-->

Header Ads

Η «δημοκρατία» της αριστεράς

Πώς εννοεί τη δημοκρατία ο κ. Πολάκης

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, κ. Πολάκης είπε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Έχουμε μπροστά μας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε εάν κάνουμε αναδιανομή του πλούτου προς όφελος της εργαζόμενης φτωχής πλειοψηφίας, εάν δεν κόψουμε τις συντάξεις, εάν αυξήσουμε το βασικό μισθό, εάν υλοποιήσουμε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Και πρόσθεσε:

«Θα κερδίσουμε, αν βάλουμε κάποιους φυλακή. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σ' αυτή τη χώρα».

Από μια άποψη, έχει δίκιο!

Αν βγάλεις από τη μέση τους πολιτικούς σου αντιπάλους φυλακίζοντάς τους
και υπερφορολογίσεις τους λίγους για να εξαγοράσεις τις ψήφους των πολλών,
...η λογική λέει ότι όντως θα κερδίσεις την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αυτή η “λογική” όμως που αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις του κ. Πολάκη φέρνει στην επιφάνεια τα προβληματικά σημεία της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, και ιδιαίτερα τα απολυταρχικά της ένστικτα και τον έντονο οικονομικό αναλφαβητισμό της.

Για παράδειγμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο μικροκομματικά οφέλη μπορεί να αποδώσει - δεν θα βοηθήσει παρά μόνο ελάχιστους συμπολίτες μας, ενώ θα αποτελέσει εμπόδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφορμή για ακόμη περισσότερη μαύρη και αδήλωτη εργασία.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την “αναδιανομή του πλούτου”: Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα των φτωχότερων Ελλήνων είναι το άνοιγμα της οικονομίας και η ανάπτυξη. Η “αναδιανομή” που έχει στο μυαλό του ο κ. Πολάκης μόνο αναδιανομή φτώχειας μπορεί να είναι.

Αν δεν αλλάξει μυαλά η Κυβέρνηση, ή αν δεν αλλάξει κυβέρνηση ο τόπος, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετές δεκαετίες για να ξαναφτάσουμε στα προ-κρίσης επίπεδα διαβίωσης.

Μετά από σχεδόν 4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, ένα είναι βέβαιο:

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου είναι ότι δεν εφάρμοσε σχεδόν τίποτα από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παροχολογία υψωμένη σε εκθετική δύναμη.

Τα χρήματα για τις παροχές που πρότεινε ο αντιπολιτευόμενος τότε Αλέξης Τσίπρας ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν στο μέλλον στην Ελλάδα αν δεν απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με στρατηγικές όπως ο περιορισμός του κράτους και η μείωση της φορολογίας.

Και να υπήρχαν όμως, και πάλι το μείγμα πολιτικής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 θα ήταν καταστροφικό, καθώς θα δημιουργούσε νέες δημοσιονομικές βόμβες τις οποίες θα πλήρωναν οι επόμενες γενιές.

Το πιο τρομακτικό από όσα δήλωσε ο κ. Πολάκης ήταν φυσικά το “θα κερδίσουμε αν βάλουμε κάποιους φυλακή.”

Είναι πλέον φανερό πως το παιχνίδι πριν τις εκλογές χοντραίνει.

Αν η δήλωση αυτή όντως εκφράζει συνολικά την κυβέρνηση - δεν είδαμε ακόμη κάποια διορθωτική δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - τότε καλά θα κάνουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών μπορεί να μην είναι απλώς ο σχηματισμός κυβέρνησης και το μείγμα πολιτικών που θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα, αλλά και η ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Απέναντι λοιπόν σε μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να προκαταλαμβάνει δικαστικές αποφάσεις εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί στην πράξη πως η φιλελεύθερη δημοκρατία μας είναι αρκετά ισχυρή και έχει τα εργαλεία να αμυνθεί σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Και το ισχυρότερο τέτοιο εργαλείο είναι βεβαίως οι εκλογές που αργά ή γρήγορα θα γίνουν, και όπου οι επικίνδυνες απόψεις του κ. Πολάκη θα κριθούν όπως τους αξίζει από τους πολίτες.

Υπομονή λοιπόν.

Του Αλέξανδρου Σκούρα
liberal.gr

Όσα συζητούνται στα καφενεία του Πολάκη


Αυτή είναι μια πραγματικά ωραία στρατηγική.


Να αρπάζουν οι υπουργοί τα μικρόφωνα στις Κεντρικές Επιτροπές και να εισηγούνται ό,τι κουβεντιάζεται στα καφενεία, δηλαδή «χώστους φυλακή», «κρέμασε τους», «λύντσαρε τους», κλπ.
Να συνεδριάζουν τα ανώτατα κομματικά όργανα των μεγάλων πολιτικών οργανισμών της χώρας κι αντί να επεξεργάζονται πολιτικές προτάσεις ουσίας, να αναπαράγουν όσα λέγονται στους καφενέδες της επικράτειας ανάμεσα στους φραπέδες και τα ούζα. Καινούριο Μαρξιστικό δόγμα πρέπει να είναι αυτό.

Κατ’ αρχήν ο Πολάκης έχει κατά το ήμισυ δίκιο σ’ όσα έγραψε στο tweet του. Πράγματι, στα καφενεία και στις παρέες λένε ότι «πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που κατάκλεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο υπουργός όμως στην Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα δεν είπε αυτό. Είπε επί λέξει «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους στην φυλακή».

Έχει μια κάποια διαφορά το ένα από το άλλο, έτσι; Αυτό λοιπόν που είπε ενώπιον των συντρόφων του, είναι η Συριζαϊκή ερμηνεία αυτών που υποθέτει ότι κουβεντιάζονται στα καφενεία.

Πλην καλά θα κάνει ο υπουργός να μην παριστάνει τον αυθεντικό ερμηνευτή των καφενειακών συζητήσεων, διότι προφανώς έχει τουλάχιστον μια τετραετία να μπει μέσα σε τέτοιο μαγαζί για ν’ ακούσει αυτά που διαμείβονται κάτω από τις ανοικτές τηλεοράσεις και γύρω από τα τραπέζια της πρέφας.

Τον ενημερώνω λοιπόν ότι αυτοί που ζητούν φωναχτά να μπουν πολιτικοί φυλακή, δεν εννοούν πια μόνο τους παλιούς του πολιτικού συστήματος (όπως γινόταν το 2010-15), αλλά η μπάλα παίρνει πλέον και τους κυρίους που κάθονται σήμερα γύρω από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου και στα αριστερά έδρανα της Βουλής.

Ας το προσέξει αυτό το τελευταίοι ο Πολάκης, διότι στην πολιτική συμβαίνει ό,τι και μέσα στις οικογένειες.

Όπως ο σύζυγος μαθαίνει τελευταίος για τα κέρατα που έχουν φυτρώσει στο κεφάλι του, έτσι και τα μέλη μιας κυβέρνησης είναι τα τελευταία που παίρνουν χαμπάρι ότι η κοινωνία τους έχει φτυμένους.

Κλεισμένοι στα υπουργικά τους γραφεία και στις Κεντρικές τους Επιτροπές, περικυκλωμένοι από αυλοκόλακες και χωροφύλακες, θαρρούν πως οι καφενόβιοι σκέφτονται όπως οι χαριτωμένες και τρισευτυχισμένες ιδιαιτέρες τους. Αμ δε…

Δυστυχώς γι αυτόν, οι καφενέδες και οι παρέες της επικράτειας οργίζονται και χλευάζουν τον Σύριζα και την κυβέρνηση του. Όποιος πιστεύει ότι συζητούν τρόπους για να κερδίσει ο Αλέξης τις εκλογές, απλώς είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Κι έπειτα, οι ρέκτες των καφενειακών ορμών και διαθέσεων, ας μην ξεχνούν τι έλεγαν τα ίδια καφενεία πριν δέκα χρόνια σ’ αυτούς που σήμερα θέλουν να δουν πίσω από τα κάγκελα:

«Δώστε κι άλλα», «διορίστε κι άλλους», «φέρτε κι άλλα δάνεια», «δώστε σε όλους αναπηρικές συντάξεις» κλπ…

Ας μην τα ξεχνάμε κι αυτά.

Τέλος, υποθέτω πως δεν θα ήθελε κανένας από τους κυβερνητικούς να υιοθετηθούν ως αυριανή κρατική πολιτική όσα συζητούνται σήμερα για τους υποστηρικτές των Πρεσπών στα εξοργισμένα καφενεία της Μακεδονίας… σωστά;

Του Δημήτρη Καμπουράκη
liberal.gr

Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.