-->

Header Ads

Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο, ξέφραγο αμπέλι και πεδίο βολής φτηνό

Πάμπος Χρυσοστόμου – Διεθνολόγος

Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο, ξέφραγο αμπέλι και πεδίο βολής φτηνόπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

Αποκάλυψη βόμβα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν βάση στην Κύπρο από το αμερικανικό δίκτυο ABC. Με δαπάνες περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η βάση λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, ενώ πηγές επιβεβαίωσαν τις πτήσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων στους κυπριακούς ουρανούς μεταξύ 2013-2017.

Εντοπίστηκαν μάλιστα και φωτογραφίες από την αμερικανική βάση που εντασσόταν στις Βάσεις Ακρωτηρίου που δείχνουν ελικόπτερα Apache και Chinook Για τους αμερικανούς βεβαία το θέμα είναι γιατί δεν ενημερώθηκαν τα αρμοδία σώματα στις ΗΠΑ για τα ποσά που δαπανήθηκαν. Για την Κύπρο όμως τα ερωτήματα είναι αλλά

1. Γνώριζε ή δεν γνώριζε η Κυπριακή κυβέρνηση για την ύπαρξη και λειτουργία της αμερικανικής βάσης στη Κύπρο;
2. Είχαν υποχρέωση ή δεν είχαν να ενημερώσουν και να πάρουν την άδεια από τη Κυπριακή δημοκρατία;
3. Δόθηκε ή δεν δόθηκε άδεια από τη Κυπριακή Κυβέρνηση για χρήση του κυπριακού εναερίου χώρου για πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών;
4. Η λειτουργία της βάσης και οι ενέργειες των αεροσκαφών αφορούσαν ανθρωπιστικούς λόγους ή στρατιωτικούς σκοπούς και πολεμικές ενέργειες;
5. Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούνται για τη Κύπρο από την λειτουργία μιας τέτοιας βάσης;

1. Αν η Κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη και λειτουργία της αμερικανικής βάσης στη Κύπρο και στην ουσία συγκατένευσε σημαίνει οτι κράτησε το θέμα μυστικό και σιωπηρά το απόκρυψε. Αν ισχύει αυτό τίθεται θέμα για τους λόγους και τα ανταλλάγματα για να πράξει κάτι τέτοιο. Αν η Κυπριακή κυβέρνηση δεν γνώριζε τότε τίθεται θέμα ενεργειών και δράσεων των αμερικανών εν αγνοία και πίσω από τις πλάτες των κυπριακών αρχών

2. Αν Αμερικανοί και βρετανοί είχαν υποχρέωση να ενημερώσουν και να πάρουν άδεια από τη ΚΔ βάση της Συνθήκης 1960 και δεν το έπραξαν τότε απέκρυψαν παράνομα τη ύπαρξη μιας τέτοιας βάσης. Οι δυο νατοϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την Κύπρο ως ξέφραγο αμπέλι - χωρίς να υπολογίζουν ούτε συνθήκες ούτε και τους κίνδυνους που θέτουν μια τρίτη ανεξάρτητη χώρα από μια τέτοια ενέργεια. Αν δεν είχαν μια τέτοια υποχρέωση τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι οι βρετανοι μπορούν να χρησιμοποιούν ή και να παραχωρούν τις βάσεις σε οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε σκοπό γεγονός παρά πολύ επικίνδυνο για το τόπο μας.

3. Αν δόθηκε από τη Κυπριακή Κυβέρνηση άδεια για χρήση του κυπριακού εναερίου χώρου για τις πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών σημαίνει ότι η κυβέρνηση όχι μονο δεν κατέγραψε τη διαφωνία της με την ύπαρξη της βάσης αλλά διευκόλυνε τις πτήσεις των αεροσκαφών και σιωπηρά απέκρυψε την δράση τους. Αν δεν δόθηκε άδεια σημαίνει ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη παραβίαζαν επανειλημμένα το κυπριακό εναέριο χώρο χωρίς να γίνει καμία ενέργεια ή κανένα διάβημα για τερματισμό αυτό των παραβιάσεων

4. Αν η λειτουργία της βάσης για 4 χρόνια και οι ενέργειες των αεροσκαφών αφορούσαν ανθρωπιστικούς λόγους τότε δεν ύπηρχε κανένας λόγος να κρατηθεί μυστική. Το αντίθετο μάλιστα η Κύπρος θα κατέγραφε και το ρόλο ως χώρος ασφάλειας από όπου μπορούν να αναληφθούν ανθρωπιστικές αποστολές. Αν η λειτουργία της βάσης όμως για 4 χρόνια αφορούσε στρατιωτικούς σκοπούς και πολεμικές ενέργειες τότε είναι ύψιστης κρισιμότητας ζήτημα. Με ή χωρίς τη συγκατάθεση των κυπριακών αρχών, η Κύπρος εν γνώση ή εν τη αγνοία της γινόταν μέρος πολεμικών ενεργειών στην νοτιανατολική μεσόγειο με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τι συμβαίνει στη περιοχή της νοτιανατολικής μεσογείου τα τελευταίο διάστημα το όλο θέμα παίρνει πολύ κρίσιμες διαστάσεις.
Το μεσανατολικό έχει αναζωπυρωθεί. Στη Σύρια η κρίση μαίνεται. Η ακραία ισλαμική τρομοκρατία λογω της πολικής αστάθειας συνεχίζει να υφίσταται. Ρωσία και Ιραν στηρίζουν τον Ασσαντ σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το Ισραήλ επιχειρεί αεροπορικά κτυπήματα στη Συρία. ΗΠΑ, ΜΒ και δυτικοί επιχειρούν κτυπήματα ενάντια στον Ασαντ και στο ISIS. Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες για πολλά ζητήματα. Η Τουρκία απειλεί για γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ένα τέτοιο εκρηκτικό περιβάλλον στην περιοχή μας η ύπαρξη και λειτουργία με τέτοιας βάσης με ή χωρίς την άδεια της Κύπρου συνιστά από μόνη της απειλή και για τη Κύπρο και για το λαό της . Οι διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες για αμυντικούς άλλα και άλλους σκοπούς ανάμεσα σε κράτη είναι θεμιτές φτάνει να διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο. Να υπάρχουν κοινοί στόχοι, αλληλοσεβασμός των μερών και αμοιβαιότητα. Η συνεργασία είναι μην είναι ετεροβαρής και μεροληπτική υπέρ της μια πλευράς.

Πάντα μας θεωρούσαν ως ένα Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο. Τώρα όμως γινόμαστε και ξέφραγο αμπέλι και κατά το άσμα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.
Σημερινή
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.