμόζει αφελληνισμό συστηματικό και ύπουλο. Με μπουλντόζες γκρεμίζει ελληνικά σπίτια, με τον νόμο περί μειονοτικών ζωνών περιορίζει την ελληνική παιδεία, με κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας αναγκάζει τους Έλληνες να φύγουν, με σκόπιμες καθυστερήσεις εμποδίζει τον εντοπισμό και την εκταφή των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941, με μετακινήσεις πληθυσμών φέρνει φανατικούς μουσουλμάνους σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας.

Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση που δίνει μηνύματα υποχωρήσεως από ελληνικής πλευράς. Να θυμίσουμε στους Αλβανούς ότι είναι ακόμη εν ισχύ το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν η χώρα τους και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Το πρωτόκολλο κατοχυρώνει μια μορφή ευρείας Αυτοδιοικήσεως για τους Ορθόδοξους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κυρίως στους τομείς της θρησκείας, της Παιδείας, της εκλογής τοπικών αρχόντων και της δημόσιας τάξης.

Να δηλώσουμε ότι η Αλβανία δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν σεβαστεί εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Βόρειος Ήπειρος, διότι η Ήπειρος είναι μία ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ενιαία περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η οποία διαιρέθηκε με τα σύνορα του 1913. Θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν απεμπολούμε την ελληνική ιστορία του βόρειου τμήματος της Ηπείρου. Άλλωστε, με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας η Αλβανία αναγνώρισε τους κατοίκους των νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς ως Ηπειρώτες.

Να αποστείλουμε σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας με τις κατοχικές Αρχές.

Ας ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Βορειοηπειρωτών!

Δημοκρατία


Ο Κατσίφας ήταν Έλλην Βορειοηπειρώτης, ο οποίος «έφυγε» υπερασπιζόμενος την ταυτότητά του

Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό του, τους Βουλιαράτες, θα διαβάσατε πολλά. Διαβάσατε και τις ιστορικές βλακείες των διαφόρων Φίληδων του κόσμου αυτού, των διαφόρων κομπλεξικών, οι οποίοι επιχείρησαν να ρίξουν λάσπη στον ήρωα. Να υποβαθμίσουν τη θυσία του. Κάποιοι προσπάθησαν να πνίξουν μέσα σε ένα πέπλο σιωπής όσα φωνάζουν οι Βορειοηπειρώτες αλλά και όσοι ανέβηκαν από τις πόλεις και τα χωριά τους για να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο μας.

Ομως, και για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στη χώρα μας: Και αυτό δεν ήταν άλλο από το γεγονός της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δερόπολης. Του δήμου στον οποίο ανήκει διοικητικά το χωριό Βουλιαράτες. Και το οποίο σε αυτή του την έκτακτη συνεδρία αποφάσισε να ταφεί με έξοδα του δήμου ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Να ταφεί με δημόσια έξοδα ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. Ο άνθρωπος τον οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός κατηγόρησε ως τρομοκράτη. Ο άνθρωπος τον οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκάλεσε ψυχοπαθή και για τον οποίο σχολίασε ότι ευτυχώς δεν πέθανε και κανείς αθώος. Ο άνθρωπος τον οποίο οι εδώ κυβερνώντες αποκάλεσαν ψυχικά ασταθή. Ο άνθρωπος για τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να μας πείσει ότι ήταν έμπορος ναρκωτικών. Ο άνθρωπος για τον οποίο κάποιοι δεν έχουν βγάλει ακόμη κουβέντα, υπονοώντας έτσι ότι δεν συνέβη και κάτι σπουδαίο.

Και όμως, αυτό τον άνθρωπο οι Αρχές του τόπου του αποφάσισαν να τον κηδεύσουν δημοσία δαπάνη. Οχι γιατί ήταν κάποιο εξέχον μέλος της κοινωνίας, όχι γιατί ήταν κάποιος γνωστός καλλιτέχνης -όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- ή γιατί είχε κάποιον θεσμικό ρόλο.

Αυτό συνέβη μόνον και μόνον λόγω της θυσίας του. Αυτό συνέβη μόνον και μόνον λόγω του μεγέθους της πράξης του. Αυτό συνέβη μόνον και μόνον επειδή οι συντοπίτες του κατανοούν πολύ περισσότερο από εμάς τις συνθήκες που οδήγησαν στη δολοφονία του. Και το κάνουν ερχόμενοι σε κόντρα με την ίδια την κυβέρνηση του κράτους στο οποίο ανήκουν - από το οποίο σε μεγάλο βαθμό ορίζονται οι τύχες τους.

Είναι μια πολύ σημαντική δήλωση από πλευράς του συγκεκριμένου δήμου. Μία δήλωση η οποία, σίγουρα, θα έχει συνέπειες. Τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί θα υποστούν. Για να πουν σε όλους εμάς ότι ο Κατσίφας δεν ήταν εγκληματίας, δεν ήταν τρελός, δεν ήταν έμπορος ναρκωτικών. Αλλά ένας Ελλην Βορειοηπειρώτης, ο οποίος «έφυγε» υπερασπιζόμενος την ταυτότητά του.

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.