-->

Header Ads

Κάνει μόνη της… πόλεμο η Άγκυρα στην Αν Μεσόγειο!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ κάνει μόνη της… πόλεμο. Προετοιμάζεται για θερμό επεισόδιο, ορίζει τους αντιπάλους της και επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για διαιώνιση ενός κλίματος έντασης στην περιοχή μας. Θεωρεί πως την εξυπηρετεί αυτό το κλίμα καθώς εκτιμά πως με τον εκφοβισμό μπορεί να επιβάλλει τις δικές της επιδιώξεις. Είναι σαφές πως ενισχύοντας την ένταση, καταθέτοντας μαξιμαλιστικές απόψεις, επιχειρεί να τις πετύχει.


ΟΠΩΣ μεταδίδεται από την Άγκυρα, εφεξής η Τουρκία πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στα πολεμικά της πλοία και υποβρύχια να απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν «στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από Ελλάδα και Κύπρο»! Κοντολογίς, αλλάζει η Άγκυρα τους κανόνες εμπλοκής, που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του «επιπέδου της απειλής».

Σημειώνεται συναφώς ότι η πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι όπως οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα του περιστατικού και ανεξαρτήτως βαθμίδας αξιωματικού. Αυτό που σαφώς διαμηνύεται μέσα από αυτές τις νέες ρυθμίσεις είναι πως «ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ακόμη και στην πιο μικρή παρενόχληση που θα δεχτεί το ερευνητικό πλοίο ‘‘Μπαρμπαρός’’, αλλά και το γεωτρύπανο ‘‘Πορθητής’’».

ΤΗΝ ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, ο εν δυνάμει εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, θέτει το πλαίσιο επιδιώξεων, που συνδέεται με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Στις καθημερινές του πλέον δημόσιες τοποθετήσεις, είπε μεταξύ άλλων πως «δεν θέλουμε μόνο μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου, θέλουμε και να συμμετάσχουμε στη διαχείριση και εξόρυξή του». Δηλαδή, τα θέλουν όλα και μάλιστα εδώ και τώρα.

 Παλιά διαχρονική τακτική. Σημαίνει, όμως, αυτή η τοποθέτηση και κάτι άλλο: Ο στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, αλλά η αρπαγή του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ τις κινήσεις της Άγκυρας και των εγκαθέτων της στα κατεχόμενα, οδηγούμαστε σε συμπεράσματα ως προς την τακτική που υιοθετείται από το καθεστώς Ερντογάν. Είναι πρόδηλο πως από τη μια διαμορφώνουν κλίμα έντασης, την κλιμακώνουν και τη συντηρούν ώστε να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Εν μέσω, λοιπόν, του κλίματος αυτού επιδιώκεται η διασφάλιση πολιτικών ωφελημάτων και η απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στην περιοχή. Όταν ο Οζερσάι αναφέρει πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως ούτως ή άλλως θέλουν να επιβάλει τα τετελεσμένα της τουρκικής πλευράς.

ΑΥΤΗ είναι η τουρκική στόχευση και η τακτική που υιοθετεί είναι προβλεπτή. Την ακολουθεί η Άγκυρα διαχρονικά και στηρίζεται στη στρατιωτική ισχύ. Αυτή είναι η πάγια προσέγγιση της Άγκυρας. Ασκεί πολιτική και προωθεί σχεδιασμούς έχοντας ως βασικό εργαλείο την στρατιωτική ισχύ. Είναι, όμως, μια τακτική που μπορεί να ανατραπεί μέσα από αποτρεπτικές κινήσεις και ενέργειες. Φτάνει, βέβαια, να απαλλαχθούμε από τα φοβικά σύνδρομα και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Αυτή την περίοδο με την ανάπτυξη συνεργασιών, περιφερειακών και διμερών, είναι εφικτή η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αποτροπής. Φτάνει να γίνει το πρώτο βήμα.

Η Θέση του "Φ"

Τουρκία - Νέες απειλές από τον υπ. Άμυνας: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αν απειληθούν τα δικαιώματά μας

Η Τουρκία δε θα ανεχτεί οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση στις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, εξαπολύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων, αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ακάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι κανένα σχέδιο δεν είναι εφικτό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.
Turkey to take necessary measures if a decision is taken contrary to its rights, interests in Aegean Sea, Defense Minister says
Την ίδια ώρα για οπισθοχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, μετά τις Τουρκικές απειλές, κάνει λόγο η εφημερίδα Hurriyet.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στη Βουλή.

tsipras_dim_arthroo1

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τα προεδρικά διατάγματα σχετικά με το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων και αποφάσισε να εκπονήσει σχέδιο νόμου αντί για διάταγμα, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και θα διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η απόφαση σημαίνει την αναστολή των 12 μιλίων σε αυτό το στάδιο», αναφέρει η Hurriyet.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού, που έκανε λόγο «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Και συνέστησε στην Τουρκία να μην ερμηνεύει αυθαίρετα το διεθνές δίκαιο, ενώ οι απειλές της δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Nέα «φωτιά» στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου. H Άγκυρα, μάλιστα, χθες απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρέσβη και το σκηνικό έντασης καλά κρατεί. Υπήρξαν, μάλιστα, και νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία».

Υπό αυτό το κλίμα, στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν. 

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει Τούρκος πρόεδρος; Αυτό που κυρίως απασχολεί το ελληνικό Γενικό Επιτελείο είναι μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε οριζόντια κλιμάκωση, μήπως, δηλαδή, η αιχμή της αντίδρασής της εκδηλωθεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Επιχειρήσει δηλαδή να προκαλέσει εκεί κάποιου είδους θερμού επεισοδίου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αμφισβητεί εμπράκτως ότι έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρότι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι κατοικημένα νησιά έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έβαλε ολίγον τί φρένο στις εξαγγελίες του Νίκου Κοτζιά και ζήτησε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Πρώτο Θέμα
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.