-->
ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔιαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα Πατήστε εδώ

Header Ads

Τζάμπα (και επικίνδυνες) μαγκιές

Λίγες ημέρες πριν ο Νίκος Βούτσης παραδώσει τους τέσσερις πρώτους τόμους με τα αρχεία για την Κύπρο και την εθνική τραγωδία με ευθύνη της χούντας των συνταγματαρχών, ο Νίκος Κοτζιάς συνοδεία του Αλέξη Τσίπρα σήμανε συναγερμό σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο πρώην πλέον ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12. Και διευκρίνισε ότι αυτό αρχικά θα γίνει στο Ιόνιο. Φυσικά οι πιο υποψιασμένοι κατάλαβαν εκείνο που λίγο αργότερα και ο Νίκος Κοτζιάς θα εξηγούσε: αυτό γίνεται λόγω των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.

Κανείς όμως από τους δύο άνδρες δεν εξήγησε την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης με δεδομένο πως η ανακοίνωση αυτή αλλάζει την πάγια στάση της χώρας μας: η επέκταση των χωρικών ορίων δεν μπορεί να γίνει τμηματικά, αλλά συνολικά την κατάλληλη στιγμή. Και αυτό διότι για την Τουρκία μια τέτοια κίνηση είναι αιτία πολέμου, καθώς όπως θεωρεί η Άγκυρα θα εξοβελιστεί επί της ουσίας από το Αιγαίο λόγω των νησιών μας.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες παγκοσμίως που μολονότι έχουν υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας δεν έχουν προβεί στην επέκταση. Η Τουρκία από την άλλη δεν το έχει καν αναγνωρίσει, διότι φυσικά δεν τη συμφέρει. Και το ερώτημα επαναλαμβάνεται: ήταν αυτή η απόφαση (η οποία προσωρινά ανακλήθηκε με εντολή Τσίπρα) απαραίτητη;

Δεν θα μπορούσαν οι έρευνες να γίνουν χωρίς την επέκταση με δεδομένο πως Ιταλία και Αλβανία δεν έχουν αξιώσεις; Δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει κατά τη διάρκεια των ερευνών και μόνο αν κρινόταν τότε απαραίτητο;

Φυσικά και ναι. Εδώ όμως εισέρχεται η μανία κάποιων να «τακτοποιήσουν» κάθε εκκρεμότητα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες με οποιοδήποτε κόστος. Ακριβώς όπως με την Αλβανία, αλλά ευτυχώς ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόλαβε. Και τι κατάφεραν; Αντί να μεγαλώσουν την Ελλάδα, να τη μικρύνουν. Να τη δείξουν μικρή έναντι του νταή της περιοχής μας, ο οποίος απειλεί με πόλεμο την ώρα που παίζει παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας σπαταλά δυνάμεις και εξαντλεί το προσωπικό του για να βεβαιώσει πως δεν θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Έστειλαν το μήνυμα πως η Ελλάδα τολμά εκεί που δεν χρειάζεται τόλμη, αλλά εγκαταλείπει τα δικαιώματά της εκεί όπου κάποιος την απειλεί!

Για περίπου 40 χρόνια, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η εθνική γραμμή ήταν απλή: ή όλα ή τίποτα! Μέχρι οι συνθήκες να είναι τέτοιες που να επιτρέψουν το «όλα». Η πρώτη φορά Αριστερά διακυβέρνηση όμως του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να προτάσσει τα επικοινωνιακά πολιτικά βεγγαλικά έναντι του εθνικού συμφέροντος. Ακόμη ένας καλός λόγος, λοιπόν, να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν, να μη γυρίσουμε τις πλάτες μας στο μέλλον και να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται…

Άποψη
Edit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.