-->

Header Ads

Οι Κινέζοι έχουν εξαπατήσει τον Trump. Γιατί οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο

ΜΟΣΧΑ, 16 Οκτωβρίου - RIA Novosti, Maxim Rubchenko.

Οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο με τη ΛΔΚ: η ανισορροπία στο διμερές εμπόριο έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το πλεόνασμα του Πεκίνου ήταν 34,13 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν τρία δισεκατομμύρια περισσότερα από τα στοιχεία του Αυγούστου. Πώς οι Κινέζοι καταφέρνουν να παρακάμψουν τους αμερικανικούς εμπορικούς περιορισμούς

Κάτι πήγε στραβά

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 225,79 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017 υπήρχαν 196 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο. Αυτά είναι τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών στατιστικών.

Οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 14,5% σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό είναι αισθητά μεγαλύτερο από το Αύγουστο (9,8% σε ετήσια βάση) και από τις προβλέψεις των δυτικών εμπειρογνωμόνων που ανέμεναν μια επιβράδυνση 8,9%.

Και η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων επιβραδύνθηκε απότομα: από 19,9% τον Αύγουστο σε 14,3% το Σεπτέμβριο (σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι).

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εξηγούν την ενίσχυση της ανισορροπίας του εμπορίου από το γεγονός ότι οι εταιρείες αυξάνουν τις αγορές, φοβούμενοι την τρίτη δέσμη δασμών για τα κινεζικά αγαθά, η δυνατότητα την οποία υπενθύμισε ο Donald Trump στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Σε συνέντευξη στην CBS, ανακοίνωσε την παρέμβαση της Κίνας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και απείλησε με νέους περιορισμούς αν το Πεκίνο συνεχίσει να το κάνει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Trump, δεν θέλει να βυθίσει την κινεζική οικονομία στην κατάθλιψη. "Θέλω να διαπραγματευτούν μια δίκαιη συμφωνία μαζί μας, θέλω να ανοίξουν τις αγορές τους επειδή οι αγορές μας είναι ανοικτές", τόνισε ο πρόεδρος.

Το Πεκίνο αποκρίθηκε γρήγορα: την επόμενη μέρα, ο Πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Cui Tiankai είπε ότι η Κίνα δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, αλλά αναγκάστηκε να ενεργήσει σύμφωνα με τις περιστάσεις. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες για αθέμιτο εμπόριο, ο πρεσβευτής επεσήμανε ότι "οι ενεργές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανέκαθεν έφεραν καλά κέρδη στην αμερικανική πλευρά".

Πάντα πάνε γύρω
Αμερικανική επιχειρηματίες προσπαθούν zapastic κινεζικών προϊόντων μπροστά από ένα νέο γύρο οικονομικός πόλεμος δεν είναι η μόνη ή η κύρια αιτία της αύξησης του εμπορίου ανισορροπία. Το πιο σημαντικό, το Πεκίνο έχει βρει τρόπους για να παρακάμψει τα αμερικανικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με μια κορυφαία αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, τους τελευταίους μήνες, οι εισαγωγείς των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πληρώσει νέα τέλη είναι από το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία εταιρείες ελκυστικές προσφορές για την προμήθεια των κινεζικών προϊόντων στις παλιές τιμές.

Δεδομένου ότι η δημοσίευση της κινεζικής εισαγωγέα κόντρα πλακέ με τον προμηθευτή David Wyss τον προειδοποίησε ότι τα προϊόντα δεν θα τα κινεζικά σημάδια και διαθέτουν στην αμερικανική τελωνειακή από διαφορετική πηγή.

Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι, προκειμένου να παρακάμψουν τα καθήκοντα, οι Κινέζοι σχημάτισαν μια ζώνη μεσάζοντων εταιρειών στα λιμάνια φορτίου της Νότιας Ασίας με το κέντρο στο Μαλαισιανό νησί Penang. Η πλαστογράφηση των εγγράφων μεταφοράς και η αντικατάσταση των κωδικών εμπορευμάτων για την κάλυψη της κινεζικής προέλευσης προϊόντων είναι ήδη ένας ολόκληρος κλάδος παραγωγής.

Ειδικότερα, μετά την επιβολή από τον Trump χαλυβουργικών δασμών τον Μάρτιο, οι κινεζικές πλάκες από χάλυβα εισήχθησαν υπό το πρόσχημα των "μερών ατμοστρόβιλων από τη Σιγκαπούρη". Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αμερικανικές τελωνειακές στατιστικές, τον Ιούνιο, οι εισαγωγές χαλύβδινων δίσκων μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, αλλά οι εισαγωγές "μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" (συμπεριλαμβανομένων των στροβίλων) αυξήθηκαν κατά 21%.

Οι δίσκοι κοπής διαμαντιού που κατασκευάζονται στην Κίνα, οι εισαγωγικοί δασμοί για τους οποίους έχουν αυξηθεί στο 82%, έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόσχημα των "τροχών λείανσης" υποτίθεται ότι προέρχονται από το Βιετνάμ. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε από τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές τον Ιούλιο.

Συνολικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, για έξι μήνες, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου εντόπισαν 146 απάτες με την αντικατάσταση κωδίκων βασικών εμπορευμάτων για τα κινεζικά προϊόντα. Αυτό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό, τι το σύνολο του περασμένου έτους, αλλά είναι απολύτως ασύγκριτο με τα 18.927 είδη εμπορευμάτων που περιλαμβάνονται στην ονοματολογία των ΗΠΑ για την εξωτερική οικονομική δραστηριότητα.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν φυσικά όλα τα φορτία που προέρχονται από τη Νότια Ασία, επομένως τα κινεζικά προϊόντα θα εισέλθουν αναπόφευκτα στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς καθήκοντα υπό τη μορφή εμπορεύματος από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και άλλες χώρες της περιοχής.

"Η Κίνα έχει 18.927 τρόπους για να παρακάμψει τα τιμολόγια των εισαγωγών των ΗΠΑ", λέει η Wall Street Journal.

Αυτό μειώνει τις πιθανότητες της Ουάσινγκτον να κερδίσει εμπορικό πόλεμο σχεδόν στο μηδέν: ακόμη και αν το μερίδιο της Κίνας στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας μειωθεί, το μερίδιο του Βιετνάμ, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και άλλων χωρών θα αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη εξωτερικού εμπορίου, που η Trump επιδιώκει να μειώσει, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Δεν είναι αναντικατάστατο

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη διατήρηση του όγκου των παραδόσεων αλλά και για την αντικατάσταση των αμερικανικών αγαθών από ανάλογα από άλλες χώρες. Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου, η ΛΔΚ σχεδιάζει να μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς για όλους τους εξωτερικούς εμπορικούς εταίρους που συμμετέχουν στο εμπόριο με τον περισσότερο ευνοούμενο έθνους.

Ειδικότερα, ευνοϊκότερες συνθήκες θα λάβουν η Ρωσία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Αυτό, φυσικά, είναι πολύ αντιπαθητικό από Αμερικανούς επιχειρηματίες. Οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές ενώσεις της χώρας (η εθνική ομοσπονδία λιανικής πώλησης, η ένωση λιανικών ηγετών και άλλοι) άρχισαν ακόμη μια εκστρατεία κατά των νέων εισαγωγικών δασμών.

Οι επιχειρηματίες κυκλοφόρησαν μια εμπορική ονομασία Tariff Beat στην καρδιά της χώρας, η οποία εξηγεί ότι ο εμπορικός πόλεμος κοστίζει Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε ορισμένα κράτη, τα έξοδα των αμερικανικών εταιρειών έχουν διπλασιαστεί, ενώ στο Μίτσιγκαν - τρεις φορές σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εκκινητές της εκστρατείας αναμένουν να δημιουργήσουν ψηφοφόρους εναντίον των Κογκρέσσων που υποστήριξαν την εισαγωγή εισαγωγικών δασμών για την αποτροπή της νίκης των υποστηρικτών των εμπορικών πολέμων στις μεσοπρόθεσμες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

РИА Новости
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.