-->

Header Ads

Σχετικά με τις...συζητήσεις εκκλησίας και κυβέρνησης


Τσίπρας – Ιερώνυμος: Οι δύο μεγάλοι χαμένοι ενός... ναυαγίου


Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ιερώνυμος επιχείρησαν να φέρουν εις πέρας μια συμφωνία πολιτικού – οικονομικού χαρακτήρα, αφού ο Πρωθυπουργός εξέλαβε ως ευκαιρία τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, προκειμένου να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και ταυτόχρονα να εντάξει στις προεκλογικές του παροχές την ανακοίνωση 10.000 νέων προσλήψεων. Η ιστορική όμως συμφωνία μετατρέπεται σε φιάσκο εκθέτοντας και τους δύο.


Η νέα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που «λύνει προβλήματα» βρήκε μεν υποστήριξη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας εν τούτοις για μια ακόμη φορά δεν κατόρθωσε να πετύχει τον τελικό του στόχο με αποτέλεσμα να σύρεται πλέον σε μια ρήξη βάζοντας απέναντί του το σύνολο του κλήρου αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Ο Πρωθυπουργός αγνόησε το λαϊκό αίσθημα, κυρίως σε αυτή την περίπτωση το θρησκευτικό, αλλά και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του ιερείς. Τα βρήκε με την Ιεραρχία υποσχόμενος οικονομικά ανταλλάγματα όπως η αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, μοίρασε «προβλεπόμενα» έσοδα και έταξε επιδοτήσεις που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν για τη μισθοδοσία του κλήρου.

Όπως και στη συμφωνία των Πρεσπών, κινήθηκε εν κρυπτώ με στόχο και πάλι να χτυπήσει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σημείο που εκτίμησε ότι θα του δημιουργούσε πρόβλημα και εσωκομματικές ρήξεις. Όπως ακριβώς έπραξε με το Σκοπιανό θεώρησε ότι η Ν.Δ. θα έρθει σε σύγκρουση με ένα τμήμα της, έχοντας ο ίδιος λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με την επιτυχή έκβαση του συνόλου της μεταξύ τους συμφωνίας.

Απέτυχε και αυτή τη φορά. Η Ν.Δ. εμφανίσθηκε με συγκεκριμένες θέσεις και όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας των Σκοπίων ανέδειξε εξ αρχής την πραγματικότητα. Δηλαδή ότι πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία που συμφέρει την εκκλησία και ταυτόχρονα επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να τη χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς.

Ο πρωθυπουργός πλέον αναγκάζεται να οδηγηθεί σε ρήξη όχι τόσο με τους Ιεράρχες όσο με το σύνολο των 10000 κληρικών για τους οποίους δηλώνει τώρα ότι θα αποφασίσουν ο ίδιος και η κυβέρνηση του και θα νομοθετήσουν προκειμένου να τεθούν εκτός δημοσίου.

Ο Ιερώνυμος

Το έτερο μέλος της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγαίνει βαθύτατα πληγωμένος από την υπόθεση αυτή. Εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί μια οικονομική συναλλαγή με βάση κυρίως την αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία σε βάρος του κλήρου που αντιδρά στην προσπάθεια να τεθεί εκτός δημοσίου.

Οι αντιδράσεις σημαντικές ενώ ο ίδιος με τις εν κρυπτώ συνομιλίες ακόμη και από την πλειοψηφιά των Μητροπολιτών είναι εκτεθειμένος για τους χειρισμούς του αλλά και για το γεγονός ότι καταγράφεται να βάζει «πλάτη» προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Υπερεκτιμώντας μάλιστα τις δυνάμεις του διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό πως η συμφωνία θα περάσει από την ιεραρχία και ως εκ τούτου θα την αποδεχθεί και ο κλήρος. Φευ. Οι αντιδράσεις ήταν και ειναι τέτοιες που είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να τις διαχειριστεί.

Είναι ενδεικτικό πως είναι η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε μέσα στην Ιερά Σύνοδο τα τελευταία δέκα χρόνια από μεγάλη μερίδα των Μητροπολιτών ο αριθμός των οποίων ήταν τέτοιος που τον απέτρεψε από τον να βάλει σε ψηφοφορία την πρότασή του.

Αναγκάστηκε δε να αποδεχθεί στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης την πρόταση να μη τεθεί καν προς συζήτηση με την πολιτεία το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών αν και αρχικά είχε δηλώσει πως αποτελεί βασικό παράγοντα στο πλαίσιο της συμφωνίας προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο Ιερώνυμος κινήθηκε με γνώμονα μια συναλλαγή δίνοντας όμως στον Πρωθυπουργό προεκλογικό βήμα. Και αυτό επιβεβαιώνεται από Μητροπολίτες, προσκείμενους σε αυτόν, που εμφανίσθηκαν να βάλουν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέκρινε τη συμφωνία και κυρίως τον τρόπο που αυτή έγινε μέσα από μυστικές συνεργασίες και συναντήσεις στενών συνεργατών των δύο πλευρών.

Το γεγονός είναι ότι για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε χωρίς να ενημερώσει κανέναν, χωρίς να ζητήσει τη συναίνεση έστω των λοιπών πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, να ανοίξει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας. Δεν ζήτησε συναίνεση, δεν κάλεσε σε διάλογο και απλά ανακοίνωσε μια «ιστορική» συμφωνία με τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου που οδηγήθηκε όμως σε ναυάγιο.

«Σχίσμα» στην Εκκλησία

Η χθεσινή σύνοδος της Ιεραρχίας αποτελεί την πρώτη αλλά μεγάλη ήττα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας αντέδρασαν για πρώτη φορά και μάλιστα άσκησαν κριτική στο πρόσωπο του πρώτου μεταξύ ίσων Ιερώνυμου κατηγορώντας τον ακόμη και για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Οι διάλογοι ήταν έντονοι αλλά αυτό που προκάλεσε την εξέγερση των Ιεραρχών ήταν η προσπάθεια του Ιερώνυμου να θέσει τους δικούς του όρους στη συζήτηση για την... πρόθεση συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητα είναι ενδεικτικά εν τούτοι οι Μητροπολιτες στην πλειοψηφία τους εμφανίσθηκαν στην πορεία της συνόδου έτοιμοι για όλα. Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε να αντιλαμβάνεται πως οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες αφού η κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπό του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες όπως ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους και επικεφαλής της Αποστολής, Κωστής Δήμτσας, ήταν έντονες.

Οι κατηγορίες αφορούσαν τις εν κρυπτώ συνομιλίες, την ανακοίνωση της συμφωνίας χωρίς να έχουν ενημερωθεί, εκτός από αυτούς που ανήκουν στο στενό του περιβάλλον, αλλά και θέματα όπως το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη η θέση των 10000 κληρικών.

Μάλιστα δεν έλειψαν και αναφορές περί μιας οικονομικής συναλλαγής μεταξύ Κράτους Εκκλησίας που πλήττει επί της ουσίας το λειτούργημα των ιερέων δημιουργώντας μια άκρως αρνητική εικόνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε κυρίως μετά την αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου είναι το γεγονός πως ο Ιερώνυμος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να αποδεχθεί χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας νομοθετήσει, όπως ανακοίνωσε, το σύνολο της κατ αρχήν συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα κατηγορηθεί ευθέως από συγκεκριμένους Μητροπολίτες που πλέον έχουν στο πλευρό τους και τους κληρικούς.

Liberal


Μαξίμου: Εμείς θα αποφασίσουμε για τη μισθοδοσία των Κληρικών


Της Νίκης Ζορμπά

Μήνυμα προς Κληρικούς ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας τους θα το αποφασίσει η Κυβέρνηση και όχι οι ίδιοι, στέλνει το Μαξίμου, στον απόηχο του "όχι" της Ιεράς Συνόδου σε αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνουν ότι: "Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας".

Στο πλευρό Τσίπρα ο Ιερώνυμος

Στο μεταξύ, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρχιεπίσκοπος τάσσεται υπέρ Τσίπρα για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.

"Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας".

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Capital


Σύγκρουση Μητροπολιτών - Ιερώνυμου στην Ιεραρχία - Αποκαλυπτικοί διάλογοι


Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκεσε αρκετές ώρες «ναυάγησε» η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ ήταν η πρώτη φόρα στη μέχρι τώρα θητεία του Αρχιεπισκόπου που αμφισβητήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, παρότι έως τώρα ο Αρχιεπίσκοπος περνούσε προτάσεις μέχρι και στην Ιερά Σύνοδο χωρίς αντιδράσεις και σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, σήμερα υπήρξαν όχι μόνο αντιπαραθέσεις αλλά και αποχωρήσεις μητροπολιτών.

Στην προσπάθεια του να πείσει τους αντιδρώντες μητροπολίτες να συναινέσουν, ο Αρχιεπίσκοπος υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενσωματωθεί στη συνταγματική αναθεώρηση η υποχρέωση της πολιτείας να επιδοτεί εσαεί την εταιρεία αναπτύξεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, το κόστος της μισθοδοσίας κληρικών και υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδας.

Παρά την προσπάθειά του η συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, πολλοί μητροπολίτες αντέδρασαν.

Σύμφωνα με τον skai.gr, ενδεικτικό του θερμού κλίματος οι διάλογοι που καταγράφηκαν:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε. Αφήστε με να μιλήσω...

Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;

Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό,τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.

Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι

Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετά από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.
Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε: «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.
Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.


Ο Τσίπρας «παρασύρεται» σε ρήξη με τους κληρικούς


Το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η... ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου προκαλεί αναταράξεις. Μετά την απόρριψη της μεταφοράς των κληρικών εκτός δημοσίου από την Ιεραρχία το Μαξίμου δηλώνει ότι η απόφαση για το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών «αποτελεί – σε κάθε περίπτωση - ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι μετά την απόφαση της Ιεραρχίας «η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» καθώς και ότι «το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Η αναφορά αυτή δείχνει ότι το Μαξίμου λαμβάνει ως συμφωνία το Κοινό Ανακοινωθέν για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δηλώσει πως αποτελεί απλά μια πρόθεση συμφωνίας καθώς και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθέτηση με βάση αυτό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας όπου αποφασίστηκε να συζητηθούν τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα - Ιερώνυμου αλλά όχι αυτό που αφορά στη μεταφορά της μισθοδοσίας των κληρικών εκτός δημοσίου το οποίο ομοφώνως δεν έγινε αποδεκτό.


Ικανοποίηση Ιερώνυμου για τις δηλώσεις του ΠρωθυπουργούΤην ώρα που η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι θα νομοθετήσει επί του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα – Ιερώνυμου, αγνοώντας το σημερινό όχι της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτές τις δηλώσεις απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε:
«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».


Ηχηρό "όχι" των αρχιερέων στη συμφωνία Τσίπρα - ΙερώνυμουΣε ναυάγιο τείνει να μετατραπεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου μετά την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας να θέσει εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών και της απομάκρυνσής του από το Δημόσιο. Ομοφώνως οι Ιεράρχες μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θέτει θέμα συνέχισης του διαλόγου στη βάση της αρχικής συμφωνίας Κυβέρνησης και Εκκλησίας αρνούμενοι όμως να εντάξουν σε αυτή το σημείο που αφορά στη μισθοδοσία.

Αν και συνολικά η αποκαλούμενη κατ αρχήν συμφωνία περιλαμβάνει 15 σημεία μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας το θέμα των κληρικών και της παραμονής τους ή μη στο Δημόσιο δύναται να προκαλέσει αναταράξεις και τελικά να οδηγήσει την «ιστορική συμφωνία» στον πάγο, δεδομένης της έμφασης που έδωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο χώρο που θα προέκυπτε για 10000 προσλήψεις.

Με την απόφαση αυτή, η Ιεραρχία της Εκκλησίας απορρίπτει έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 15 ότι «οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Γι αυτό το θέμα είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μετά από έντονο επεισόδιο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν του επέτρεψε να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. υπήρξε και δεύτερη αποχώρηση, αυτή του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, αφού έκανε την εισήγησή του.

Το ανακοινωθέν της ιεραρχίας:
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Η ευθύνη των 82 Ιεραρχών


Η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος είναι περισσότερο κρίσιμη παρά ποτέ. Συγκαλείται στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και, όπως είναι προφανές, οι αποφάσεις της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το τοπίο της «επόμενης ημέρας».

Οι 82 μητροπολίτες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ορθοδοξία και η Εκκλησία βάλλονται από διάφορες πλευρές και με ποικίλες σκοπιμότητες. Ηδη αποτελεί κοινό μυστικό ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα των ιεραρχών εκφράζει τις επιφυλάξεις ή ακόμη και την πλήρη αντίθεσή της με όσα συμφώνησαν τις προάλλες κατά τη συνάντησή τους ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος. Η ανησυχία είναι έκδηλη και δικαιολογημένη, καθώς έχει γίνει φανερό το κομματικό παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, «χρησιμοποιώντας» την Εκκλησία εν όψει και των επόμενων εκλογών.

Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, αποδείχθηκε -αν μη τι άλλο- ευάλωτος. Προχώρησε σε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό, η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως λύνει. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους περίπου 9.000 κληρικούς και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας αυτής είναι πολλές, ενώ πολύ περισσότερα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει.

Μπορεί το κυβερνών κόμμα, με την αρνητική προϊστορία που διαθέτει άλλωστε όσον αφορά τις σχέσεις του με την Εκκλησία και την πίστη, να έχει τους λόγους τους να προωθεί τέτοια σχέδια. Καθήκον, και μάλιστα ιερό, της Ιεραρχίας είναι όμως να μη συναινέσει και να μην αφήσει να εξελιχθεί κανενός είδους κομματικό παιχνίδι, που πλήττει πολλαπλά το κύρος και την υπόσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ειδικά η προστασία του κλήρου, που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εύλογη αναστάτωση και ανασφάλεια, είναι αυτονοήτως μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από το σύνολο της Ιεραρχίας.

Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί δεν απαντάται με απλές φραστικές διαβεβαιώσεις, με δεδομένη και την ασυνέπεια λόγων και έργων που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ...

Ο κ. Ιερώνυμος με τους γενικότερους χειρισμούς του δημιούργησε μια εικόνα διχασμού, την ώρα που οι κίνδυνοι για το έθνος και την πατρίδα επιτάσσουν ενότητα, με την Εκκλησία σε ρόλο πνευματικού καθοδηγητή. Σήμερα, η Ιεραρχία καλείται να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Δημοκρατία


Ο Ιερώνυμος ζητάει στήριξη και αποχώρησε ο Μεσσηνίας

Τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεδρίαση, η οποία θα αποφανθεί για το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας


Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αυτή την ώρα καθώς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως αναφέρει σήμερα και η «Κ», πρότεινε την δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα αποτελείται από νομικούς και κληρικούς για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Η σύνοδος της Ιεραρχίας συνεχίζεται.
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.