-->

Header Ads

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες - Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος

Εκτέλεση στους Βουλιαράτες

Ν. Λυγερός

Το χωριό Βουλιαράτες είναι αμιγώς ελληνικό παρόλο που βρίσκεται στην Αλβανία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι εθνική μειονότητα κι όχι θρησκευτική. Κατά συνέπεια όσοι δεν ξέρουν αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορούν να κατανοήσουν το θέμα της ελληνικής σημαίας εντός Αλβανίας.
Στην πραγματικότητα σε όλα τα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κοντά στο Αργυρόκαστρο βρίσκονται ελληνικές σημαίες και μεγάλοι σταυροί χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα για μια εθνική εορτή όπως η 28η Οκτωβρίου 1940, όλοι περιμένουν περισσότερες σημαίες και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας. Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Όλοι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε ακραίο τον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Κατσίφα επειδή έβαλε σημαίες στο χωριό, απλώς δεν ξέρουν το πλαίσιο ή εσκεμμένα το ξεχνούν, για να έχουν μια δικαιολογία. Η αλήθεια όμως η ανείπωτη είναι ότι η αλβανική αστυνομία βρήκε απλώς την ευκαιρία να τον εκτελέσει μέσα σ' ένα ασαφές τοπίο διότι πολύ απλά ακολούθησε την ακραία προπαγάνδα που υπάρχει και προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί να μειώσει την εμβέλεια της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε θύμα μιας κρατικής πολιτικής που σκέφτεται την έννοια της Μεγάλης Αλβανίας και την ένωσή της με το Κοσσυφοπέδιο ακόμα κι αν πρέπει να καταπατήσει αθώους στη Βόρειο Ήπειρο.

Η Ανάσταση στη Βόρεια Ήπειρο

Ν. Λυγερός

Εδώ σε αυτόν τον Ναό μπορούμε να δούμε όχι μόνο την Ανάσταση την χριστιανική, αυτή που μας χαρακτηρίζει, αλλά μπορούμε να δούμε και την Ανάσταση ενός λαού που καταπατήθηκε και είδε τώρα ότι μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και έχει μια προοπτική που αφορά το μέλλον. Έτσι μαζί, με αυτήν την έννοια μπορούμε να παλέψουμε για τα δικαιώματά του επειδή και αυτός ανήκει στην Ανθρωπότητα.

Μητρόπολη Αργυρόκαστρου. 27/10/2018

Η ψυχή της Βορείου Ηπείρου

Ν. Λυγερός

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται η ψυχή της Βορείου Ηπείρου δεν είναι μόνο οι ζωντανοί και οι κάτοικοί της. Είναι και ο σεβασμός προς τους νεκρούς και προς τη μνήμη τους. Έτσι όταν σκεφτόμαστε τους άταφους νεκρούς στην πραγματικότητα είναι η Βόρειος Ήπειρος που ανασταίνεται διότι αναζητούμε μέσα στο παρελθόν τη συνέχεια του μέλλοντος και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και μετά από ένα πόλεμο είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην ξεχάσουμε και να προσδιορίζουμε ένα όραμα το οποίο είναι η απελευθέρωση από τη βαρβαρότητα και από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Η Βόρειος Ήπειρος με τις αναφορές που κάνουμε στους άταφους νεκρούς ενισχύουμε τους ζωντανούς για να συνεχίσουν τον καθημερινό τους αγώνα και να αποδείξουν ότι η Ρωμιοσύνη δεν πέθανε αλλά αντιθέτως είναι ικανή να αντισταθεί επειδή έχει ανθεκτικότητα και μέλλον.

Η νίκη κατά της βαρβαρότητας

Ν. Λυγερός

Εδώ στην καρδιά της παλιάς πόλης του Αργυρόκαστρου βλέπουμε στοιχεία της ιστορίας που ανήκουν στην Ανθρωπότητα που ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις βαρβαρότητες που προσπάθησαν να τα αφανίσουν. Άρα είναι ένα καλό παράδειγμα ότι μπορούμε ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο να αντισταθούμε και να πετύχουμε πράγματα τα οποία στη συνέχεια με το ίχνος αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν ότι αν η Ανθρωπότητα αντιστέκεται αποτελεσματικά μπορεί να καταφέρει να ξεπεράσει και τη φρίκη της βαρβαρότητας.

Αργυρόκαστρο, 28/10/2018

Η αδικία της προπαγάνδας

Ν. Λυγερός

Όταν ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός μόνο και μόνο επειδή είχε βάλει ελληνικές σημαίες σε ένα καθαρά ελληνόφωνο χωριό, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιο είναι το πλαίσιο της προπαγάνδας που οδήγησε σε αυτό το συμβάν, διότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία καταπάτηση μιας Εθνικής μειονότητας η οποία απλώς γιορτάζει μία Εθνική επέτειο. Και επειδή ήμασταν στο χωριό όπου συνέβη αυτό το γεγονός, το θλιβερό γεγονός μπορούμε ως μάρτυρες να πούμε ότι οι σημαίες υπήρχαν παντού σε όλη την εκδήλωση στην οποία παρευρεθήκαμε και στην εκκλησία και στο νεκροταφείο. Κατά συνέπεια το να επιλεχτεί κάποιος ως ένοχος για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ όλοι ξέρουμε ότι ήμασταν σε ένα ειδικό πλαίσιο καταλαβαίνουμε ότι είναι οι αδικίες προπαγάνδας.

Η ζωή μετά τον θάνατο

Ν. Λυγερός

Στην Κλεισούρα στο Μοναστήρι νεκροταφείο βλέπουμε εδώ τους σταυρούς οι οποίοι είναι ανώνυμοι, είμαστε με κενοτάφους και αυτό μας επιτρέπει να δούμε ότι υπάρχει μια έλλειψη όσον αφορά τα ονόματα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ακόμα μια ανωνυμία που χαρακτηρίζει τη βαρβαρότητα εναντίον της οποίας πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε σιγά σιγά μια αποκατάσταση της μνήμης η οποία να σημαδέψει και να δώσει το στίγμα σε αυτόν τον αγώνα έτσι ώστε στη συνέχεια αυτό το ίχνος να είναι πιο ανθρώπινο και να ανήκει στην Ανθρωπότητα.

Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. 28/10/2018

Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βόρεια Ήπειρος

Ν. Λυγερός

Την ώρα που η Αλβανία εξετάζει πώς θα επωφεληθεί από τις παράξενες διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της επίσημης Ελλάδας και των επίσημων Σκοπίων ενώ οι δύο λαοί διαφωνούν με αυτές, βασισμένη στην επιλογή του πληθυσμού αλβανικής καταγωγής, δεν θέλει να σπαταλά χρόνο με το θέμα της Βόρειας Ηπείρου, επειδή έχει επενδύσει στο Βόρειο μέρος της Αλβανίας σε σχέση με την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό επειδή είναι έτοιμο να χάσει το βόρειο τμήμα του που έχει παραμείνει σερβικό και προσπαθεί να πάρει ως αντάλλαγμα το νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας που γειτνιάζει μαζί του. Έτσι η Αλβανία που έχει αποφασίσει ν’ ανοίξει τα σύνορα της στο πάνω μέρος για να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εμπορίου με το Κοσσυφοπέδιο, δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του ανταλλάγματος και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζει τόσο πολύ πάνω στην εθνική μειονότητα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο. Διότι γνωρίζει την πραγματικότητα της Ιστορίας και δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ανήκει στην Αλβανία κι ότι πήρε ως αντάλλαγμα τη Βόρειο Ήπειρο ενώ αυτή θα έπρεπε να ανήκει στην Ελλάδα. Έτσι όσο η Αλβανία σκέφτεται και εργάζεται για να πάρει πίσω το Κοσσυφοπέδιο, τόσο σκέφτεται τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ταυτόχρονα. Διότι οι εθνικές στρατηγικές υπάρχουν ανεξαρτήτως κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με Δ. Φιλιππίδη για τον Κ. Κατσίφα και το Προσύμφωνο, στον Hellas FM-New York


Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

loading...
Από το Blogger.