-->

Header Ads

Χωρικά ύδατα a la carte - Με δώρο στην Τουρκία το αντίο Κοτζιά

Του Νίκου Ιγγλέση

Αποχωρώντας, στις 20-10-18, από το Υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι παραδίδει στον αντικαταστάτη του – τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – έτοιμο προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή, από τα Διαπόντια Νησιά (βόρεια της Κέρκυρας) μέχρι τα Αντικύθηρα (νότια της Πελοποννήσου).

Επειδή στα χωρικά ύδατά της, σε αντίθεση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), μια χώρα ασκεί πλήρη κυριαρχία, όπως ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος, ο αποχωρών Υπουργός Εξωτερικών υπερηφανεύτηκε ότι για πρώτη φορά μετά 70 χρόνια – από τότε που έγινε η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων – η Ελλάδα επεκτείνει την κυριαρχία της, χάριν των δικών του προσπαθειών.

Το καίριο και αμείλικτο ερώτημα είναι γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων περιορίζεται μόνο στη Δυτική Ελλάδα και δεν επεκτείνεται σ’ όλο το μήκος των ηπειρωτικών και νησιωτικών ακτών της χώρας μας; Βέβαια ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι, σ’ ένα επόμενο στάδιο, θα γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης, της Ανατολικής Πελοποννήσου, στο Σαρωνικού, την Εύβοια και στον Παγασητικό κόλπο! Για τα χωρικά ύδατα βόρεια της Μαγνησίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και όλων των νησιών του Αιγαίου Πελάγους ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτα. Γιατί άραγε;

Με βάση τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS ΙΙΙ του 1982), την οποία επικύρωσε η Ελλάδα το 1995, μια χώρα μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια (περίπου 22,2 χιλιόμετρα) από τις ακτές της. Αυτό το έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου. Η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει, μέχρι σήμερα, τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας γιατί θεωρεί ότι αντιστρατεύεται τα εθνικά συμφέροντά της στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου με την πληθώρα ελληνικών νησιών. Λίγους μήνες μετά την επικύρωση από τη χώρα μας της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας η τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψήφισμά της απειλεί την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο (casus belli) αν επιχειρήσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της. Αυτή η τουρκική απειλή έχει αποτρέψει όλες τις φοβικές ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 να ασκήσουν τα δικαιώματα της χώρας μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ακόμα και όταν η Ελλάδα συμφώνησε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν έθεσε ως προϋπόθεση την άρση του casus belli, ούτε βέβαια την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.


Η Τουρκία έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια στις ακτές της στον Εύξεινο Πόντο και σ’ αυτές της Ανατολικής Μεσογείου (βόρεια της Κύπρου). Για την αναθεωρητική Τουρκία το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί ειδική περίπτωση στην οποία δεν μπορεί να έχει εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο και προσπαθεί να εξαναγκάσει τη χώρα μας μέσω διαπραγματεύσεων στον καθορισμό όχι μόνο του εύρους των χωρικών υδάτων αλλά και της ΑΟΖ (200 ναυτικά μίλια από τις ακτές- συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων). Για την Τουρκία τα ελληνικά νησιά, του Καστελόριζου συμπεριλαμβανομένου, δε δικαιούνται ΑΟΖ γιατί «κάθονται» πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Αντίθετα η μικρή, αδύναμη και ημι-κατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων από το 1993 και ΑΟΖ από το 2004.

Η τμηματική επέκταση (α λα τούρκα) των ελληνικών χωρικών υδάτων, που προετοίμασε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποτελεί όχι απλά ένα ακόμη λάθος αλλά ένα εθνικό έγκλημα, γιατί, με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι το Αιγαίο αποτελεί ειδική περίπτωση, στην οποία δεν μπορεί να έχει εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Πρόκειται ακριβώς για αυτό που ισχυρίζεται και επιδιώκει να επιβάλλει στη χώρα μας η νεο-οθωμανική Τουρκία.

GreekAttack


Mε δώρο στην Τουρκία το αντίο Κοτζιά
Η «σαλαμοποίηση» της αιγιαλίτιδας ζώνης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δικαιώνει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας

Με μια επικοινωνιακή και εθνικά επικίνδυνη... φούσκα επιχείρησε να σηματοδοτήσει την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άνθρωπος που με τους σχεδιασμούς του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ λειτούργησε οραματιζόμενος τον εαυτό του ως... νέο Βενιζέλο, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ταυτιστεί με την εθνική ήττα στο Σκοπιανό, έκανε ακόμη ένα δώρο σε άλλη χώρα: Αυτή τη φορά στην Τουρκία -και μάλιστα δημόσια-, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του για τη δήθεν επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο ΥΠΕΞ που «μεγάλωσε» τη χώρα, ενώ όσα είπε κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον κ. Τσίπρα έδειξαν, αν μη τι άλλο, άγχος και επιπολαιότητα. Καθώς προανήγγειλε κάτι που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο Αιγαίο και δικαιώνει τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Αγκυρας. Η σαλαμοποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να επιμένει στις τραγικές για την Ελλάδα αντιλήψεις περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και η μονομερής ανακοίνωσή της επέκτασης, και μάλιστα σε επίπεδο προαναγγελίας, δείχνει ανευθυνότητα.

Ο κ. Κοτζιάς, που ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν καιρό πάνω σε αυτό το θέμα, είπε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, τα οποία όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα έξι στα 12 μίλια».

Προεδρικά Διατάγματα

Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε. «Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα έως την Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα εκείνο από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Η ανακοίνωση του κ. Κοτζιά πάντως προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την κίνηση Κοτζιά ήταν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι με τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Αγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι η ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα ως επικοινωνιακό αντίβαρο:
«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα έξι μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων».
Κουμουτσάκος: Απολογισμός με ανοιχτά μέτωπα

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Ν.Δ. χαρακτήρισε πρόχειρα και αποσπασματικά όσα ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών:
«Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην Ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια. Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοιχτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών. Η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας».
«Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

«H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σημείωσε το Ποτάμι.

Δημοκρατία
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.