-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Το νέο στρατηγικό πάζλ στη Μεσόγειο και η ανακατανομή ρόλων για την Ελλάδα και την Κύπρο

Του Κώστα Βενιζέλου

Όσο η Άγκυρα θα ανεβάζει τους τόνους, ο Ερντογάν και οι παρακοιμώμενοι του θα εξαπολύουν απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, τόσο περισσότερο θα ενισχύονται οι πιθανότητες και οι δυνατότητες, να αποδώσουν οι συνεργασίες που έχουν συνάψει Αθήνα και Λευκωσία στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.

Είναι προφανές πως αυτή την περίοδο, φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό αφορά περισσότερο την Κύπρο, η οποία αντιμετωπιζόταν διαχρονικά ως κομμάτι των ελλαδοτουρκικών σχέσεων και στα πλαίσια των εξισορροπητικών κινήσεων της Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη συνοχή της Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον, λοιπόν, επιχειρεί για διάφορους λόγους να αλλάξει όδευση του άξονα. Έχοντας ως βασικό παίκτη στην περιοχή το Ισραήλ, εντάσσει στο παιχνίδι την Ελλάδα, την Κύπρο και φθάνει μέχρι και την Πολωνία. Κι αυτό χωρίς να εγκαταλείπεται η Τουρκία, που σίγουρα οι Αμερικανοί τη θέλουν στο δυτικό μαντρί. Ωστόσο, αυτή την περίοδο το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να αυτονομηθεί και να κάνει παιχνίδι με Ρωσία και Ιράν. Πόσο θα κρατήσει η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Είναι, ωστόσο, σήμερα ένα δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη.

Μια υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να μην έχουν εναλλακτικά σενάρια προώθησης των στρατηγικών τους επιδιώξεων. Κι αυτό κάνουν αυτή την περίοδο με τα ανοίγματα προς παραδοσιακούς ή μη φίλους.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον αποτελεί επιβεβαίωση της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Οι επαφές του κ. Χριστοδουλίδη στην αμερικανική πρωτεύουσα απέδειξαν πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας και αναβάθμισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπάρχει, συνεπώς, ένα ανοικτό παράθυρο σήμερα για να αξιοποιηθεί η παρούσα συγκυρία και να έχει κέρδος η Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη μια οι κακές σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ και από την άλλη η αμερικανική εμπλοκή στα ενεργειακά εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνθέτουν το πάζλ των νέων δεδομένων.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ότι οι Αμερικανοί θα γίνουν οι προστάτες μας ή θα μας υπερασπιστούν έναντι της Τουρκίας. Αυτό που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και μόνο, χρησιμοποιώντας κι άλλες χώρες για εκπλήρωση τους. Το ζητούμενο είναι πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη συγκυρία αυτή, αναδεικνύοντας τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα.

HellasJournal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.