-->

Header Ads

Ποιος θα τελειώσει τον Ρουβίκωνα


Ας αφήσουν επιτέλους την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της


Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Είμαστε θεατές των τελευταίων γεγονότων που συμβαίνουν στην Ελληνική Αστυνομία. Οι προπηλακισμοί εναντίον αστυνομικών από ομάδα πολιτών στα δικαστήρια χωρίς να πραγματοποιηθούν συλλήψεις, τα γκέτα των περιοχών των Εξαρχείων και του Μενιδίου καλά κρατούν, οι επιθέσεις των ομάδων του Ρουβίκωνα σε πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα, δημόσιες υπηρεσίες, οι τρομοκρατικές ομάδες που κυριαρχούν, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εγκληματικότητα και την αδυναμία της ουσιαστικής προστασίας των πολιτών από την καθημερινή παραβατικότητα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που χρήζει την παρέμβαση της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η έλλειψη των μέσων και του απαραίτητου εξοπλισμού του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατεύσουν καταρχήν τον εαυτό τους και συγχρόνως να εκτελέσουν το καθήκον τους, είναι ακόμη μία κύρια παράμετρος που είναι συνάρτηση με την επικρατούσα δυσμενή κατάσταση, δημιουργώντας παράλληλα ερωτήματα ως προς την λογική της κυβέρνησης στην εφαρμογή της έννομης τάξης, που είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας.

Ας σταθούμε για λίγο σε αυτή την ομάδα που λέγεται Ρουβίκωνας. Ποιοι είναι οι Αρχηγοί της ομάδας; Τι επιθυμούν να πετύχουν με την εγκατάσταση τους στα Πανεπιστήμια; Ποια είναι τα μηνύματά τους; Ποιοι είναι οι στόχοι τους; Είναι ερωτήματα που η Αστυνομία οφείλει να διερευνήσει και η κυβέρνηση να απαντήσει.

Το γκέτο των Εξαρχείων υφίσταται διαχρονικά εδώ και πολλά χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιβάλλει την τάξη προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και της διαφύλαξης των περιουσιών των κατοίκων και των επαγγελματιών που βλέπουν τις θυσίες μίας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται. Γιατί η Πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλλει την έννομη τάξη σε αυτή την περιοχή; Τι είναι αυτό που την εμποδίζει;

Πρόσφατα γιορτάσαμε την 17 Νοέμβρη ως ημέρα μνήμης όλων των νεκρών που θυσιάστηκαν και βασανίστηκαν την περίοδο της επταετίας των συνταγματαρχών. Αντί να τιμήσουμε ειρηνικά την επέτειο, βλέπουμε πάλι το ίδιο διαχρονικό έργο επί σαράντα περίπου χρόνια, όπου το γκέτο των αναρχικών συνεχίζει με το ίδιο ρυθμό την καταστροφική τακτική της περιοχής του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας παράλληλα τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Μέχρι πότε θα είμαστε θεατές αυτής της ταινίας; Υπάρχει εφαρμόσιμο σχέδιο της Πολιτείας για την εξάλειψη αυτής της αρρώστιας;

Η εγκληματικότητα καλά κρατεί με ανοδική τάση. Η απαξίωση και η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας λόγω της οικονομικής στενότητας, της ανεργίας των νέων, του μεταναστευτικού, έχουν δημιουργήσει επί πλέον διάφορες μορφές παραβατικότητας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Αστυνομίας, που είναι υποχρεωμένη λόγω της οικονομικής στενότητας με τον φτωχό εξοπλισμό σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει να παράγει το προβλεπόμενο από τον νόμο έργο.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεφύγει από τις παλιές ιδεοληψίες και τις νοοτροπίες της για την Αστυνομία, να αντιληφθεί ότι τα επιχειρησιακά μέτωπα έχουν αυξηθεί ενώ οι παράμετροι που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας παραμένουν στάσιμες με φθίνουσα πορεία.

Συνεπώς η Αστυνομία μας χρειάζεται μία νέα ευέλικτη οργανωτική δομή με άριστο εκπαιδευμένο προσωπικό, όπου η πολιτεία θα της παρέχει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην αποστολή της.

Οφείλει επίσης η ηγεσία του υπουργείου να ξεχάσει τις αφελείς δηλώσεις και να αντιληφθεί ότι ο αστυνομικός είναι κινούμενος στόχος, η ζωή τους καθημερινά βρίσκεται σε κίνδυνο και επομένως η μέριμνα οικονομική και ηθική θα πρέπει να συνδέεται και να είναι ανάλογη με το προσφερόμενο έργο τους.

HellasJournal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.