-->

Header Ads

Πολυεθνική άσκηση «ασπίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Καστελόριζο εγκλωβίζει η Άγκυρα

Του Νίκου Μελέτη

Σε εξέλιξη είναι από χθες μεγάλη πολυεθνική άσκηση Πολεμικού Ναυτικού με συμμετοχή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα που συνεχίζει τις απειλές και τους λεονταρισμούς εναντίον τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Η NAVTEX την οποία εξέδωσαν οι Κυπριακές Αρχές δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή προσεκτικά επιλεγμένη καθώς βρίσκεται νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου και επικαλύπτει μεγάλο μέρος των οικοπέδων 7,6 και 10 στο οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταπλεύσει το πλωτό γεωτρύπανο της EXXON MOBIL. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με την κυπριακή NAVTEX δεσμεύεται αυτή η περιοχή για μεγάλο διάστημα από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

Τόσο η περιοχή που δεσμεύθηκε όσο και το διάστημα δέσμευσης της είναι σαφές ότι παραπέμπουν σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την Τουρκία ώστε να αποφύγει την οποιαδήποτε προσπάθεια παρενόχλησης των εργασιών στο Οικόπεδο 10 για λογαριασμό της EXXON MOBIL.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και υπερκαλύπτει το χρονικό διάστημα έλευσης και εγκατάστασης του γεωτρύπανου στους στόχους «Δελφίνη» και «Γλαύκος», ενώ καλύπτει και όλες τις πιθανές πορείες των πλοίων υποστήριξης των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και πτήσεων των ελικοπτέρων που θα εξυπηρετούν το γεωτρύπανο.Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές και αυτή η πολυεθνική άσκηση περιλαμβάνεται στο σχέδιο το οποίο έχει καταστρωθεί από τους Αμερικανούς ώστε με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα να προστατευθεί η δραστηριότητα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ. (στον χάρτη με την σήμανση «16» είναι η περιοχή της άσκησης με το κίτρινο χρώμα οι περιοχές της γεώτρησης στο Οικόπεδο 10, και με κόκκινο η περιοχή που διεξάγει έρευνες το Barbaros).Η Τουρκία που έχει προγραμματίσει και αυτή έρευνες με το πλωτό γεωτρύπανο Fatih και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνολογικών συστημάτων υποστήριξης της γεώτρησης υπέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα Συμφωνία με την εξειδικευμένη σε παροχή τεχνολογικής και επιστημονικής στήριξης θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, αμερικανική εταιρία Schlumberger

Η Τουρκία η οποία συνεχίζει να διατυπώνει απειλές για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα επανήλθε σήμερα με την NAVTEX(1059/18) δεσμεύοντας περιοχή που επικαλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για πραγματοποίηση άσκησης SAR (Έρευνας και Διάσωσης) στις 31 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία δεσμεύει συχνά τους τελευταίους μήνες αυτήν την περιοχή με επιδεικτική επικάλυψη του Καστελόριζου ,ενώ το τελευταίο διάστημα όπως έγινε και με τον χάρτη που επέδειξε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακαρ αμφισβητείται συστηματικά όλη η υφαλοκρηπίδα την οποία δικαιούται η Ελλάδα στην Μεσόγειο λόγω του Καστελόριζου.


Liberal
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.